Wijde Aa

10-04-2010 | Viswater Zwolle | Plassen | Schrijver: Ingmar Boersma

wijdeaa300x200 Lengte: Niet exact aan te geven
Breedte: Niet exact aan te geven
Diepte: Aan de oever zo'n 2 meter. Ook diepe gaten aanwezig
Bodem: Zandbodem
Plantengroei: Voornamelijk aan de oever plantengroei en rietkragen
Waterkleur: Vrij helder

De Wijde Aa is een zandzuigplas in de wijk Aa Landen. De zandwinning heeft destijds plaatsgevonden voor de aanleg van wegen. De Wijde Aa bezit alle kenmerken van een echte zandwinplas; vrij groot, diepe stukken en - behalve langs de oever - niet al te veel plantengroei. In de zomermaanden, als het mooi weer is, vindt er ook de nodige recreatie langs het water plaats. Er mag niet op het water gevaren worden, maar er wordt wel gezwommen.

Visserij
Een regelmatig beoefende visserij in de Wijde Aa is het karpervissen. Hiervoor is het water ook goed geschikt. Langs de oever kan met de pen gevist worden, maar vooral de bekende boilievisserij op afstand wordt regelmatig beoefend. Daarnaast is het in de plas natuurlijk goed mogelijk om te witvissen op voorn en brasem. Tenslotte kan ook op roofvis goed gevist worden vanaf de kant. Zoals gezegd zijn boten niet toegestaan, maar de Wijde Aa kan op de meeste plaatsen vanaf de oever goed bevist worden.

Vissoorten
Van de karper is bekend dat er vissen tot zeker 30 pond voorkomen, want die zijn er al gevangen. Verder is een goed bestand aan voorn en brasem aanwezig. Van de roofvis is bekend dat er in elk geval grote snoek van meer dan een meter zit. Ook baars kan er gevangen worden. Van snoekbaars zijn ons geen bijzondere vangsten bekend.

Toegankelijkheid
De Wijde Aa is een kantviswater. Je kunt de oever helemaal rondom bevissen. Hier en daar staan forse rietkragen die het vissen beperken, maar er zijn voldoende brede en vlakke grasbermen waarvandaan je goed kunt vissen. In de zomer trekken diezelfde grasbermen natuurlijk ook de zwemmers aan.

Gerichte Stekinfo
Vlak tegen de rietkragen aan is het zeker het proberen waard. Wel stil houden om de vis niet te verjagen. Ook de plek waar een klein slootje de plas in stroomt, bij het witte bruggetje, is een prima "hotspot" en dat geldt eigenlijk voor alle soorten vis.

Route
Komende over de A-28 vanuit de richting Amersfoort neemt u de afslag Zwolle-Noord. Onderaan de afrit linksaf onder de weg door. Deze weg volgen en dan bij het eerste verkeerslicht rechtsaf de Rijnlaan op. Deze rijdt u tot het einde uit en u ziet hier de Wijde Aa liggen.

Deel deze pagina