Polder Mastenbroek

11-04-2010 | Viswater Zwolle | Polders | Schrijver: Ingmar Boersma

mastenbroek300x200 Lengte: Niet exact bekend
Breedte: Gemiddeld per wetering max. zo'n 8 meter
Diepte: Meestal tot max. 1 meter
Bodem: Overwegend zachte bodem, veenbodem
Plantengroei: Flinke plantengroei aanwezig van diverse soorten
Waterkleur: Wisselend per seizoen, variƫrend van bruin tot helder in het vroege najaar

Visserij
De meest beoefende visserij in polder Mastenbroek zijn de vliegvisserij en de visserij op vooral snoek. De vliegvissers hebben het overigens ook geregeld op snoek voorzien, vooral met grote streamers. Voor het overige wordt de snoek vooral met kunstaas bevist waarbij het echte polderspul zoals lichte spinners, lepels en plugjes gebruikt worden. Ook op witvis kan gevist worden in Mastenbroek alhoewel dit niet veel gebeurt. Mastenbroek is een echt struingebied. Toch komt er natuurlijk wel witvis voor dus is het het proberen zeker waard. Mede gezien het autentieke landschap.

Vissoorten
Snoek vormt de meest belaagde vis in Mastenbroek. Zoals het een echte polder betaamt is een vis zo'n 80 cm. Een fors exemplaar, maar ook hier zijn wel metersnoeken gevangen. Ook de baars is natuurlijk aanwezig in de polderwateren. De witvisstand bestaat uit blank- en ruisvoorn die overigens over het algemeen niet groot zijn. Daarnaast ook brasem en (soms flinke) zeelt. De zeelt kan uitgroeien tot een formaat van boven de 40 cm. En dat zijn toch mooie vissen. Bijzondere vermelding verdient de behoorlijk ruime aanwezigheid van bittervoorn. Voor sportvissers niet interessant omdat ze klein blijven en bovendien zijn ze beschermd, maar het geeft aan dat we het hier over een gezond gebied hebben.

Toegankelijkheid
Mastenbroek is een water om vanaf de oever te bevissen. Struinend langs de sloten heb je de beste kansen en je moet dus geregeld verkassen. De oevers zijn overal goed bevisbaar en ook kun je vaak met de auto tot aan het water komen. Houd wel de bepalingen in de vergunning goed in de gaten. Let er ook op dat het verkeer vaak vlak achter je langs rijdt tijdens het vissen. 

Gerichte Stekinfo
De splitsing van wateren in het dorpje Mastenbroek is het proberen zeker waard. Daarnaast zijn alle aanwezige bruggetjes en duikers in het poldergebied hotspots. Dit geldt in zijn algemeenheid al, maar zeker in Mastenbroek. Er ligt altijd wel een snoek(je) onder of achter de brug.

Route
Komende vanaf de A-28 uit de richting Amersfoort neemt u de afslag Zwolle-Zuid. Onderaan de afrit links aanhouden onder de weg door en daarna direct rechts. Bij de verkeerslichten weer rechts en dan bij de volgende verkeerslichten links. U gaat nu de brug over het Zwolle-Ijsselkanaal over. U rijdt door tot u de bebouwde kom verlaat en kunt hier een weg van uw keuze rechts nemen het poldergebied van Mastenbroek in. 

Deel deze pagina