Bert pakt zijn eerste witvis vanuit de boot op de IJssel

10-04-2017 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het is zondag 9 april. Werkelijk schitterend weer. Alsof het zo moet zijn. Want we hebben al een paar weken terug deze visdag gepland. Bert heeft nog nooit vanuit de boot op de IJssel gevist en wil dat graag wel eens mee maken. Vandaag gaat het dan eindelijk gebeuren.
 
Al mooi op tijd steken we van wal. Op witvis gaat het uiteraard, want de roofvis is deze periode niet aan de orde. Door de gesloten tijd voor aassoorten van 1 april tot de laatste zaterdag in mei doen we dat nu niet. Maar… De optrek van witvis is een ontzettend leuk alternatief.
 
Het vinden van een goed krib vak is een kunst op zich
Het vinden van een goed krib vak is een kunst op zich

 

Goeie stek

Het is eerst zaak een goede stek te zoeken. Kribvakken genoeg langs de oevers van de IJssel, maar welke moet je nou pakken. Gelukkig weten wij bij Visgids Zwolle de weg en we kiezen een eerste vak uit om het daar te proberen. Eerst de boot goed vast leggen op de staken en dan kunnen we gaan vissen. De vaart er heen kun je de jas nog wel aan hebben, maar inmiddels is het heerlijk warm geworden. De jassen gaan uit en de hengels worden ingegooid. We vissen vandaag alleen met de feeder.
 

Dikke brasem

Eerst komt een niet te grote voorn binnen, maar de boel komt wat langzaam op gang. Als we een ruim uurtje vissen en de teller nog steeds op één vis staat bespreek ik met Bert dat we met een kwartiertje gaan verkassen. Ook weer zo’n groot voordeel van witvissen vanuit de boot: Je kunt zo naar een andere plek zonder je spullen op te hoeven ruimen. Snel en makkelijk dus. Maar dan is het Bert die met een kromme feeder hengel staat. Een leuke vis. Even later glijdt een dikke brasem van 55 cm in het schepnet. Prachtig die grote voorjaars vissen. Ze geven mooie strijd in de volle stroming. Toch besluiten we kort daarna te verkassen omdat het maar niet echt wil gaan lopen.
De eerste grote brasem, eentje van 55 cm
De eerste grote brasem, eentje van 55 cm

 

Nieuwe stek opnieuw raak

We varen een stukje verder stroomopwaarts. Ook hier weer de procedure van het vast leggen van de boot en vissen maar weer. Hier start de vangst sneller op. In de loop van de middag vangen we behoorlijk wat voorn, winde en ook weer een nog dikkere brasem van in dit geval 56 cm. Ook een ruime 30+ voorn meldt zich nog. Op deze stek moet je echt in de stroming zijn. Een poging binnen het krib vak levert geen aanbeten op maar zodra we weer buiten het vak in de stroming vissen begint het bijten weer. Om een uur of vijf sluiten we een prachtige, zonovergoten visdag af. Bert is tevreden en blij. Zijn eerste ervaring met de boot op de IJssel. Hij is verkocht.
 
Na al een mooie van 55 volgt nog een grotere van 56 cm, prachtige brasem uit de IJssel
Na al een mooie van 55 volgt nog een grotere van 56 cm, prachtige brasem uit de IJssel

Een dikke blankvoorn of was het nou toch een winde...?
Een dikke blankvoorn of was het nou toch een winde...?

 
Wil je ook mee om deze unieke ervaring vanuit de boot mee te maken? Je komt op plekken waar je vanaf de kant niet kunt vissen, we kunnen snel en eenvoudig verkassen en op de IJssel is qua vangst alles mogelijk. Neem snel contact met ons op als je mee wilt of meer wilt weten.
 
Terugzetten en weg zwemmen!
Terugzetten en weg zwemmen!

Close-up van een voorjaars brasem
Close-up van een voorjaars brasem

 

Deel deze pagina