Barbeel

Vissoorten | Witvis |
Wetenschappelijke naam: Barbus Barbus Engelse naam: Barbel
Duitse naam: Barbe Maximum lengte: Tot circa 120 cm
Maximum gewicht: Tot circa 5 kg Minimum maat: 30 cm
Gesloten tijd: 1 april t/m 31 mei
Barbeel
Barbeel


Beschrijving vis en zijn leefgebied
De barbeel is een vis van het stromende water. Hij komt in ons land in de grote rivieren regelmatig voor zodat je er gericht op kunt vissen. Kwam hij jaren geleden alleen in de Limburgse Maas en de Grensmaas voor, tegenwoordig is hij ook in rivieren als de IJssel, de Maas en de Waal een algemene verschijning.

Herkenning
Je kunt de barbeel herkennen aan een aantal zaken: Ten eerste de bekdraden, vier in getal. Twee zitten op de bovenlip en twee in de mondhoeken. Daarnaast heeft de barbeel een onderstandige bek (naar beneden gericht) en de achterzijde van de rugvin is hol van vorm.


Voedsel en aassoorten
Het belangrijkste voedsel van de barbeel bestaat uit insekten, larven van insekten, wormen en weekdieren. Je kunt hieruit dus al snel goede aassoorten halen. Met de vlieg is het dus mogelijk barbeel te vangen, maar zeker ook met een worm gaat dat prima. Beproefde toppers in de rivieren zijn echter zeker ook kaas en aardappel. Geen natuurlijk voedsel voor de barbeel, maar hij laat zich er uitstekend mee vangen. Ook aan de diverse soorten pellets en boilies wordt regelmatig een barbeel verschalkt. Tenslotte pak je ze ook aan maden en mais, al dan niet in combinatie met elkaar. Alhoewel deze aassoorten verre van selectief zijn en ook veel andere witvissoorten opleveren.
 

Vangtechnieken
Meestal wordt de barbeel als bijvangst gevangen tijdens het vissen op witvis met de daarvoor bestemde aassoorten. Je kunt hem met de vaste stok, matchhengel en feederhengel uitstekend vangen, maar ook met de vliegenhengel lukt dat goed.


Goede stekken
Van de volgende wateren is proefondervindelijk vastgesteld dat er barbeel zit. Dat houdt natuurlijk niet in dat er elders per definitie geen barbeel voor komt, maar van onderstaande wateren zijn ons concrete vangsten bekend.

IJssel (tot boven de 85 cm.).

Deel deze pagina