Visgids 2016; Gewonnen met 33 kilo, groot succes aan de urkervaart

21-08-2016 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
De Visgids wedstrijd van 2016 is dit jaar gevist aan de Urkervaart. Een schot in de roos. Er is veel vis gevangen en de vangsten waren prima over de vissers verdeeld. Hieronder een verslag en de uitslag van de eerste tien vissers per vak.
 

Loten

De loting van de plaatsnummers is bij Camping Het Urkerbos tussen 7 en 8 uur. De meeste vissers melden zich al op tijd en het is dan ook weer een hectische start als de 84 ingeschrevenen langs komen voor hun steknummer. Van overal komen de deelnemers. Groningen, Brielle, Rosmalen, Enschede. Alle hoeken van ons land zijn zo’n beetje vertegenwoordigd. Als tegen kwart voor acht nog drie mensen moeten komen blijkt dat Bert Kluinhaar uit Zwolle één van hen is. “O, maar Bert is altijd laat”. Op dat moment komt hij binnen. “Hehe, eerst koffie”, aldus Bert. Dan plukt hij zijn steknummer uit de overgebleven muntjes en…. In het vaste stokken parcours loot hij de kop-stek. Drinken we hier een bakkie met de potentiële vak- of misschien wel wedstrijdwinnaar? Het zou maar zo kunnen, want Bert is ook nog eens een prima visser.
Bert Kluinhaar in actie in het vaste stok vak
Bert Kluinhaar in actie in het vaste stok vak

 

Grote schrik

Tegen half negen rijden Niko, Jelle en ik naar het water en dan word ik gebeld. Er is een deelnemer onwel geworden en de hulpdiensten zijn onderweg. Als we aan komen staan er drie ambulances en twee politievoertuigen langs het parcours. Nu blijkt dat de visser naast de betrokkene direct hulp heeft geboden toen hij in de gaten had dat er iets mis ging. De alarmcentrale is gebeld. Eén van de ambulances heeft de betreffende man naar Isala in Zwolle gebracht. Daar wordt hij op dit moment nog verpleegd.
 
Het parcours van de Urkervaart
Het parcours van de Urkervaart

Wedstrijd verloop

Ondanks deze ingrijpende gebeurtenis besluiten we de wedstrijd door te laten gaan. Het startsignaal klinkt en de korven, ballen, haken en dobbers gaan te water. Er zijn twee vakken voor de vrije hengel en één vak voor de vaste hengel. In het vrije hengel vak vissen de meesten met de feeder. Wij rijden langs het parcours en bezoeken diverse vissers in de verschillende vakken.
 

Vangsten

Al direct blijkt dat de Urkervaart een goeie keuze is als nieuwe stek voor onze wedstrijd. De eerste visser die we bezoeken is de deelnemer op stek nummer 21. Hij zit nog bij te komen van de schrik. Hij is de buurman van degene die daarnet naar Zwolle is gebracht en heeft de man gereanimeerd. Ondanks de schrik weet hij toch al gauw een visje te vangen.
De "buurman" vangt ondanks de schrik zijn vis
De
Dan verhuizen we naar Wim Stoel. Hij vist ook in het vrije hengel vak en terwijl we er zijn haakt en vangt hij al vis. Dat is ook niet de eerste.
Willem Stoel in het vrije hengel vak
Willem Stoel in het vrije hengel vak
  We vervolgen onze tocht en komen bij Bert Kluinhaar. Wat we al verwachtten blijkt waar. Bert zit op de kopstek en vangt leuk. Terwijl hij met Niko zit te praten moet Niko hem vertellen dat er een paling aan zijn vaste stok hangt. Bert, die het eerst niet gelooft haalt even later een mooie aal boven water die uiteraard direct weer de Urkervaart in gaat. Maar naast de paling pakt Bert de ene na de andere mooie “platte”, aangevuld met diverse andere vissen. Uiteindelijk weet Bert zijn vak ruimschoots te winnen, zie de uitslag hieronder.
 
De vaste stok vissers hebben last van de harde wind
De vaste stok vissers hebben last van de harde wind

Behoorlijk veel wind

De vaste stok vissers hebben enige last van de toch wel pittige wind. Dat geldt zeker voor de twee jeugdige vissers die helemaal uit Brielle zijn gekomen om deel te nemen. Ondanks dat weten ze zich goed te weren en ze vissen lekker door. Los van de wind is het vandaag prachtig weer. Droog, aardig zonnig en een lekkere temperatuur. Dit samen met de prima vangsten maakt het tot een goeie wedstrijd.
De jeugd heeft de toekomst
De jeugd heeft de toekomst

 

Uitslag, prijzentafel en conclusie

De uitslag van de eerste tien deelnemers per vak lees je hieronder. Zoals je ziet zijn de vangsten niet alleen goed, maar ook best mooi verdeeld. De meeste vissers hebben zich prima vermaakt en een leuk visje gevangen. Bij terugkomst bij Camping Het Urkerbos staat er een echt prachtige prijzentafel klaar met maar liefst drie feederhengels van elk ruim €150,-- een vaste stok van €300,--, drie geldprijzen en nog veel meer. Op de verlotingstafel die nog als extra opbrengst werving voor het goede doel wordt gehouden, staan ook mooie prijzen met als klapper een zitkist van €300,--. De sfeer zit er gelukkig goed in en we kunnen terug kijken op een geslaagde wedstrijd. Volgend jaar dus weer in de Urkervaart!
Mooie vangst
Mooie vangst

 
 

Uitslag Visgids 2016 per vak

 

Vak A (vrije hengel)

1. B. den Hartog, Urk, 33.100 gr
2. C. van de Geer ,Druten, 28.810 gr
3. A. Schimmel , Kortenhoef, 16.620 gr
4. T. Van Osh, Rosmalen, 16.350 gr
5. P. Vierhout, Nunspeet, 13.140 gr
6. A. Nijhof, Brummen, 11.350 gr
7. W.J. Kuik, Zwolle, 11.230 gr
8. T. Post, Eemnes, 10.180 gr
9. R. Wijzenbroek, Zwolle, 9.450 gr
10. L. Snijder, Urk, 9.190 gr
 

Vak B (vrije hengel)

1. J. Janssen, Weesp, 18.240 gr
2. B. Mulder, Wezep, 17.560 gr
3. J. Brouwer, Borne, 16.780 gr
4. R. Pal, Heerenveen, 13.360 gr
5. B. Hoogendorp, Eerbeek, 12.600 gr
6. J. Van de Vreede, Urk, 11.980 gr
7. R. Schoonhoven, Oldebroek, 11.860 gr
8. D. Kroeze, Wezep, 10.047 gr
9. J. Hakvoort, Urk, 9.460 gr
10. R. Koekoek, Nieuw-Balinge, 6.465 gr
 

Vak C (vaste hengel)

1. B. Kluinhaar, Zwolle, 23.500 gr
2. R. Kuil, Winschoten, 18.500 gr
3. G. Koekoek, Nieuw-Balinge, 17.300 gr
4. G. Van der Meer, Surhuisterveen, 15.800 gr
5. M. Smid, Blijham, 15.050 gr
6. W. Meulman, Midwolda, 14.500 gr
7. A. Schoonhoven, Oldebroek, 12.300 gr
8. B. Poelsema, Ossenzijl, 11.800 gr
9. S. Van den Hul, ’t Harde,10.500 gr
10. L. Enzerink, Enschede, 10.000 gr
 
 
Niet zeggen dat er in Urk geen grote vis zit...
Niet zeggen dat er in Urk geen grote vis zit...

 

Deel deze pagina