Ik wil de eerste snoek van mijn leven vangen

18-09-2021 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
 
Met die boodschap werd ik al meer dan een jaar terug gebeld door Herman uit Twente. "Mijn zoon vist af en toe. Niet fanatiek maar hij vindt het wel leuk. Hij heeft nog nooit een snoek kunnen vangen dus het zou leuk zijn als dat zou lukken". Klinkt als een oplosbaar probleem dus maken we een afspraak.
 
En dan komt het grote C-woord. Zoals met zoveel dingen gooit corona roet in het eten. Vissen mag natuurlijk wel maar niet met drie, vier man in de boot. Dan zit je te dicht op elkaar. Ons gids werk heeft dan ook ruim anderhalf jaar stil gelegen. In de loop van dit jaar hebben Herman en ik weer contact en plannen we, in de hoop dat alles beter gaat worden, een afspraak voor zaterdag 18 september.
 
Een visbootje voor de kolk Westerveld
Een visbootje voor de kolk Westerveld

 
 
Mist
Mooi op tijd arriveren de mannen bij de opstap plek aan het Zwarte Water. Wij hebben inmiddels al getrailerd en kruisen voor de plek langs omdat we nog wat tijd over hebben. Zo rond 08:50 zoeken we de kade op waar we vader en zoon De Heer op laten stappen. Ze zijn iets verlaat door de mist. Mist die gelukkig vlot op trekt zodat het niet te kil blijft. Rond 09:15 zijn "de heren" aan boord en kunnen we, na de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen, van start. Herman en zijn zoon Matthijs krijgen een hengel beaasd met snoek-aas en ik vis zelf mee met kleiner aas.
 
Over taai gesproken
Nu mag het wel bekend zijn dat ik een broertje dood heb aan kreten als "Het was een zeer taaie visserij maar toch eindigden we met……".  Daar waag ik me dus niet aan. Maar het moet gezegd: Uren en uren vissen zonder ook maar één aanbeet geeft de burger niet echt moed. Zeker niet de gidsende burger die vooraf plechtig heeft "beloofd" dat september en oktober te boek staan als prima vis maanden en dat het dan toch mogelijk moet zijn om snoek te vangen. Dan word je als gids, hoe langer het duurt, toch wel enigszins nerveus. Het goeie nieuws is vandaag dat Herman en Matthijs laconiek opmerken: "Ach wij zijn dit gewend. We vangen zelf meestal niets dus dit is voor ons naormaal. Het is al heerlijk om een dag mee op de boot te zijn en veel van jullie visserij, materiaal etc te leren". Tja, klinkt als een schrale troost maar ik wil toch wel vis hebben.
 
 
Matthijs vist op het Zwarte Water
Matthijs vist op het Zwarte Water

 
 
Advies
Na een uurtje ofzo heb ik mijn hengel met klein aas terzijde gelegd en vissen we gericht op snoek. Het mag niet echt baten dus. Als het inmiddels lunch tijd is geworden en we de nodige broodjes en koffie verder zijn, gaat mijn telefoon. Erik Verloop aan de lijn. Hij vertelt dat ze een uurtje geleden zijn gestart en dat ze met klein aas vissen en een paar snoeken en baarzen hebben. Niet super groot allemaal maar wel actie. Vertwijfeld vraag ik me af wat ik fout doe. De reden dat Erik, visgids op de Loosdrechtse Plassen, hier heen is gekomen om mij van advies te dienen behoeft enige uitleg. Morgen, zondag 19 september staat onze jaarlijkse jeugd visdag op roofvis gepland en Erik doet daar met zijn boot aan mee. Hij is vandaag vast aan het "voor vissen". Enfin, dan wij ook maar met klein aas proberen. Na het Zwarte Water moeten ook de Vecht en de Berkumerkolk er aan geloven. Ook die brengen ons geen vis.
 
 
Matthijs' eerste snoek en gelijk maar één van boven de meter
Matthijs' eerste snoek en gelijk maar één van boven de meter

 
 
Gelukt
Het is al een eindje in de middag als we terug varen over de Vecht. We komen er Erik tegen die zijn score nog iets heeft opgevoerd. Niet met grote maar wel met meer vis. En wij staan allemaal nog op nul. "Het moet anders jongens", Zeg ik. We hebben tot dan al van alles geprobeerd met aas en aanbiedingen maar het werkt allemaal niet. Terug naar de good old Hornet en gas d'r op. Een kilometertje of vijf, zes per uur en zien waar we uit komen. Vertwijfeld vraag ik me nog af of het gaat helpen dat we naar het betere deel van de middag, na 15:00 uur lopen en aan die strohalm houd ik me dan maar vast.
En…. Als we weer op het Zwarte Water kruisen gebeurt het dan toch eindelijk. Het is ook nog Matthijs die een aanbeet krijgt. Een goeie aanbeet ook nog. Prachtig, want hij moet immers zijn eerste snoek vangen. Hoe gaaf is het dan dat hij ook zelf de eerste aanbeet krijgt. Om een lang verhaal kort te houden: Matthijs vangt zijn eerste snoek ooit en de meetlat vertelt ons dat hij direct maar met een meter vis begint. 101 echte centimeters. Dus niet alleen zijn eerste snoek maar ook gelijk in het rijtje meter snoeken. We hebben er lang op moeten wachten maar het resultaat is er dan ook; de aanhouder wint. Even later verschijnt Erik samen met Arjan in de boot langszij en dit moet natuurlijk gepast gevierd worden. Waar hij 't vandaan haalt weet ik niet maar op raadselachtige wijze gaat ineens een flesje "Loosdrechts bitter" van hand tot hand.
Omdat het zo mager is met vangen besluiten we nog iets langer door te vissen dan eigenlijk gebruikelijk is. Ik moet tussendoor nog even naar de kant om iets voor de dag van morgen te regelen maar rond 17:45 nemen we afscheid. De score is zelfs nog wat opgevoerd en Matthijs heeft zijn snoeken gevangen. Snoeken, waar van zelfs eentje van boven de meter. Veel mooier kun je niet beginnen.
 
 
In de laatste uren van de dag volgt er meer vis voor Matthijs
In de laatste uren van de dag volgt er meer vis voor Matthijs

 

Deel deze pagina