Blankvoorn

Vissoorten | Witvis |
Wetenschappelijke naam: Rutilus rutilus Engelse naam: Roach
Duitse naam: Pl�tze, Rotauge Maximum lengte: Tot circa 45 cm
Maximum gewicht: Tot circa 2,5 kg Minimum maat: Geen
Gesloten tijd: Geen
Blankvoorn
Blankvoorn

Beschrijving vis en zijn leefgebied
De blankvoorn komt eigenlijk in alle Nederlandse wateren voor. Je komt ze tegen in troebel, stromend water, maar ook in plantenrijk stilstaand water en vanalles er tussenin. De blankvoorn komt in ons land algemeen voor, alhoewel de exemplaren die groter zijn natuurlijk zeldzamer zijn. Vanaf 30 centimeter heb je het over een mooi exemplaar en vanaf 40 centimeter kun je zondermeer spreken van een zeldzaam groot exemplaar.

Herkenning
De blankvoorn is aan een aantal zaken makkelijk en snel te herkennen. Het meest "in het oog springende" kenmerk is de rode vlek in het bovenste deel van zijn ogen. De duitsers noemen deze vis niet voor niets "Rotauge". Daarnaast is de bek eindstandig, hetgeen inhoudt dat deze recht naar voren wijst. De voorkant van de rugvin staat recht boven de voorkant van de buikvinnen. Met deze handvaten moet het makkelijk te doen zijn om aan het water een blankvoorn van alle andere vissen te onderscheiden.

Voedsel en aassoorten
De blankvoorn voedt zich voornamelijk met slakjes, insecten en ander klein, dierlijk spul wat in het water leeft. Soms zal hij ook plantendelen op het menu hebben. Als aas wordt zonder twijfel in ons land het meest de made gebruikt. Daarnaast zijn er erg veel alternatieven, die beslist ook goed zijn. Om er een paar te noemen: (kleine) wormen, brood, deeg, casters (verpopte maden) etc. Een aparte vermelding verdient hier hennepzaden. Dit aas werkt prima, maar in veel gevallen helpt het erg goed als er eerst een tijdje vooraf mee gevoerd is om de vis er aan te wennen.

Vangtechnieken
Je kunt op allerlei verschillende manieren op blankvoorn vissen. De meest bekende twee zijn die met de vaste hengel en de feederhengel/winkle picker. Daarnaast is het ook met de matchhengel prima voornvissen. Ook met de vliegenhengel kun je, vooral in het voorjaar op onze rivieren, goed zaken doen.

Goede stekken
Van de volgende wateren is proefondervindelijk vastgesteld dat er grote blankvoorn zit. Dat houdt natuurlijk niet in dat er elders geen grote blankvoorn voor komt, maar van onderstaande wateren zijn ons concrete vangsten van grote exemplaren bekend.

IJssel, Vecht en Zwarte Water, Milligenplas (rond 40 cm).

Deel deze pagina