Noa’s vorderingen deel 1

10-03-2018 | Artikelen | Algemeen | Schrijver: Ingmar Boersma
 

NOA – Mascotte goede doelen wedstrijd Visgids Zwolle

 
U weet vast wel wat een geleidehond is. Maar weet u ook hoe zo'n hond opgeleid wordt? Vast niet! Daarom de komende tijd af en toe een up-date van de vorderingen van Noa, de mascotte van de Visgids wedstrijd op 25 augustus. We beginnen bij het begin.
 

Geboren

Witte herder Noa is op 22 november 2017 geboren. Gedurende de eerste zeven, acht weken blijven alle 9 pups bij hun moeder.
 
Mama met pups
Mama met pups


 
De pups zijn hier nog maar net geboren
De pups zijn hier nog maar net geboren


 

Welke pup wordt het?

De pups hebben vanaf hun geboorte allemaal een andere kleur bandje om. De fokker maakt zijn pups dagelijks mee en laat hen kennis maken met allerlei mensen en omstandigheden, zodat hij weet watvoor vlees hij in de kuip heeft. Begin januari kiest de geleidehondenschool samen met de fokker de meest geschikte pup uit. Een geleidehond moet nieuwsgierig en initiatiefrijk zijn, maar ook weer niet te brutaal. Nieuwe dingen mag hij natuurlijk best even spannend vinden, maar er spoorslags vandoor gaan is natuurlijk niet de bedoeling. Later moet hij commando’s van zijn baas opvolgen, maar als die gevaar opleveren, moet hij ook in staat zijn die te negeren. Een hele kunst zo'n geschikte geleidehond in opleiding te kiezen!
 
Deze pup loopt rond in de ren en is hier zes weken oud
Deze pup loopt rond in de ren en is hier zes weken oud


 
 

Eerste verhuizing

Het is zaterdag 13 januari als Noa het nest verlaat en bij haar eerste baas gaat wonen. Ze eet, plast en poept zoals het hoort. Zelfs al tijdens de eerste nacht laat Noa haar baas lekker slapen.
In dit gezin leert Noa alles wat een normale hond ook zou leren: commando’s als “af”, “blijf” of “zit”. Daarnaast wordt Noa naar veel plekken mee genomen om daar zo vroeg mogelijk aan te wennen. Ook aspirant geleidehonden mogen in principe overal mee naar toe. Daarvoor dragen ze een speciaal “dekje”, waaraan je kunt zien dat het een hond in opleiding is.
 
Met dit dekje op mag Noa overal naar binnen
Met dit dekje op mag Noa overal naar binnen


 
 
 

Eerste stappen

Van begin af aan gaat Noa zoveel mogelijk met haar baas mee. Niet alleen om een paar keer naar de dierenarts te gaan voor al haar inentingen, maar ook wanneer haar baas bijvoorbeeld zelf naar de tandarts moet. Heel vaak gaan ze vooral op stap om de pup wegwijs te maken in ons drukke 'grote mensen leven'. Denk aan met de bus mee, het winkelcentrum en de supermarkt. Omdat een pup de eerste maanden nog niet te veel mag lopen, gaat ze in een 'puppy-buggy' waar ze prima in past. Ze klimt er op den duur bijna helemaal zelf in. Zo kan ze toch mee en alles beleven zonder dat ze al te veel belast wordt.
 
 
Omdat Noa nog niet te veel mag lopen gaat ze in de "puppy buggy"
Omdat Noa nog niet te veel mag lopen gaat ze in de


 
 
Dan heb je als pup al je energie over om te wennen aan grote, bewegende en lawaai makende dingen als graafmachines en hard werkende mannen met gierende “knetterbielen” (= motor kettingzagen). Als echte pup hapt ze vaak in het lijf van haar grotere 'hondenzus'. Ze is ondernemend, maar kan ook al heel braaf zijn. En af en toe, zoals het hoort, ook een 'donderrsteen', zoals haar baas zegt. Ze eet, poept en slaapt nog steeds uitstekend. Groeien doet ze ongeveer één kilo per week!
 
 
Natuurlijk mag Noa ook regelmatig lekker vrij spelen en rennen
Natuurlijk mag Noa ook regelmatig lekker vrij spelen en rennen


 
 
Binnenkort meer over onze Noa, die dan allang niet meer in de buggy past…
 
Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Wil je dit werk voor de geleidehonden ondersteunen? Doe dan mee aan onze wedstrijd op 25 augustus.

Wil je iets doen voor de geleidehondenschool? Wil je bijvoorbeeld gastgezin worden? Laat het hen dan weten.
 

Deel deze pagina