Met prachtig weer op roofvis

03-11-2016 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Klaas stapt op zaterdag 29 oktober aan boord bij Visgids Zwolle. Hij vist zelf regelmatig in het Zuidwesten van ons land. Het Spui, Haringvliet en andere grote wateren inclusief enkele van de Beneden rivieren zijn het domein waar Klaas normaliter vist. Meestal vist hij dan op snoekbaars maar hij wil meer over snoek vissen te weten komen. Omdat hij ook i.v.m. zijn werk veel rondom Zutphen komt en daar wel eens in de IJssel vist heeft hij zich voor een vistrip met Visgids Zwolle gemeld. In de loop van de dag vertel ik Klaas dan ook nog van alles over het vissen op roofvis op de IJssel.
 
Klaas in de dril met een mooie vis
Klaas in de dril met een mooie vis

 

Snoeken

Om snel de vis te zoeken starten we zoals meestal trollend. En met succes. Na niet al te lange tijd is het Klaas zelf die op een Bulldawg een mooie snoek haakt. Hij drilt de vis vakkundig en we brengen hem aan boord. We zijn van de nul af. Altijd een prettig gevoel.
Klaas met een mooie snoek
Klaas met een mooie snoek
Onderweg komen we SNB-mede-lid Nico nog tegen die vandaag ook heeft uitgekozen om rondom Zwolle te vissen. We wisselen even wat (sterke) verhalen uit en dan gaan we allebei weer onze eigen weg.
 

Lunchen

Klaas vraagt mij een paar dagen van tevoren of we ook ergens kunnen aanleggen voor de lunch. Natuurlijk, dat kan en de klant is koning. We besluiten om de binnenstad van Zwolle in te varen zodat Klaas bij Bakker Bart zijn lunch kan scoren. In de stad is het enorm druk met Street vissers. Er is vandaag een wedstrijd, georganiseerd door Hengelsport Zunnebeld. We krijgen zelfs diverse vragen van deelnemers of wij weten waar ze het beste kunnen vissen en of we al vis op de dieptemeter kunnen zien. Wat we vooral zien is drijf vuil zoals takken, bladeren en wier.
 

Natuurlijk aas

Eerder deze week heb ik samen met Dick de voorraad aasvis aangevuld. Zo’n kleine 25 voorns en enkele kolbleien heb ik in een tonnetje om ze in conditie te houden. We besluiten dan ook om het met een dode blankvoorn te proberen. Ik monteer een Sidefloat en hang er een voorn onder. Loopt prima, maar helaas levert de voorn vanmiddag geen snoek op. Met kunstaas achter de boot aan gaan we weer “naar buiten” en daar is het opnieuw raak.
Snoek aan de Westin
Snoek aan de Westin

 

Kleine snoekjes

De snoek die we nu haken onthaken we in het water. Verder gaat het en we eindigen in de kolk Westerveld bij de trailerhelling. Hier nemen we afscheid van Klaas. Maar niet voordat we nog een tijdje met jerkbaits hebben gesmeten langs de randen van de kolk. En zowaar vergist ook hier een snoekje zich nog in het aas.
Robert geeft een demonstratie jerkbait vissen
Robert geeft een demonstratie jerkbait vissen
Robert, onze stuurman, laat Klaas van alles over het jerkbaiten zien en Klaas gaat dit vast en zeker zelf eens in de praktijk brengen. Na een werkelijk zon overgoten en heerlijke dag op het water nemen we dan toch afscheid. Het was weer prachtig, erg gezellig en we hebben ook nog de nodige snoeken gevangen.
 
Een klein snoekje op de jerkbait
Een klein snoekje op de jerkbait

 

Deel deze pagina