Schubkarper

Vissoorten | Karper |
Wetenschappelijke naam: Cyprinus Carpio Engelse naam: Carp
Duitse naam: Carpfen Maximum lengte: Tot circa 120 cm
Maximum gewicht: Tot circa 25 kg Minimum maat: Geen
Gesloten tijd: Geen
Schubkarper
Schubkarper

Beschrijving vis en leefgebied
De schubkarper is de meest algemene van de in ons land voor komende karpersoorten. Van origine is de karper in de middeleeuwen in ons land geïntroduceerd en de oorspronkelijke afstammelingen hiervan kennen we tegenwoordig nog als de zogenaamde "wilde- of boerenkarper". Deze oorspronkelijke variant heeft een wat langwerpig en zijdelings afgeplat lichaam, terwijl de gekweekte varianten een hogere lichaamsbouw hebben. De schubkarper is volledig beschubd, waaraan hij dan ook zijn naam dankt. Deze vissoort is er één van vooral stilstaande wateren zoals plassen, vijvers, kanalen etc. Daarnaast "doen ze het ook goed" in rivieren, maar veel minder zie je ze in snelstromende wateren zoals beken.

Voedsel en aassoorten
De karper voedt zich met slak- en kreeftachtigen, wormen, larven en ander organisch voedsel. Hij heeft een voorkeur voor begroeid en slibrijk water. Met zijn uitstulpbare bek zuigt hij zijn voedsel en tevens de nodige modder op en filtert hierna het eigenlijke voedsel eruit. Van deze wijze van eten kunnen sportvissers profiteren bij het vissen op karper. Als aas is waarschijnlijk de aardappel het meest oude aas wat gebruikt werd. Nog steeds kun je hier prima mee karperen, maar in de huidige tijd zijn daar nieuwerwetse boilies (gekookte deegballetjes) in zeer veel kleuren, geuren en smaken, bij gekomen. Daarnaast zijn (gezoete) maïs, allerlei zogenaamde particles als bijv. kikkererwten, diverse soorten brokken en bijv. snackworst bekend. Tenslotte is doodgewoon brood een uitstekend karperaas, vooral als het warm weer is en je in het oppervlak vist.

Vangtechnieken
Op karper vissen kan op veel verschillende manieren. Viste men vroeger met de pieper met een pen, oftewel met de aardappel en een dobber. Tegenwoordig wordt met de pieper en een boilie oftewel de elektronische beetmelder en een gekookt deegballetje op karper gevist. Met een boilie kun je tot op grote hoogte selecteren op uitsluitend karper, omdat andere vissoorten deze harde en forse aassoort niet kunnen "behappen". Met zijn aanwezige keeltanden lukt dit een karper wel. Met boilies wordt zoals gezegd met de elektronische beetmelder gevist, in combinatie met een bodemlood montage. Deze zijn er in vele varianten. Ook met een vlok of een korst (wit) brood is het vooral in de warme maanden goed karper vangen. Dit brood wordt dan in het oppervlak aangeboden en door de karper vaak op spectaculaire wijze gepakt.

Goede stekken
Van de volgende wateren is proefondervindelijk vastgesteld dat er grote karper zit. Dat houdt natuurlijk niet in dat er elders geen grote karper voor komt, maar van onderstaande wateren zijn ons concrete vangsten van grote exemplaren bekend.De plassen Wijde Aa, Dobbe, Milligenplas en Ruimzicht (herbergen allen vissen van ruim 30 pond), de IJssel (tot 50 pond).

Deel deze pagina