Witvis op de Vecht

03-06-2011 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
thumb__Dick_blankvoorn_32_VechtDonderdag 14 april gingen Dick en ondergetekende het nog eens proberen op de witvis op de Vecht. De laatste paar sessies hadden we op de IJssel gevist, maar de Vecht is immers ook een prachtige rivier. Voordeel is dat het hier veel rustiger is qua scheepvaart en golven en ook hier kun je altijd wel een plekje uit de wind vinden. We visten vanuit de boot, dus kun je altijd zelf kiezen waar je gaat vissen. Een voordeel, want aan de Vecht kun je lang niet overal (meer) terecht.


We passeerden nog onderweg een bekende van Dick. Hij viste op het Zwarte Water bij de ingang van kolk De Noord en meldde ons dat hij niets ving. Wij voeren door omdat we van mening waren dat we de vis ofwel op de stroming van de Vecht zelf ofwel in het Zwarte Water, stroomafwaarts van de Vecht, moesten zoeken. Dit bleek een goede keuze.

Vecht_bij_ingang_van_De_Doorn
Vecht bij de ingang van de Doorn

De Doorn
De eerste stek die we aandeden was de stek bij De Doorn. We zijn hier ook niet meer weg gegaan en dat geeft dus wel aan dat het leuk liep. Dick viste gewoontegetrouw met de dobber en ik met de feeder. In een veel rustiger water als de Vecht is het wel lastig met de feeder als je met z'n tweeŽn in de boot zit. Elke beweging van je vismaat leidt tot beweging van de boot en daarmee je feederhengel. Op de IJssel komt dat niet zo nauw, vanwege de stevige stroming. Daar blijft je lijn altijd wel strak staan. Enfin, Dick begon al snel met vis vangen en hield daar de rest van de dag niet meer mee op. Wel af en toe wat tussenposen, maar gaandeweg hebben we in een uurtje of vier, vijf vissen samen tientallen vissen gevangen. Ruimschoots de meesten door Dick. Bij mij liep het vandaag niet zo. Lijnbreuk bij het ingooien, alles kwijt; lijn verward in de molen; korfje met onderlijn in elkaar verstrikt; u kent dat wel, zo'n dag waarop alles tegen zit. De vangst bestond uit niet minder dan 5 verschillende vissoorten, te weten: Blankvoorn, brasem, kolblei, winde en alver. Er waren een aantal leuke voorns bij, maar in het algemeen moet je toch concluderen dat althans nu op de IJssel de wat grotere maten gevangen worden.

Dick_blankvoorn_32_Vecht_14_april_2011
Dick met een mooie blankvoorn van 32 cm

Deel deze pagina