IJssel roofvis in de zomer

28-07-2023 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
 
Het is eind juli, 28 juli om precies te zijn. De laatste jaren zijn we gewend geraakt aan hete zomers, droog weer en hoge watertemperaturen. Eigenlijk ga ik er dus al vanuit dat ik in juli en augustus niet of nauwelijks meer op roofvis vis. In elk geval hooguit alleen op de IJssel, verder nergens.
 


 
In de volle stroming vang je zelden of nooit snoek en juist snoek heeft met warm water grote problemen om weer op gang te komen. Dit jaar is anders. Vanaf half mei lijkt het er op dat we de trend van de afgelopen jaren voortzetten of zelfs uitbreiden. Tot ver in juni duurt het warme droge weer. Maar dan wordt alles anders. Lagere temperaturen en regen, regen, heeeeeeel veeeeeel regen. Juli sluit af met meer dan 150 mm en dat is al lang geleden. De watertemperatuur gaat omlaag en vissen op roofvis wordt zowaar weer een goeie optie. Ze bijten ook lekker lees ik her en der op social.
 
IJssel
Toch wil Bart graag op de IJssel gaan vissen en ik ook. Geen straf, helemaal niet zelfs want roofblei is nu een prachtige target vis met baars en eventueel snoekbaars als goeie "collega's". Zo gezegd zo gedaan. Boot traileren en gaan. Nouja traileren…. Dat gaat wat sneller dan verwacht. Dat wil zeggen: Op de één of andere manier heb ik niet in de gaten dat de vrijloop op de trailer staat dus na een zetje tegen de boot loopt die op rolletjes het water in. En aangezien die rolletjes op mijn Vanclaes trailer met veel zijn en soepel draaien giert de boot naar beneden. Daar aangekomen remt het water goed af en snel de kabel pakken voorkomt problemen. Maar je hartslag gaat wel omhoog.
 
 


 
Weer mooie roofblei en baars
Een stukje varen vanaf de helling en we gaan aan de gang. Eerst maar eens met klein aas op die geroemde roofblei en zien wat er gebeurd. Nou dat gaat lekker. Vrij snel knalt er een roofblei op mijn aas maar even zo snel laat hij ook weer los. Ook Bart haakt vis. Om het verhaal niet te saai te maken; naast missers haken we ook vis.
 


 
 


 
 
 
 
Roofblei en baars. En wat voor een baars. Bart vangt even zijn nieuwe baars PR. Na een tijdje op dezelfde stek, ze staan daar immers aan, verhuizen we om ergens anders ons geluk te beproeven. Ergens anders, dat klinkt leuk maar het werkt daar niet zo. Nouja, wel een beetje want we vangen allebei een snoekbaarsje. Met de nadruk op JE. Ze zijn te sneu voor de foto dus geloof me maar op m'n woord. Het wordt uiteindelijk een heerlijke visdag met prachtig weer en leuke vangsten. Naast roofblei, baars en dus kleine snoekbaars, vang ik ook nog een winde. Vier soorten vis en je hoort mij niet klagen.
 
We zijn ook nog even bij de trailerhelling van de jachthaven in Hattem geweest voor inspectie. Later dit jaar, in oktober, vissen we met elkaar een gezellige visdag op de IJssel vanuit de VNR. Wel handig om de boel vast een beetje te verkennen.
 


 


 

Deel deze pagina