Een nieuw boot record snoek bij Visgids Zwolle

09-09-2018 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Wat een dag… Dat weet je nooit als je er aan begint, maar achteraf zijn dagen zoals die van 8 september 2018 de dagen met het gouden randje. Een boot record bij visgids Zwolle voor de snoek en wat voor eentje en hoe is het ontstaan. Lees mee met dit verslag.
 
Deze zomer plannen we een visdag op de IJssel met Aart en zijn vismaat Vincent. Ook alweer een verjaardags cadeau. Aart heeft op Vis TV gezien hoe leuk dat kan gaan op de IJssel en dat lijkt hem wel wat. Gebeld met ons en de afspraak staat voor ergens in juli. Maar dan wordt het zomer in Nederland, ècht zomer. Veel maar dan ook veel te warm om te vissen. En dus stellen we in overleg de dag uit naar 8 september.
 

IJssel voor roofblei

Het zou mooi zijn als we een roofblei kunnen vangen. Hoeft niet, een leuke visdag staat voorop maar roofblei hebben we eigenlijk niet of nauwelijks bij ons in Noord Holland. Beide heren zijn vooral witvissers maar zo één of twee keer per jaar gaat Aart “iets met roofvis” doen. Vincent vist iets vaker op roofvis met zijn eigen boot in de Noord Hollandse polders.
 
Veel roeiers in de sluis
Veel roeiers in de sluis

 

Soorten

Als we de IJssel op gaan moeten we eerst door de sluis omdat we aan de stadse kant getrailerd hebben. Door de lage waterstand is lang niet elke helling beschikbaar. Nog nooit heeft de sluis in mijn bijzijn met zo veel roeiers vol gelegen. Ze varen ongetwijfeld een dag tourtocht, want er zijn er zeker dertig. Prachtig. Na het schutten door de Sluiskom varen en de rivier op. We besluiten om te gaan trollen want dat is een handige manier om meters te maken en soorten te vangen.
De baars komt al snel op stoom
De baars komt al snel op stoom
Die soorten, dat lukt ook want al snel beginnen we baars te vangen. Kleintjes maar ook af en toe wat groteren die de dertig cm overstijgen.
Ook dertig+ baarzen komen aan boord vandaag
Ook dertig+ baarzen komen aan boord vandaag
   In de loop van de ochtend volgt dan eindelijk ook de bevrijdende roofblei. Een mooie vis waarbij trouwens nog discussie ontstaat of het nu een winde, roofblei of hybride is. Even om aan alle discussie een einde te maken: Het is toch een winde. Dat mag de pret niet drukken overigens.
Roofblei? Hybride? Nee, het is echt een winde
Roofblei? Hybride? Nee, het is echt een winde
  Maar in de middag, als we dus op twee vissoorten staan, volgt een snoekje. Met recht een snoekJE want als hij de dertig cm haalt is het veel. Snel terug en weer door vissen.
 

Vierde soort

Omdat het ook wel leuk is nog wat te verticalen gaan we op wat leuke stekken aan de gang met dropshot en verticaal spul.
Dropshotten bij een dukdalf
Dropshotten bij een dukdalf
   Daar beland vissoort nummer vier in de boot met een enkele snoekbaars en weer wat baars natuurlijk.
Snoekbaarsje, de vierde vissoort vandaag
Snoekbaarsje, de vierde vissoort vandaag
  We hebben vandaag mooie aantallen gevangen. Geen super formaten, maar ook niet alleen piepklein. Een paar mooie baarzen, een leuke winde en snoekbaars en snoek. Drie roofvissen en een witvis, dat is toch prachtig. Het is gezellig, leerzaam voor beide heren en we hebben een mooie dag gehad.
 

Terug

Het is zo half vier als we overleggen wat we nog zullen gaan doen. We hebben tot vijf uur en de vraag aan onze gasten is of ze nog willen blijven verticalen of bijvoorbeeld nog willen trollen op wat stukken met kribben. Tja… Jij bent de gids, wat zou jij adviseren? Ik denk na en vraag wat ze qua vangsten leuk zouden vinden. Nou, nog een wat mooiere snoek zou leuk zijn. Ok, nou als ik dan een advies zou mogen geven dan zeg ik: Nu alvast door de sluis en de dag in het laatste uurtje afsluiten op het Zwarte Water. Nog wel een stukkie varen maar daar weet ik nog wel wat leuke plekjes om het op snoek te proberen. Nooit garanties, maar we kunnen een poging wagen. Een mooie dag hebben we nu al.
 

Klapper met een nieuw boot record

Om een lang verhaal kort te houden: We passeren vrij vlot de sluis en varen terug door het kanaal het Zwarte Water op. Een stukje op hetzelfde tempo door naar een stek en het aas gaat overboord. Ik adviseer de heren welk kunstaas er ’t beste aan kan want dat is wat anders dan wat we op de IJssel gebruikt hebben. “Zo groot?” Ja, zo groot. We zijn nog niet eens lang bezig als Aart een lel op zijn hengel krijgt. De vis doet zijn best en Aart heeft niets maar dan ook niets in te brengen. De lijn raakt tot overmaat van ramp ook nog achter de motor vast dus dat wordt peentjes zweten. Het lukt om het zaakje los te krijgen en dan bewijst zich het nut van een goed en groot landingsnet. Inmiddels is duidelijk dat het om een beer van een snoek gaat. Ik probeer foto’s te maken maar dat lukt niet echt handig. Even is onduidelijk of de vis nu geland is omdat ik het niet kan volgen door de mannen die er voor staan. Maar dan komt het bevrijdende woord. Ja, de vis ligt in het net. Of ik even de stoel achterin naar voren wil halen en de spullen die er liggen moeten ook weg. Anders kan de vis niet veilig aan boord. Het is duidelijk dat dit een bak van een vis is. Net optillen en jawel, daar ligt ze in volle glorie in de boot. Dit is echt wat jongens, Heel bijzonder dat snoeken boven zeg maar 115 cm zo enorm toenemen in omvang. Meten is weten en jawel… Deze passeert de hedendaags magische grens. Met maar liefst 121 cm hebben we een knaller van een nieuw boot record bij Visgids Zwolle en natuurlijk een nieuw PR voor Aart. Aart, die vrij rustig is, blijft dat nu ook maar die glimlach is niet meer van zijn gezicht verdwenen. Enfin, we sluiten de dag nog af met een extra rondje van de zaak maar mooier dan dit is het niet meer geworden. De mannen afgezet, handen geschud en weer hebben we een memorabele dag bijgeschreven!
 
Het nieuwe boot record bij visgids Zwolle: aart met zijn 121 cm snoek
Het nieuwe boot record bij visgids Zwolle: aart met zijn 121 cm snoek

 

Deel deze pagina