Vissen in de Alblasserwaard

02-11-2021 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
 
Al heel lang, misschien al wel jaren, staat de afspraak om eens bij vriend en mede SNB-lid Henk Tempelaar te gaan vissen. Waar we vissen hangt af van  het moment waarop we gaan. Want zoals overal wisselen de vangsten per locatie door het jaar heen.
 
Omdat we uiteindelijk onze afspraak plannen eind oktober besluit Henk dat de polders van de Alblasserwaard de beste keuze zijn. Zo gepland dus en op woensdag 27 oktober reis ik in de avond vast af naar het mooie Dordrecht.
 
B&B De Biesburcht
Ik ga verblijven voor twee nachten in Bed & Breakfast De Biesburcht. Die heb ik niet zomaar uitgekozen. Ten eerste lijkt het daar leuk, maar vooral het weerzien met de eigenaren lijkt me leuk. Ik heb het echtpaar Kooij een jaar of drie terug ontmoet op een boottrip in het verre westen van Canada. Een leuke dag samen en daar kwam o.a. hun B&B aan de orde. Altijd het kaartje bewaard en nu moest het gebeuren. Het weerzien was hartelijk en we hebben een boel bij gekletst.
 
Vissen in de polder
De volgende ochtend is Henk nog met donker bij me om mij op te pikken. We rijden naar zijn huis om enerzijds de boot achter de auto te haken, anderzijds om mijn trouwe viervoeter Nijs voor de dag bij Henks vrouw "te stallen". Enfin, alles geregeld, hond uitgelaten, eten gegeven en de boot hangt aan de trekhaak.
 
Henk trailert de boot in een spiegelgladde polder
Henk trailert de boot in een spiegelgladde polder

 
 
Alles onder controle. We gaan en bij het water aangekomen trailert Henk de boot in een spiegelgladde polder. Het weer is vandaag onwaarschijnlijk mooi. Strak blauw, veel te warm voor de tijd van het jaar met zo'n 18 graden vanmiddag. Gelukkig nog wel een windje zodat er een mooie kabbel op het water staat.
 
 
We passeren vandaag diverse bruggen; stekken die je altijd moet uit vissen
We passeren vandaag diverse bruggen; stekken die je altijd moet uit vissen

 
 
Moeizaam maar gezellig
Al vrij vlot krijgt Henk zijn eerste aanbeet. Mis! Daarna volgt nog eentje en die wordt wel gevangen. Ook ik vang mijn eerste snoekje. Maar dan wordt het stil, akelig lang stil. We proberen werkelijk van alles. Ik weet niet hoeveel aasjes we vandaag aan de speld hebben gehangen maar het zijn veel verschillende geweest. Ook overschakelen op iets sneller vissen of juist langzamer met de boegmotor, het mag allemaal  niet baten. Het enige goede nieuws is dat de vangsten gelijk op gingen maar ja…… Als je alle twee twee vissen vangt is dat niet echt veel. Dat wil Henk mij althans doen geloven. Normaliter "hoor je in deze tijd" veel grotere aantallen te vangen. Meestal geen super formaten, wel meer aantallen dus.
 
Hoe dan ook, vissen is voor mij zeker ook een heel stuk beleving en sfeer. En die was er beslist vandaag. Vissen in goed gezelschap. Lekker bij gepraat met Henk en ook nog eens oude bekenden ontmoet en op de koop toe prachtig weer om lekker buiten te zijn. Het kan immers niet altijd feest zijn qua vangen.
 
 
Zo klein heb ik ze nog niet veel gevangen. Deze ving ik, maar Henk poseert er even mee hier
Zo klein heb ik ze nog niet veel gevangen. Deze ving ik, maar Henk poseert er even mee hier

 

Deel deze pagina