Berkummer Kolk

10-04-2010 | Viswater Zwolle | Plassen | Schrijver: Ingmar Boersma

berkummer300x200 Lengte: Ongeveer 700 meter
Breedte: Ongeveer 150 meter
Diepte: Aan de oever rond 2 meter, elders zo'n 5 meter. Gaten tot 12 meter
Bodem: Zandbodem
Plantengroei: Weinig, alleen enigszins aan de oever
Waterkleur: Vrij donker

De Berkumer kolk is een plas die zijn naam dankt aan de nabijgelegen Zwolse wijk Berkum. Het water bevindt zich aan de Overijsselse Vecht en staat hiermee ook in open verbinding. Omdat er vrij diepe plekken aanwezig zijn is het zeker in de koudere periode van het jaar een goede plek om eens te proberen.

Visserij
De voornaamste visserijen die in de Berkumer Kolk worden beoefend zijn die op witvis en op roofvis. Er wordt in de kolk vooral vanuit boten gevist. Omdat de Berkumer Kolk over het geheel genomen behoorlijk diep is is dat ook de meest geŽigende methode. Aan de oevers zijn overigens voldoende plekken te vinden waar wat minder water staat. Met een aan staken gemeerd bootje kan daar vandaan prima op witvis gevist worden. Vooral in het voorjaar kan dit heel succesvol zijn. De diepere gaten zijn erg aanlokkelijk voor de roofvis. Er zijn ook voldoende prachtige taluuds die soms met een diepte tot 8 meter vlak onder de oever doorlopen. Er zijn gaten tot ruim 12 meter, maar in het grootste (midden) deel van de kolk is het zo'n 5 a  6 meter diep. Prima dus om te vertikalen of om werpend en trollend de taluuds langs te gaan. Op de Berkumer Kolk wordt nauwelijks op karper gevist. Toch zit er ongetwijfeld karper, al was het alleen al vanwege de open verbinding met de Vecht.

Vissoorten
Door de aangegeven directe verbinding met de Overijsselse Vecht komen alle vissoorten die daarin rondzwemmen vanzelfsprekend ook voor in de Berkumer Kolk. Vooral in de koudere periode van het jaar, zo'n beetje vanaf eind oktober, trekt de vis de diepere gaten in en kun je dus goed zaken doen in ondermeer de Berkumer Kolk. Snoek en snoekbaars zijn er prima te vangen en vooral langs de kanten ook baars. Laten we vooral de alom aanwezige roofblei in dit verhaal niet vergeten. Ook witvis, vooral voorn en brasem, zijn goed vertegenwoordigd. In het voorjaar komt daar ook de winde natuurlijk bij.

Toegankelijkheid
De Berkumer Kolk is voornamelijk een bootviswater. Vanaf de Vecht kun je rechtstreeks en gemakkelijk de kolk in varen. Er staat een afscheiding met palen, maar de openingen zijn breed genoeg om er met elke visboot tussendoor te kunnen. Houdt wel zo'n beetje het midden aan, want rondom de ingang is de kolk  zeker aan de oever best ondiep

Gerichte Stekinfo
Wanneer je de kolk in vaart is het in de directe omgeving van de ingang niet zo diep. Over het geheel genomen is de kolk naar rechts toe wat dieper dan in het linker gedeelte. Direct bij het invaren rechts staat de nodige begroeiing op de oever. dit is als voorbeeld een prima plek om te witvissen. Hier door varend treffen we de eerder genoemde diepe gaten en taluuds tot vlakbij de kant. Hier moet je het dus zeker op de roofvis proberen. In het linker deel van de kolk staat ook nog altijd op de meeste plekken zo'n 5 meter water. Er is direct links, na het binnenvaren een klein strandje waarvan de oever behoorlijk snel afloopt. Ook dit is natuurlijk een leuke plek.

Route
Omdat de Berkumer Kolk een bootvisstek is geven we de route aan vanaf de trailerhelling aan de Overijsselse Vecht (zie elders op deze site). Wanneer je de boot te water hebt gelaten, vaar je stroomopwaarts, dus richting de stuw bij Vechterweerd. Na een kort stukje varen is de eerste kolk aan de linkerkant de Berkumer Kolk. De kolk ligt schuin tegenover de elders op deze site besproken Kolk Het Nieuwe Verlaat.

Deel deze pagina