Witvis trek komt langzaam op gang

22-03-2011 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
thumb_aktueel_mrt2011_204x120Met de afgelopen koude periode verlangt iedereen naar de lente. De laatste dagen gaat dat aardig goed, maar echt lekker warm wordt het nog niet. Ook het water, dat momenteel een graadje of 6 is, afhankelijk van waar je bent natuurlijk, is nog niet lekker opgewarmd. Toch helpen langere dagen, zonlicht en de toch langzaam stijgende temperaturen voor het opstarten van de lente. Ook onder water start de lente met de jaarlijks terugkerende voorjaars trek van de (wit)vis.Recent hebben Dick en ondergetekende wat vis sessies gevist aan de Vecht en de IJssel. En….. Het begint langzaam te komen.

Vecht
De Vecht was recent behoorlijk goed, vooral ter hoogte van de stuw bij Vechterweerd werd leuk gevangen. Zowel in het midden van de rivier met vooral brasem, als ook vlak langs de oever, waar leuke optrekkende windes werden gevangen. Exemplaren tot 60 cm toe werden geland en dat zijn echt mooie windes. Zelf heb ik dat genoegen niet mogen smaken, ik kwam tot op heden niet verder dan een mooie veertiger. Recent, op zondag 20 maart, waren de vangsten weer minder, hetgeen wellicht met de nachtvorsten te maken heeft.

IJssel
Op de IJssel ligt het nog wat moeilijker momenteel. Een eerste verkenning op 17 maart leverde na drie verschillende kribben te hebben bezocht uiteindelijk één mooie brasem voor Dick op. Deze mat 54 cm dus hij mag er zeker zijn. Vanalles geprobeerd, maar deze sneuvelde aan de oeroude broodpluim. Een paar dagen later, zondag 20 maart, ging het opnieuw naar de IJssel. Nu bezochten we slechts één krib en net als donderdag visten we strak tegen de krib kop aan, zo maximaal een meter of vijf er vanaf. Omdat de vis langs trekt en het "hoogseizoen" nog niet is begonnen, moet je geduld hebben en vang je ze niet aan de lopende band. Toch kwamen er in een paar uurtjes vissen een paar mooie vissen aan de kant. Twee brasems, eentje in de veertig en een goeie vijftiger en twee prachtige windes. De ene mat 51 en de andere bracht 55 cm op de rolmaat. Leuk om te melden is dat de brasems aan de maden en de windes allebei aan de broodpluim werden gevangen.

Kortom, zoals gezegd: Het echte hoogseizoen is nog niet gestart, maar de trek begint langzaam op gang te komen. Daar komt bij dat je nu vooral grote vissen vangt. En dat maakt een boel van het wachte goed nietwaar?{gallery}/2011/artikelen/gallery/witvismrt2011{/gallery}

Deel deze pagina