Kolk Westerveld

10-04-2010 | Viswater Zwolle | Plassen | Schrijver: Ingmar Boersma

westerveld300x200 Lengte: Niet exact bekend
Breedte: Niet exact bekend
Diepte: Hier en daar diepe stukken tot ongeveer 9 meter. Aan de oevers ondieper
Bodem: Voornamelijk een zachte modderige bodem
Plantengroei: Aan de oevers rietkragen en plantenbedden. Tevens overhangende takken
Waterkleur: Doorgaans donker water

De kolk Westerveld is gelegen aan het Zwarte Water. Gerekend vanaf Zwolle is het de eerste kolk aan de rechterkant. De kolk grenst aan het prachtige Westerveldse Bos, waar het schitterend wandelen en fietsen is. In de kolk is tevens een trailerhelling voor visboten (zie elders op deze site bij de trailerhellingen) en ook de Zwolse Roei- en Zeilvereniging vindt hier een thuisbasis. Er is een vrije en directe doorvaarverbinding met de rivier.

Visserij
Er wordt in kolk Westerveld vooral op roofvis gevist. Het vissen kan het beste vanuit een boot beoefend worden. Er is zoals gezegd een trailerhelling in de kolk en tevens kan vanaf het Zwarte Water direct de kolk ingevaren worden. Ook voor witvis biedt Westerveld overigens prima mogelijkheden. Met name in de koudere perioden trekt veel vis de aan de rivier liggende kolken in en zoekt dan de diepere gaten op.

Vissoorten
Omdat de kolk Westerveld in open verbinding staat met het Zwarte Water komen alle soorten hier voor die we ook in de rivier aantreffen. Brasem, voorn en in het voorjaar ook winde vormen de hoofdmoot bij de witvis. De roofvis bestaat uit baars, snoek en snoekbaars. Forse snoeken zijn al in de kolk gevangen, van ruim over de meter. Er wordt niet gericht op karper gevist, maar ook deze soort komt er voor.

Toegankelijkheid
De kolk Westerveld is aan de zijde van de dijk waar zich ook de trailerhelling bevindt toegankelijk. Ook kan hier eventueel doorgelopen worden naar de ingang van de kolk naar het Zwarte water. Verder is Westerveld goed vanuit een boot bevisbaar.

Gerichte Stekinfo
De ingang van Westerveld vormt een prima plek. Deze plek is vanuit de boot, maar ook, na wat lopen, vanaf de kant te bereiken. Direct na het invaren loopt de bodem er steil af tot ruim 8 meter diepte. Ook de rechterzijde, tegen de overhangende takken op de oever, is een goede plek. Hier staat tot vlak onder de kant nog veel water. Verder naar achteren in de kolk is aan de linkerzijde een klein eilandje waar je prima omheen kunt vissen. Ook hier overhangende takken en plantenbedden waar je prima baars kunt verschalken. Helemaal achterin is de kolk ondieper en hier is het in de oeverzone goed vissen.

Route
De kolk kan vanaf het water bereikt worden door via het Zwarte Water de eerste kolk gerekend vanaf Zwolle rechts in te varen. Vanaf de weg bereikt u de kolk door de route te volgen die naar de aanwezige trailerhelling leidt: Komende via de A-28 uit de richting Amersfoort neemt u de afrit Zwolle-Centrum. Onderaan linksaf onder de weg door en daarna rechtsaf, de Zwarte Water Allee op. Bij de derde verkeerslichten gaat u linksaf de Middelweg op. U houdt daarna links aan in de richting Stadshagen. Wanneer de weg naar links buigt neemt u kort daarna een (kleine, smallere) afslag naar rechts. Dan rijdt u rechts en direct weer links en u komt op een dijk uit waar u rechtsaf gaat en de trailerhelling na enige tijd aan uw linkerhand ligt.

Deel deze pagina