Almelose kanaal / Nieuwe wetering

Viswater Zwolle | Kanalen | Schrijver: Ingmar Boersma
 
alm300x200 Lengte: Ongeveer 15 kilometer
Breedte: Ongeveer 20 - 25 meter
Diepte: Tot maximaal 2,5 meter in het midden
Bodem: Zachte bodem
Plantengroei: Langs grote stukken rietkragen en oeverbeplanting, ook lelies en andere waterplanten
Waterkleur: Donker

Het Almelose Kanaal heeft in zijn verlengde de Nieuwe Wetering liggen en wordt daarom vaak in een adem met dit water genoemd. Bedoelde watergangen zijn echter formeel op de kaart van elkaar gescheiden en het zijn dus wel degelijk verschillende wateren. Het Almelose Kanaal staat in open verbinding met het "buitenwater" zodat dit allerlei mogelijkheden voor het vissen en de visstand biedt. Zowel qua ligging, visstand als ook qua mogelijkheden om er te komen is het Almelose Kanaal een schitterend viswater. Het Almelose Kanaal begint in de zwolse stadsgrachten, vanaf de zogenaamde Schoenkuipenbrug en loopt tot aan de brug over de Hortensiastraat. Ongeveer bij deze brug ligt de formele scheiding van het Almelose Kanaal en de Nieuwe Wetering. In deze stekinfo gaan wij in op het gecombineerde water wat loopt van de Schoenkuipenbrug totaan Sluis 1 bij Laag Zuthem. Een deel Almelose Kanaal en een deel Nieuwe Wetering dus.

Visserij
In het Almelose Kanaal worden alle bekende visserijen beoefend. Al zie je natuurlijk wel dat de ene vismethode populairder is dan de andere. Zo kun je zeggen dat in het kanaal witvissen en roofvisvissen het meest wordt gedaan. Het witvissen geschiedt dan vooral met de vaste hengel, mede omdat de feeder, gezien de geringe breedte van het water, niet noodzakelijk is. Natuurlijk kan het echter wel. De roofvisvissers komen er vooral met hun boot om te trollen, te werpen en ook het plaatselijk bekende "tjoeken" op snoekbaars wordt vooral in het najaar gedaan. Streetfishen kan langs een groot deel van het water prima worden beoefend. Ook op karper wordt in het Almelose Kanaal gericht gevist. Wel minder dan de twee voorgaande visserijen, maar het is juist ook daarom zeker de moeite waard. Er zijn al regelmatig zeer fraaie exemplaren gevangen.

Vissoorten
Omdat het Almelose Kanaal in open verbinding met de stadsgrachten staat en daarmee dus met al het buitenwater (Zwartewater), komen alle bekende nederlandse vissoorten er voor. Voorn en brasem vormen de hoofdmoot bij de witvis terwijl, met name in het voorjaar, ook de winde er te vinden is. Gelet op het type water is het echter ook prima mogelijk om er rietvoorn en zeelt tegen te komen. De roofvisvissers vangen er zowel goed snoek, baars als snoekbaars, e.e.a. een beetje afhankelijk van de tijd van het jaar. Vooral voor- en najaar bieden goede kansen op snoekbaars, terwijl de overige jaargetijden daarnaast ook voor snoek en baars prima zijn. In het Almelose Kanaal zijn ook al roofbleien gevangen en dat waren behoorlijke exemplaren van rond 50 centimeter. Tenslotte worden er in het Almelose Kanaal forse karpers aangetroffen. Exemplaren van rond de 30 pond zijn bij ons bekende vangsten.

Toegankelijkheid
Het Almelose Kanaal is op veel plaatsen, maar niet overal, bereikbaar en bevisbaar vanaf de oever. Er is altijd wel ergens een goed plekje te vinden waar je rustig en gemakkelijk kunt zitten. Er zijn echter wel flinke stukken waar brede rietkragen staan zodat je daar niet terecht kunt. Met name in het eerste deel, wat nog in de stad ligt, bevinden zich hier en daar delen waar (woon)boten langs de oever liggen. Prima stekken, maar dus niet vanaf de kant bevisbaar. In datzelfde eerste deel loopt vanaf de Schoenkuipenbrug over een flink stuk van het kanaal een mooi fietspad direct langs het water. Ondanks de aan de oever liggende boten zijn er hier nog voldoende kantstekken te vinden. Voor de bootvisser zijn er goede mogelijkheden. Je moet er wel een stukje varen voor over hebben, want je kunt het kanaal alleen varend bereiken door het via de stadsgrachten op te varen. Er is in de buurt dus geen trailerhelling en de dichtstbijzijnde bevindt zich in het Zwartewater. Vanaf daar is het nog een fors stuk varen.

Gerichte Stekinfo
Het begin van het Almelose Kanaal, bij de Schoenkuipenbrug is een bekende stek voor roofvissers. Hier wordt regelmatig vanuit de boot gevist. In het hele eerste gedeelte, zo'n beetje t/m Park De Weezenlanden, liggen verspreid boten en woonboten langs beide oevers. Vanuit de boot moet u deze zeker even langs varen, want dit zijn gekende roofvisspots. Ook de splitsing met de Soestwetering en het deel vanaf daar richting Sluis 1, is een prima stek. Hier kan ook goed vanaf de kant gevist worden en vooral karpervissers en witvisvissers maken hier graag gebruik van.

Route
Vanaf de oever bereikt u het Almelose Kanaal door, komende vanaf de A-28 uit beide richtingen, de afslag Zwolle Noord te nemen. U komt nu onderaan de afslag op de Ceintuurbaan en neemt de richting Raalte (rechtsaf als u uit de richting Amersfoort komt, linksaf als u uit de richting Groningen komt). De Ceintuurbaan volgt u een flink stuk totdat u rechtsaf de Hortensiastraat op gaat. Na enige tijd komt u over een brug die u over het Almelose Kanaal brengt. Direkt na de brug is een kleine parkeergelegenheid aan uw rechterhand. Hier zet u de auto neer en loopt naar het kanaal. Vanaf hier kunt u zowel links als rechts over het fietspad langs het water lopen en krijgt u een goed beeld van de verschillende "gezichten" van het Almelose Kanaal/Nieuwe Wetering.

Deel deze pagina