Winter witvis in de grachten

13-11-2011 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma

iboemeteenbaarsjeDe meesten weten het wel; witvis en vooral flinke blankvoorn, verzamelt zich in de koude periode van het jaar in havens, diepere kolken etc. Ook de stadsgrachten van Zwolle is zo'n locatie waar de witvis in het najaar heen trekt. Vandaar dat Dick en ik alweer sinds half oktober ons geluk beproeven in de grachten. En zoals dat met vissen altijd gaat: Met wisselend succes.

Oktober

In oktober trekt de vis vaak behoorlijk massaal de grachten in. Een beetje afhankelijk van de temperatuur, maar je kunt er wel vanuit gaan dat je in oktober en november goede zaken kunt doen. Later in de winter ook wel, maar dan ligt de vis weer geconcentreerd op bepaalde plekken. Die plekken moet je dan wel echt weten, maar in het begin van het najaar trekt de vis nog en kun je ze doorgaans door heel de grachten ring wel vangen. In oktober visten we met de boot op diverse locaties. De achtergracht, Thorbeckegracht, op de viersprong bij de Schoenkuipenbrug en langs de Van Rooyensingel. Ook het Almelose Kanaal en de Nieuwe Wetering hebben we geprobeerd maar daar was de vis al verdwenen richting stad. Overal vingen we wel vis. Vooral voorn en brasem. Veel vis, maar nog niet echt grote exemplaren. De grootste waren tegen de 25 cm. Aardige maten, maar daarvan hadden we er nog niet zoveel. Het leuke van deze visserij is ook dat je witvis en roofvis kunt combineren. Tijdens het heen en terug varen en tijdens het verkassen natuurlijk, trollen we. Dat kan leuke resultaten opleveren en omdat je rustig vaart, spaar je ook nog brandstof. Tijdens zo'n trol sessie op de heenweg vanaf het Zwarte Water zagen we een groot zand schip liggen waaruit schoon zand overboord in één van de inhammen werd gestort. Dat gaf een hoop spektakel te zien. Er gebeurt altijd wat op en aan het water en dat mis je allemaal als je er als een gek langs scheurt om maar zo snel mogelijk op je stek te kunnen zijn. Bovendien kun je zoals gezegd ook nog het risico lopen een leuke roofvis te haken.

November

In november zitten we nu en het begint, zeker in de nacht, al behoorlijk kouder te worden. De water temperatuur was in oktober nog rond 12 graden, maar nu houdt het met 9 graden maximaal wel op. Dit vertaalt zich ook in de vangsten. Op plekken waar we eerst nog redelijk vis vingen, kregen we nu hooguit af en toe wat beet en vingen een klein visje. Achtergracht en Van Rooyensingel lijken niet meer zo productief. We hadden de laatste keer, tijdens die mistige dagen van vorige week, nog aardig succes bij het kleine eilandje op de viersprong en in de Thorbecke Gracht. Nu is het op die locaties ook net effe wat dieper. Er staat daar echt wel 4 meter water, terwijl op de overige genoemde stekken een metertje of drie staat. Ik heb het nu nog steeds over vissen vanuit de boot. Vanaf de kant in de Thorbecke Gracht lukt, maar bij het eilandje kun je slecht komen vanaf de kant. Wel kun je vanaf de kant weer leuk vissen aan de Filosofenallee, maar dat kunt u prima zien in de DVD "Visgids Zwolle". Deze is via onze site te koop.

Groter

De laatste vis sessies, nu het dus kouder is geworden, zijn de aantallen iets af- en de formaten juist iets toegenomen. We pakken nu voorns van 30 cm en soms zelfs enkele daar nog iets boven. Ook baarzen van een centimetertje of 25 komen er tussendoor evenals brasems. Dick wist trouwens, gewoon aan de maden, nog een aardige roofblei te verschalken. Al met al een leuke visserij voor diegenen die er van houden.

{gallery}/2011/vangstverslagen/gallery/ingmar13-11{/gallery}

Deel deze pagina