Mijn nieuwe Barbeel PR

04-10-2014 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het is een woensdag in september 2014 als ik een dag ga vissen met vriend en vismaat Dick. De witvis loopt bij vlagen goed in de IJssel en beiden vinden we dat, zeker vanuit de boot, een geweldige visserij. Dick vist dan meestal met de vaste stok tussen de kribben en ik met de feeder in de volle stroming. Zo ook vandaag. De resultaten zijn de afgelopen tijd wisselend geweest. Viste ik hier recent met Jeroen als gast en ving Jeroen niet minder dan vier barbelen met een 73’er als topper, twee dagen daarna viste ik er met Gerard als mijn gast en vingen we slechts enkele windes en de onvermijdelijke grondels natuurlijk. Het blijft vissen dus ook nu is het afwachten.
 
Als we net aan de staken vast liggen komt dit werkschip voorbij
Als we net aan de staken vast liggen komt dit werkschip voorbij
Aangekomen op onze eerste stek plaatsen we de boot tussen de kribben aan de staken. Alles onder controle? Ja, dus vissen maar. Dick vist in de keerstroom tussen de kribben en maakt – zoals hij dat noemt – “geweldig mooie driftjes”. Ik slinger mijn 90 grams anker korf met voer over de stroomnaad en vis dus in de volle stroming. Naar later zal blijken is dat vandaag dé methode. Meestal is Dick mij, sowieso in aantallen, de baas, maar vandaag lukt het hem nauwelijks ook maar een klein visje te pakken.
 

Ik vang genoeg winde vandaag
Ik vang genoeg winde vandaag
Winde en brasem

Al na korte tijd begin ik leuke windes te vangen. Met de regelmaat van de klok meldt zich een vis die meestal rond de 30 cm is maar een enkele schiet richting 45 cm. Mooie windes dus en er komen er zo gaandeweg best een aantal even in de boot koekeloeren. Dan meldt ook de brasem zich. Een kleintje en ik moet goed studeren of het nu een brasem of een kolblei is. Nee, toch een brasem. Kleinere oogjes en dan is het duidelijk. Die kleine brasem wordt dan afgewisseld met een werkelijk prachtig IJssel exemplaar van 57 cm.
Een prachtige IJssel brasem van 57 cm
Een prachtige IJssel brasem van 57 cm
Tja, ik pen dat nu zo neer, maar een jaartje of drie geleden was dat mijn PR geweest. Sinds ik me echter op de IJssel visserij vanuit de boot heb toegelegd moet ik tot mijn lichte schande toegeven dat ik zelfs even twijfelde of ik deze vis op de foto zou zetten. Maar dat niet doen, dat zou pas een schande zijn. Het is een pracht vis dus gaat ‘ie op de plaat.
 

Spierpijn

Het is al een eindje in de middag als ik wederom een “normale” brasem aanbeet krijg. Met een duidelijke, maar niet woeste ruk wordt het aas opgenomen en ik hef de hengel. “Ja Dick, ja, dit is een echte vis”. De vis voelt zwaar en vecht als een typische brasem: Een tijdje niks, stil in het water liggen. Hij laat zich voorzichtig door mij mee voeren en dan ineens gaat hij er weer met een paar bonken vandoor. Niet zoals barbeel die vette runs neemt. Nee, nu ligt ‘m weer stil, dit is echt een dikke brasem. Maar die bonken waarmee hij er dus vandoor gaat verraden wel een ècht groot exemplaar.
Ik ben echt nerveus tijdens de dril van deze barbeel
Ik ben echt nerveus tijdens de dril van deze barbeel
Na een tijdje voel ik zelfs de spieren in mijn armen. Meer malen gaat hij door de slip en zelfs op de IJssel, zelfs in de stroming, maak je dat niet gauw mee. Ik word nu eerlijk waar een beetje nerveus of het wel goed zal gaan. “Laat het lukken, laat het lukken. Al vang ik ‘m niet, laat hem dan in elk geval in beeld komen zodat ik weet wat het geweest is”. Mijn PR brasem staat op 64 en die vis ging lekker tekeer, maar nauwelijks door de slip. Dit is andere koek. “Dick, ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik denk dat dit een 70+ brasem gaat worden”. De gedachte dat het überhaupt iets anders zou kunnen zijn komt niet eens in me op. Dan komt de vis voor het eerst boven, maar omdat de zon mij recht in het gezicht staat, krijg ik er niets van mee.
 

Nieuw PR barbeel

Dick wel, hij staat schuin t.o.v. het zonlicht om de vis te scheppen en hij begint op zijn kenmerkende manier te lachen. “Wat denk je dat ’t is?” “Ja, toe even Dick, maak me even gek.” Dick schept de vis en meldt me tegelijk dat het een barbeel is. Ik probeer de vis met één hand aan de kop uit het net te tillen en tegelijk mijn hengel in de steun te plaatsen. Ja jongens, dat lukt dus even niet. Eerst de hengel weg, dan het net fatsoenlijk neerleggen en pas dan pak ik de vis. “Die gaat naar de 80” aldus Dick, maar ik geloof dat niet.
Mijn nieuwe PR Barbeel; 83 cm en 4,66 kg
Mijn nieuwe PR Barbeel; 83 cm en 4,66 kg
Uiteindelijk blijkt hij 83 cm te meten en mijn voor het eerst meegenomen digitale weegschaal mag gelijk dienst doen. 4,66 kilo vertelt het ding ons. Een plaat van een vis waar ik, mede door het avontuur weer een tijd op kan teren.
Wat is onze IJssel toch een schitterend water
Wat is onze IJssel toch een schitterend water
Onderweg terug maak ik nog wat foto’s van onze prachtige rivier de IJssel, badend in het zonlicht. Wat een leven! Door de sluis treffen we nog een paar beroepsvaarders, dus het is gezellig druk daar.
Op de terugweg is het nog "gezellig druk" in de sluis
Op de terugweg is het nog
En, om het soorten feest compleet te maken, trollen we nog in het kanaal met klein aas. Aan de lijst van brasem, blei, grondel, barbeel en blankvoorn voegen we nog baars, snoekbaars en roofblei toe. Met maar liefst 8 vissoorten waarvan een dikke brasem en een nieuw PR barbeel, sluiten we deze magnifieke dag af. Snap jij nou dat er slechts 10% van de mensen vissen? Nee, ik ook niet!
 

Deel deze pagina