Aasvis vangen

28-10-2016 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Vandaag staat het vangen van aasvis op het programma. Daarvoor varen we na het traileren naar de stadsgrachten van Zwolle. Tot op heden was de vis nog niet aanwezig op de winter stekken maar een witvisje moet er toch wel te vangen zijn lijkt me.
 
Natuurlijk trollen we naar de grachten. Je kunt wel snel varen, maar dan weet je zeker dat je niks vangt. Vissend naar de gracht dus en jawel, dat levert ook nog snoek op. Helaas draait de snoek zich vast in het schepnet. Nog een hele tour om de vis en het aas er uit te krijgen. Het lukt en het goede nieuws is dat de snoek weer veilig, levend en wel terug gaat. Het kost wel drie splitringen die we moesten door knippen maar die zijn simpel vervangbaar. Nieuwe ringen erop en de Westin kan weer over boord.
 
De eerste herfstkleuren dienen zich aan
De eerste herfstkleuren dienen zich aan

 

Eerste herfst bladeren

De eerste herfst bladeren, takken en ander drijvend vuil verzamelen zich in de grachten. Lastig om te trollen dus. Elke 30 seconden je aas binnen draaien om te ontdoen van planten resten, dan gaat de lol er snel af. Maar goed, we gaan het op witvis proberen. Dat lijkt nog en lastig klusje te worden, maar later valt dat wel mee.
 
Dick vangt wat aasvis bij elkaar op de Torbeckegracht
Dick vangt wat aasvis bij elkaar op de Torbeckegracht

 

Aasvis

We beginnen op de Torbeckegracht. Maar moeizaam komen twee visjes binnen. We besluiten dan ook te verkassen naar de viersprong maar daar lukt het helemaal niet om vis te verleiden. Verderop dan maar, naar de woonschepen ter hoogte van het voormalige Weezenlanden ziekenhuis. Behoorlijk wat herrie hier omdat de sloopwerkzaamheden nog volop aan de gang zijn. Maar… Hier gaat het dan toch gebeuren. Na een langzame start begint de vis te lopen en komt de ene na de andere voorn en een enkel bleitje binnen. Uiteindelijk hebben we een voorraad van zo’n 25 leuke aasvissen en daar was het om begonnen. Het vissen met dood aas kan dus beginnen!
 
Deze brasem werd ietsje te groot als aasvis
Deze brasem werd ietsje te groot als aasvis

De voorraad aasvis is op peil gebracht voor de komende tijd
De voorraad aasvis is op peil gebracht voor de komende tijd

 

Deel deze pagina