Het vroege voorjaar; tijd voor 50+ windes op de Vecht

16-03-2015 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het vroege voorjaar staat rondom Zwolle altijd garant voor een prima visserij op grote, ja echt grote windes. Wanneer dat precies gebeurt hangt af van het weer en de temperatuur. Maar zeker is dat je soms al eind december / begin januari een enkele winde kunt vangen.
 
Het echt serieuze werk begint echter meestal in februari. En als het wat langer koud blijft zelfs pas in maart. Vooral op de wat warmere dagen met een lekker zonnetje wil het dan vaak aardig lukken om een dikke winde te vangen. Het leuke is dat de vissen die je vangt vaak echt groot zijn. Exemplaren van boven de 50 en een enkele keer zelfs boven de 60 cm zijn dan mogelijk. Het ietsje minder leuke is dat je doorgaans geen aantallen maakt. Vaak moet je genoegen nemen met één of enkele vissen met tijdens een korte topperiode misschien een keer tegen of rond de tien vissen.
 


Bal

De afgelopen dagen was het weer eventjes bal aan de Vecht. Wij vingen er de afgelopen vier dagen o.a. met een gast van Visgids respectievelijk 5, 4, 2 en 1 vissen waarvan slechts één vis onder de 50 cm was. De grootste van alle gevangen windes was 54 cm. Een vis waarvoor je wel even naar de waterkant wilt, temeer omdat het een echt dikke winde was. Alle vissen werden met de vaste hengel gevangen, een stok van slechts vier meter lang. Het vissen op deze manier doe je heel dicht aan de oever. Geloof het of niet, maar je vist op zo’n twee meter uit de oever met een ouderwetse broodpluim of –korst. Nog even kun je genieten van deze visserij maar niet lang meer. Als de watertemperatuur boven de tien graden uit komt neemt de paaitrek toe en kun je veel meer soorten, veel grotere aantallen, maar minder super dikke windes vangen.
 

Naar de juiste plekken?

Wil je ook eens de kans lopen een echt mooie winde te vangen, wees er dan vlot bij en neem contact op met Visgids. Kijk op onze informatiepagina's wat het inhoudt om een dag met ons te gaan vissen.  Wij brengen je naar de beste plekken en vertellen je alles over de beste manier om deze prachtige vissen te verschalken.
 

Deel deze pagina