Milligerplas

Viswater Zwolle | Plassen | Schrijver: Ingmar Boersma
 
Milligerplas
Milligerplas
Lengte: Niet exact bekend
Breedte: Niet exact bekend
Diepte: Gaten tot ruim 30 meter. Aan de oever ondieper, maar dat verschilt per oeverzijde
Bodem: Harde zandbodem
Plantengroei: Weinig planten aan het oppervlak, wel vegetatie onder water
Waterkleur: Erg helder, wel enigszins afhankelijk van de periode van het jaar

De Milligerplas is een zandafgraving die al tientallen jaren bestaat. Sinds januari 2006 is het echter pas officieel toegestaan om op de plas te vissen. De Milligerplas is ooit begonnen als een kleinschalig water waarin forel werd gehouden. Mogelijk zwemt er dus nog eentje rond In later jaren is de exploitatie overgegaan naar een zandwinningsbedrijf wat er zand uithaalde voor het opspuiten van de nieuwbouwwijk Stadshagen in Zwolle. Zandwinputten hebben als een van de kenmerken dat ze erg diep kunnen zijn en ook de Milligerplas vormt hierop geen uitzondering. Het totale oppervlak van de plas is zo'n 50 hectare.

Visserij
De meest beoefende visserij op de Milligerplas is zonder twijfel die (met bootjes) op de roofvis. Ook vanaf de kant kan overigens prima gevist worden, alhoewel niet elke plaats bereikbaar en/of toegestaan is. Ook de witvis wordt in de Milligerplas met regelmaat belaagd en dan vanaf de oever. De karperaars hebben hier ook hun geluk al beproefd, alhoewel hierover minder meldingen zijn.

Vissoorten
De exakte visstand is op dit moment nog wat lastig in te schatten. Wel is duidelijk dat er goed snoek en baars op de plas zit. Van beide soorten kunnen echt forse exemplaren gevangen worden. Snoeken van dik door de meter en baarzen van tegen of over de 50 cm. zijn bij ons bekend. Snoekbaars zit er, maar hierover zijn minder meldingen. Qua witvis zijn meldingen bekend van zeer grote brasem (tot 68 cm.) en grove blankvoorns van ver boven de 30 cm. Over de karperstand is bij ons eigenlijk geen informatie bekend. In zijn algemeenheid kan naar onze inschatting op dit moment gezegd worden dat de Milligerplas van de genoemde soorten erg grote, maar niet erg veel exemplaren herbergt. Een echte uitdaging dus voor diegenen die voor groot gaan, maar die er niet tegenop zien om eens te blanken.

Toegankelijkheid
De Milligerplas is vanaf de oever gedeeltelijk toegankelijk en bevisbaar. Omdat de plas in de wijk Stadshagen ligt, kun je er makkelijk met de auto bij komen. Ook voor de bootvisser is de plas prima bereikbaar. Bij het haventje is namelijk een kleine trailerhelling gemaakt. De helling is echter nog zodanig groot dat elke normale visboot er nog prima te water gelaten kan worden. Let er wel goed op dat op de Milligerplas een ingeschakelde verbrandingsmotor niet is toegestaan!

Gerichte Stekinfo
De oever langs de zogenaamde boulevard, dus vanaf de keien, is een goede stek voor vooral de witvis. Ook kun je aan het einde van het zwemstrandje voor de witvis goede zaken doen. Voor de roofvis geldt hetzelfde en ook het haventje zelf biedt hier goede mogelijkheden. Met de boot is het natuurlijk mogelijk om de diepere gaten en richels te zoeken en het daar te proberen. De bosrand is zeker ook het proberen waard.

Route
Komende vanaf de A-28 neemt u de afrit Zwolle Centrum. U gaat onderaan de afrit linksaf als u uit de richting Amersfoort komt en rechtsaf als u uit de richting Meppel komt. Bij de verkeerslichten rechts de Zwartewaterallee op. Bij het derde verkeerslicht gaat u linksaf de Middelweg op. U volgt de borden Stadshagen, dus hiervoor houdt u bij de verkeerslichten links aan. U komt nu over de brug over het Zwartewater. Na de brug gaat u bij de derde rotonde rechtsaf en u neemt hierna de derde weg links. U staat nu aan de Milligerplas bij het haventje. Een goede uitvalsbasis voor vissen vanaf de kant en u kunt hier ook uw boot te water laten.

Deel deze pagina