Stadsgrachten

Viswater Zwolle | Stadswater | Schrijver: Ingmar Boersma
 
Stadsgrachten Zwolle
Stadsgrachten Zwolle
Lengte: Binnen- en buitengracht ongeveer 7 km
Breedte: Varierend van 20 tot 40 meter
Diepte: ca. 3 tot max. 4 meter
Bodem: Overwegend harde bodem met de nodige rommel
Plantengroei: Vooral 's zomers langs de oevers vaste planten. Verder ook drijvend wier
Waterkleur: Troebel

Zoals de naam al doet vermoeden zijn de Zwolse stadsgrachten gelegen in de binnenstad. Er is een zogenaamde binnen- en een buitengracht die zich beiden om het centrum van de stad heen krullen. De grachten zijn typerend voor dit soort water; niet overal diep, vooral in de zomer de nodige planten en rommel en troebel water.

Visserij
De meest beoefende visserijen zijn die op roofvis in met name najaar en winter en de witvisvisserij. Op roofvis wordt in de meeste gevallen vanuit een bootje gevist en dan vooral ook verticaal. Daarnaast wordt vaak het plaatselijk bekende "tjoeken" met natuurlijk aas toegepast op snoekbaars. Trollen en werpen is ook prima mogelijk, maar door de aanwezige rommel op de bodem en als het warmer is, ook drijvend in alle waterlagen, is dit niet altijd even effectief. Streetfishing vanaf de kant kan eigenlijk langs de hele grachtengordel uitstekend gedaan worden. Op witvis kan natuurlijk ook vanuit de boot worden gevist, maar vanaf de oever wordt dit ook regelmatig gedaan. Er wordt voorzover ons bekend in de stadsgrachten niet of nauwelijks gericht op karper gevist.

Vissoorten
Omdat de grachten in open verbinding met andere wateren staan is er een goede "doorstroming" van vissoorten. Aan de ene kant worden de grachten "gevoed" door het Almelose Kanaal en verderop de Soestwetering (Sallandse polder dus) en aan de andere kant lopen de stadsgrachten uit in het Zwarte Water. Alle vissoorten komen dus voor in de stadsgrachten, maar de nadruk qua vangsten ligt op witvis (voorn en blei/brasem) en snoek en snoekbaars. Daarnaast zijn natuurlijk ook vangsten geboekt van bijvoorbeeld winde en roofblei.

Toegankelijkheid
De stadsgrachten zijn prima toegankelijk, zowel voor de kantvisser als voor de bootvisser. Op de oever kun je vrijwel de gehele grachtengordel langs lopen en op veel plaatsen kun je ook aan de oever komen. Niet overal, want soms grenzen tuinen en/of gebouwen direct aan het water. Er is echter meestal wel een geschikte plek te vinden om te vissen. Met de boot kunt u vanaf het Zwarte Water rechtstreeks de stadsgrachten in varen. Dit geldt ook vanaf het Almelose Kanaal.

Gerichte Stekinfo
Vooral in de koudere maanden zoekt veel vis de relatieve beschutting van de grachten op. Vooral rond de bruggen kan dan met succes op roofvis worden gevist. In het najaar is er vaak wel een periode van enkele weken die forse aantallen snoekbaars oplevert, maar die periode is nooit exact van tevoren te bepalen. Voor actuele info kunt u altijd contact met ons opnemen. Het deel direct rondom het zogenaamde "Kerkbrugje" is het proberen waard. Let, vooral met de boot, goed op want vlak langs de oever staat hier zeer weinig water. Ook de kruising iets verderop, ter hoogte van het begin van het Almelose Kanaal bij de "Schoenkuipenbrug" en de kruising bij het Maagjesbolwerk (Media Markt) zijn plekken om te onthouden.

Route
De route naar de stadsgrachten is buitengewoon simpel: Vanaf de A-28 uit welke richting dan ook, neemt u de afslag Zwolle-Centrum. Wanneer u in het centrum komt kunt u de grachtengordel niet missen. Deze loopt zoals gezegd rondom het gehele stadscentrum.
 

Deel deze pagina