Gestapelde witvis in de Zwolse grachten

24-10-2020 | Vangstverslagen | Witvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Dit keer een kort verslag van een jaarlijkse "happening" in de stadsgrachten van Zwolle. De witvis ligt er opgestapeld.
 
Geen bijzonderheden, geen lang verhaal dus. Maar om aan te geven dat ook dit jaar de gewoonten van de vissen niet veranderd zijn.
 
Lekker relaxed maar wel met veel actie
Lekker relaxed maar wel met veel actie

 
 
De stad in
Bert en ik arriveren bij de stalling en we laden de spullen in de boot. Een klein beetje roofvis maar vooral witvis is dit keer het doel. Nadat alles aan boord is laten we de boot te water. Kunstaas er aan en eerst nog even op het Zwarte Water proberen. Nadat we terecht gekomen zijn bij de splitsing naar het Zwolle-Ijsselkanaal besluiten we door te varen richting grachten. Eerst maar eens zien of de vis er ligt en waar dat dan wel is.
 
Zoeken en vinden
Eerst kijken we op de viersprong bij de Media Markt. Daar lag een week of twee terug enorm veel vis maar nu is er niets te zien op het scherm. Iets verderop wel, aan het begin van de thorbeckegracht. Boot afmeren en proberen maar, echter zonder veel succes. Slechts één visje is ons deel. En dan het voordeel van bootvissen: je hoeft alleen maar je hengel binnen te halen en naast je neer te leggen. Desnoods laat je het aas eraan. Motor starten en het verderop proberen. Een eindje verderop in de gracht maar weer een plekje op zoeken. Deze stek is bij ons "beroemd" om zijn vele witvis.
En jawel, ook nu weer is het prijs schieten. Het feest kan weer beginnen. De één na de andere witvis komt binnen. Niet heel groot maar dat willen we gek genoeg eigenlijk ook niet. We zijn op weg naar een voorraadje aasvis voor de komende tijd en dat lukt uitstekend. Voorn, blei, brasem en zelfs een roofbleitje, het komt allemaal voorbij. Inclusief zelfs een dikke rietvoorn van 30 cm. Schitterend!
Die laatste gaat weer terug natuurlijk en ook de echt wat grotere aasvissen van zeg boven de 25 cm gaan weer in de gracht. De anderen vullen onze voorraad aan en we kunnen met zo'n dertig, veertig vissen voorlopig vooruit. Met een denk ik twintigtal terug gezette vissen en nog de nodige gemiste aanbeten mogen we wel van een dagje dikke pret spreken.
 
Deze tijd staat bijna altijd garant voor goede witvis vangsten in de stad. De rovers komen daar natuurlijk achteraan. Maar eens zien binnenkort…..
 
Een dikke rietvoorn voor Bert, die natuurlijk terug gezet is
Een dikke rietvoorn voor Bert, die natuurlijk terug gezet is

 

Deel deze pagina