Met Edgar op roofblei jacht

03-09-2021 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma


Al heel erg lang geleden heb ik met Edgar Snoek afgesproken om samen eens te gaan vissen. Edgar woont boven in Noord Holland. Een gebied waar je niet makkelijk eventjes een roofblei kunt vangen. Dat is hem dan ook nog niet gelukt en hij wil die vis graag aan zijn lijstje toevoegen.
 
Op 3 september is het dan eindelijk zover dat Edgar naar Zwolle komt. Hij is iets verlaat, opgehouden door het verkeer maar dan gaan we toch ook richting water. Traileren en vissen maar.
 
Zeer taai
Nu heb ik er een hekel aan om te strooien met termen als: “We hadden vandaag een taaie dag en sloten af met twee meter snoeken, blablabla…”. Toch gebiedt de eerlijkheid me te vertellen dat we vanaf het begin tot half twee in de middag niets, maar dan ook niets beleven op het gebied van vis vangen. Zelfs aanbeten blijven uit. Ik krijg in de loop van de ochtend nog wel een fabelachtige ram op mijn hengel maar dat blijkt helaas een onvervalste vastloper te zijn. Gelukkig levert terug varen over de stek mijn kunstaas weer op. Door varen en vissen maar weer maar het mag niet baten. Dat kun je na uren lang vissen dus best taai noemen.
 
 
Ik ving meerdere roofbleien waarvan dit met net geen 70 cm de grootste was
Ik ving meerdere roofbleien waarvan dit met net geen 70 cm de grootste was

 
 
Dan gaat het los
Maar taai blijft het niet. Want zoals gezegd gaat het rond half twee los. Eerst krijg ik een beste aanbeet. Zeker weten van een roofblei. Gevolgd door nog eentje en nog eentje en nog eentje. Ze blijven allemaal niet plakken maar wakker zijn ze in elk geval geworden. Edgar wisselt toch maar naar hetzelfde aas als dat van mij; de vertrouwde Salmo Hornet 5. Ik geef hem een andere kleur zodat we  kunnen testen welke ze lusten vandaag.
 
Kunstaas
“Maakt mij niet uit, ik ben niet kleur gevoelig”, aldus Edgar. Een zwarte voor hem er aan want het is strak blauwe lucht en zeer helder weer. Daar hoort zwart aas bij. Helaas, het mag niet baten. Ik heb er een firetiger aan en die levert dus ineens flinke actie op. Na vier missers blijft er eentje plakken en wat voor eentje. Richting, maar net geen 70 cm roofblei en daar kun je mee thuis komen zeggen ze dan. En het feest gaat door. Ik mis weer enkele vissen en vang er nog wat. Roofblei en winde. Tot dat Edgar zijn kleur gevoeligheid toch maar toe geeft en mij vraagt om ook zo’n firetiger. Nou, vooruit dan maar. En ja hoor, ook Edgar komt nu aan de beurt. Al is het gek genoeg niet in het tempo van mijn vangsten. Ik krijg twee telefoontjes en zeg tegen Edgar: “Ik geef jou even een voorsprong, succes”. Tijdens mijn gesprekken vangt hij niets en als ik stop met bellen pak ik na maximaal 2 minuten de volgende vis weer.
 
Missie geslaagd
Klinkt alsof het niet gelukt is maar zeker wel. De missie is geslaagd want ook Edgar krijgt uiteindelijk zijn deel. Hij vangt een roofblei, zijn eerste, van 51 cm en ook nog een mooie winde die hij, zoals hij vertelt, eigenlijk ook nog nooit in een mooi formaat gevangen had.
Al met al een prima dag op de Ijssel met schitterend weer en uiteindelijk toch ook nog leuke vangsten van de gewenste vissoorten. En o ja, ik pakte ook nog een mini baarsje waarmee het aantal soorten op drie is gekomen vandaag.
 
 
Edgar met zijn eerste roofblei van 51 cm
Edgar met zijn eerste roofblei van 51 cm

 
 
Ook vingen we beiden nog windes. Voor Edgar zijn eerste "echte mooie" van 40 cm
Ook vingen we beiden nog windes. Voor Edgar zijn eerste

 

Deel deze pagina