Willemsvaart

10-04-2010 | Viswater Zwolle | Kanalen | Schrijver: Ingmar Boersma

willemsvaart300x200 Lengte: 1 a 1,5 km.
Breedte: Gemiddeld 30 meter
Diepte: 1 mtr. aflopend tot 2,5 mtr. in het midden
Bodem: Een zachte, zanderige bodem met veel plantengroei
Plantengroei: O.a. veel aanwezig: plompeblad
Waterkleur: Erg donker maar helder water.

De Willemsvaart is een oude vaart die vroeger de IJssel met de binnenstad van Zwolle verbond. Tegenwoordig worden de sluisdeuren met name in de zomer geopend voor passerende pleziervaart die voor een aantal nachten de ligplaatsen willen aandoen. Hierdoor blijft het gehele jaar door de vaart voorzien van vers water uit de Ijssel. Naast het feit dat het goed vangen is aan de Willemsvaart maakt de rust en de mooie omgeving het vissen er ook erg aantrekkelijk.

Visserij
Alle takken van hengelsport worden beoefend aan de Willemsvaart. Het is echter een typisch snoek/voorn water. Helder, plantenrijk water dus. In voor- en najaar worden er regelmatig witviswedstrijden gehouden.

Vissoorten
Vanwege de helderheid van het water komt er veel (ruis)voorn en snoek voor. Maar alle vissoorten worden er gevangen.

Toegankelijkheid
De Willemsvaart is gemakkelijk toegankelijk voor de kantvisser. Er is een vrij hoge beschoeiing langs de oever, zodat hiermee bij de keuze van een leefnet en/of schepnetsteel rekening gehouden moet worden. Voor beiden geldt dat een lengte vanaf 3 meter volstaat. Op de oever groeit gras en er zijn langs de hele vaart forse bomen te vinden. Deze bomen hinderen het vissen nauwelijks, maar bieden daarentegen wel goede stekken, daar waar ze over het water hangen. Over bijna de gehele lengte is slechts een kant van de Willemsvaart te bevissen. Aan de waterkant is een vlakke grasberm die ongeveer een meter breed is. Daarna loopt de berm schuin omhoog en daar kan de auto over vrijwel de gehele lengte van het kanaal bij de stek worden geparkeerd. Vanuit de boot is de Willemsvaart te bereiken door vanaf de Ijssel het water via de sluis op te varen. Dit gebeurt echter zelden en de Willemsvaart is eigenlijk ook een echt kantviswater.

Gerichte Stekinfo
Over de Willemsvaart lopen drie bruggen die stuk voor stuk goede stekken vormen. Het sluizencomplex is ook interessant, door de vele obstakels zoals de sluisdeuren en de dukdalven. Zoals eerder vermeld bieden ook de regelmatig langs de vaart overhangende bomen goede mogelijkheden.

Route
Vanaf de A28 kunt u afslag Zwolle Zuid nemen. Richting Ring Zuid. 1e afslag richting Hattem. Direkt na de verkeerslichten links voorsorteren. Parkeren kan bij Vitens (waterleidingmaatschappij).

Deel deze pagina