Ijssel en Zwarte Water combi op roofvis

23-09-2021 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
 
Het is vrijdag 23 september als Marcel zich aan de oever van het Zwarte Water bij ons vaste opstap punt meldt. Al tijden stond onze afspraak maar eerst door corona en later door een operatie moest het worden verzet. Nu is het dan zover en kan Marcel met ons mee. Bert en ik verwelkomen hem aan boord.
 
Marcel probeert 't vast even op de Ijssel terwijl wij ons gereed maken om sneller naar de stek te gaan varen
Marcel probeert 't vast even op de Ijssel terwijl wij ons gereed maken om sneller naar de stek te gaan varen

 
 
"Wat zullen we vandaag gaan doen"?  Die vraag had ik eerder die week natuurlijk al met Marcel besproken. We spraken toen af dat we in principe op snoek zouden gaan vissen maar dat we ook even op de dag zelf naar het weer zouden kijken. En dat weer, dat is best aardig op dat moment. Een combi zou dus best leuk zijn.
 
Ijssel
We besluiten de gok te nemen en even de Ijssel op te gaan om te zien of we daar een roofblei kunnen vangen. Die heeft Marcel nog niet op zijn lijstje staan dus dat wordt de uitdaging. We realiseren ons dat we vis tijd kunnen verliezen door het passeren van de sluis maar dat is dan niet anders. We hebben geluk en kunnen zo de sluis in. Aan de andere kant er uit en we draaien de Ijssel op. Een stukje varen naar wat stekken om de roofblei te zoeken. Roofblei is een momenten vis en het blijft dus lastig. Gelukkig ken ik met ruim 35 jaar ervaring in de omgeving de nodige plekken en we starten op één er van. Een mooi kribvak waar door de stroming een mooi taluud met diepte loopt en volle stroom staat.
 
 
Marcel vangt een winde van maar liefst 60 cm
Marcel vangt een winde van maar liefst 60 cm

 
 
 
Roofblei en meer
Het geluk is aan onze kant. Na een tijdje haak ik de eerste vis. Een klein exemplaar dat ik met instemming van beide heren zelf vang. Een roofblei van zeg 35, 40 cm. Maar het is er eentje. Ze zitten er en ze zijn actief.
Kort erna krijg ik weer een mep op de hengel. Een betere vis dit keer en ik overhandig de hengel aan Marcel. Hij vangt een prachtige vis. Eentje van 60 cm. Maar….. Het wordt nog mooier als blijkt dat dit geen roofblei maar een winde is. Weliswaar was roofblei het doel, maar een winde van 60 is werkelijk een super vis. Op de één of andere manier lukt het Marcel en Bert niet vis te vangen. D.w.z. een enkele aanbeet maar niks blijft plakken. Ik haak en verspeel ook enkele vissen maar weet er ook enkele te verzilveren. Een dikke roofblei overhandig ik aan Bert en hij vangt een mooie vis van 72 cm. Uiteindelijk is de conclusie dat het leuk gaat maar dat Marcel voor de roofblei toch nog eens terug moet komen.
 
Bert met een roofblei van 72 cm
Bert met een roofblei van 72 cm

 
 
Helaas hebben we ook nog wat pech als de lijn van Marcel's hengel in de schroef van de motor komt. Door wat geharrewar duurt het even voor de elektro standby en op de ankerfunctie draait en dan kan het er uit halen beginnen. Dat duurt even maar lukt uiteindelijk wel. Terug naar het Zwarte Water dan maar.
 
 
Mooie vissen zijn het
Mooie vissen zijn het

 
 
Snoek op het Zwarte Water
Als we weer in het Zwarte Water vissen gaat er snoek aas aan. Fatso's en groot rubber bijvoorbeeld of de Super Shad Rap. Na een tijd haakt Marcel iets lomp groots. Echt een loebas van een vis aan de andere kant van de lijn. Hoe groot, wat het is? We zullen het nooit weten want een uitgebogen speld wordt even later door Marcel binenn gedraaid aan het einde van de lijn. "Derk, wil je me even een nieuwe Fatso met ratel maken"? Jammer, maar dit komt voor al is het zeldzaam.
We vissen verder en jawel, Marcel weet nog snoek bij te vangen. Een mooie tachtiger bijvoorbeeld. Al met al een dag waarin we verschillende wateren, verschillende vismethoden en verschillende vissoorten hebben mogen vangen met lekker weer ook nog. We hebben ons dus prima vermaakt en…… Geleerd dat vissen die je niet gezien maar wel gevoeld hebt, altijd joekels zijn……
 
Marcel drilt een fraaie snoek bij de brug
Marcel drilt een fraaie snoek bij de brug

 
 
Een fraaie snoek van net geen 90 cm voor Marcel
Een fraaie snoek van net geen 90 cm voor Marcel

 

Deel deze pagina