Prachtige Barbeel, grote Brasem en mooie Winde

03-09-2014 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Jeroen, jullie kennen hem nog wel van pas geleden op de roofvis, wilde ook nog een dag met mij witvissen. Het blijft vissen en helaas kun je je gasten nooit garanties bieden, maar soms vallen de dingen prachtig op z’n plaats. Zo ook met Jeroen. Ving hij op woensdag een vette meter snoek, de maandag erop, 1 september alweer, gaan we witvissen op de IJssel.
 
Voor mij is het, net als voor Jeroen ook spannend. Voor Jeroen omdat hij wil vangen en voor mij omdat ik dat moet waar maken. “Ik heb begrepen dat zo’n barbeel wel super is om te vangen”, aldus Jeroen. Ja, tuurlijk, anders voer je de druk nog wat op…. Hahahaha, maar de sfeer is prima en we hopen er het beste van als we in de ochtend de IJssel op varen. We zoeken een mij goed bekend krib vak uit en leggen de boot aan de staken vast. Voer aanmaken, aas aan de haak en vissen maar.
 

Jeroen vangt zijn eerste windes vandaag met deze van 45 als grootste
Jeroen vangt zijn eerste windes vandaag met deze van 45 als grootste
Vis en missers

Na een half uurtje meld zich de eerste vis bij Jeroen. Hij vangt een voor hem nieuwe soort, een winde. Geen super vis, maar hij kan weer een soort aan zijn lijstje toevoegen. Ook ik haak kort daarna een winde en draag mijn hengel aan hem over. Deze is wat groter, maar de winde die Jeroen in de loop van de dag nog vangt is met een ruime 45 cm echt de grootste van de dag. Maar dan haakt Jeroen “iets groots”. Het vecht behoorlijk en na een seconde of tien breekt de lijn. “Tjonge, wat een joekel van een aanbeet was dat”. Nou Jeroen, ik wil je niet nerveus maken, maar dat lijkt een barbeel aanbeet te zijn. Nu moet het toch maar gebeuren hopen we allebei.
 

De eerste barbeel voor Jeroen, 50 cm
De eerste barbeel voor Jeroen, 50 cm
Barbeel

En inderdaad haak ik kort daarna een mooie barbeel die ik Jeroen laat vangen. De vis meet 50 cm en alweer kan hij een soort toevoegen aan de lijst. Dat er die middag nog drie barbelen volgen weten we dan nog niet, maar het is echt geweldig. De derde van in totaal vier barbelen is de grootste en hij is 73 cm. Jeroen is er even druk mee en ik help hem halverwege de dril hoe hij de vis moet binnen brengen.
Ja Jeroen, daar ben je even druk mee
Ja Jeroen, daar ben je even druk mee
“Hengel heffen, draaien en tegelijk de hengel laten zakken. Nooit de lijn slap laten vallen. Alleen zo kun je lijn winnen bij een grote vis. Als het ware pompend binnenhalen dus”. Het lukt en dan zien we in de bek van de vis de haak van Jeroen van die ochtend zitten. Hoe we dat weten? Nou, simpel. Het is exact dezelfde maat en type haak, inclusief hair montage en hij ziet er nog als nieuw uit. Kan nog niet lang in zijn bek zitten dus. Toeval? Geen idee, maar wij gaan ervan uit dat dit dezelfde vis was. Fantastisch. Hoeveel witvissers hebben nog nooit een barbeel gevangen en Jeroen pakt er zo even vier op een dag. Foto’s maken en weer terug met de vis.
Een schitterende barbeel van 73 cm
Een schitterende barbeel van 73 cm

 

7 soorten

“Ingmar, een mooie brasem zou ik ook nog wel leuk vinden”. “Welja joh, we leveren ze hier in de IJssel voor onze klanten op bestelling. U zegt het maar”. Natuurlijk werkt het niet zo en dat snapt Jeroen ook wel. Toch weet je het maar nooit en alsof het vandaag allemaal zo moet zijn komt er ook nog een inderdaad mooie brasem binnen. Tenminste, een vis van 52 cm vinden wij een pracht exemplaar.
Ingmar, doe me ook nog maar een brasem
Ingmar, doe me ook nog maar een brasem
We hebben dus al winde, barbeel en brasem. Voeg daar nog de nodige blankvoorn, kolblei, baars en de altijd betrouwbare grondels bij en we zitten vandaag op 7 vissoorten. Zo kan het gaan tijdens een topdag op de IJssel. Je weet nooit wat je vangt en naast vele soorten kun je er ook prachtige exemplaren van een bepaalde soort vangen.
 

Tevreden

Voor Jeroen kan het allemaal niet meer stuk. Eerst een roofvis sessie met een dikke meter snoek, vervolgens witvissen met dikke vissen waaronder maar liefst vier barbelen. Zoiets komt je nooit aan waaien en garanties kan niemand geven. Maar goede stekken kennis is een absolute voorwaarde. Die kennis vind je bij Visgids, Dé visgids voor het vissen in en rondom Zwolle.
 

Deel deze pagina