Witvis op de Vecht en het Zwarte Water

27-08-2011 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Dick_brasem_54_204x120Woensdag 24 augustus 2011, Dick en ik gaan weer eens de Vecht en het Zwarte Water op om de witvis te belagen. Een goeie week terug probeerden we de IJssel. Naast wat inmiddels talrijk wordende grondels en twee voorntjes was het barslecht daar. Niet veel hoop dus, maar als je thuis blijft weet je zeker dat je niks vangt. Ook de roofvis was de laatste keer niet geweldig, dus…..Met de boot

We voeren met de boot richting "De Doorn" en legden daar vast aan de staken. Er liep een mooie stroom, een ebbegien zoals Dick het op z'n plat zwols pleegt te zeggen, en hij voorspelde een goede vangst. "Rustig aan maar Dick, het blijft vissen". Maar, zoals dat zo vaak gaat met oude, wijze mannen, ze hebben vaak gelijk. Al snel ving Dick een eerste voorn en kort daarop begon ik met de feeder brasems te vangen. Vermeldenswaard is dat Dick op vier meter van de boot met de vaste stok alleen kleine voorns ving en ik met de feeder op zo'n 15 meter van de boot in de volle stroming, ving uitsluitend brasems. Ondanks dat het leuk liep, verkasten we na een tijdje wat verder de Vecht op. Lagen we eerst vlakbij de ingang van "De Doorn", nu lagen we echt een stukkie verderop, ook nog bij die kolk overigens. Maar als het loopt, loopt het en ook hier vingen we direct weer vis. Uiteindelijk viel het wat stil, mede omdat de stroming wat afnam. Verkassen dus weer.

Dick_brasem_54_boot_Zwarte_Water

Het Zwarte Water
Ik ken het Zwarte Water goed, maar heb er eigenlijk nog niet zo vaak vanuit de boot op witvis gevist. Om precies te zijn maar één keer eerder, tijdens de bootvis wedstrijd van de HSV Zwolle, vorig jaar. Nu voeren we richting de elektriciteits masten, "bie de droaden" volgens Dick. Een eindje ervoor. Staken horizontaal in de oever, vast knopen en vissen maar weer. Dick had hier moeite om zijn visjes te vangen. De vis zat verder weg, dat bleek toen ik wel weer volop vis ving. Wederom alleen maar brasem en allemaal in de zelfde lengte klasse, zo tussen 25 en 35 cm. Grappig was nog dat ik tot zeker drie, vier keer toe een vis haakte terwijl er net een boot langs kwam. Zou het ermee te maken hebben?

Snoek
Halverwege de middag verschijnt vanaf Hasselt één van die grote party schepen die regelmatig over het Zwolse water heen en weer varen. En om de gewoonte voort te zetten; ik haak wederom een brasem. "Omlaag met die hengel, omlaag", zegt Dick. Ik vraag me af waarom, maar Dick laat erop volgen dat niemand onze geweldige stek mag leren kennen. Niet teveel toeschouwers dus die zien dat ik vis vang. Allemaal onzin natuurlijk en het is ook gein van Dick. Als de boot voorbij is, hef ik de hengel en dril de vis naar de boot. Dan ineens, gebeurt datgene wat ik al van zoveel wedstrijdvissers heb gehoord. De brasem wordt een fors stuk zwaarder en begint gestaag door de slip te zwemmen. Stevige bonken op de hengel. Een snoek heeft toegeslagen. "Dick, dit wordt hem niet. Ik heb geen stalen onderlijn dus of hij bijt de lijn door, of hij zit überhaupt niet gehaakt en laat los". Nou, dat laatste gebeurt, alhoewel dat nog verrekte lang duurt vind ik. Ondanks dat ik al veel snoek heb gevangen is het toch een rare gewaarwording om zoiets als dit mee te maken. Het was een forse snoek, dat kon ik zo wel voelen. Mede getuige de brasem die bovenkomt en die toch een leuk formaat had als aasvis. Of de brasem het gered heeft, weet ik niet. We hebben hem terug gezet, maar hij had flink op zijn donder gekregen. Van dit geheel heb ik een kort filmpje gemaakt, wat hieronder is te zien.

{youtube}NA0RZDoTwM4{/youtube}

Mooie dag
We sluiten de dag af met nog wat vissen. Ik moet weer op tijd weg omdat ik 's avonds weer een vergadering heb. Dick, die vandaag niet zoveel vangt, pakt toch nog even een echte brasem van 54 cm. Een mooie vis om een mooie dag mee te beëindigen.

Deel deze pagina