Ik wil wel eens een roofblei vangen

09-10-2020 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Dat waren de woorden van Arjan toen we het over "eens vissen op de Ijssel" hadden. Arjan ving ooit eens een roofbleitje formaat aasvis en Dick pakte er zelfs nog niet één. Logisch als je uit respectievelijk Noord Holland en Flevoland komt en eigenlijk nooit op de rivier vist.
 
Aangezien de visdag van 28 september bij ons alle drie goed in de smaak viel, maakten we toen al een vervolg afspraak. Het plan was toen om, als het weer en de omstandigheden qua vissen het toelaten, dat we dan naar de Ijssel zouden gaan.
 

 

Geen snoek

Dick is een echte liefhebber van snoek. Of we toch niet eerst nog even op snoek konden gaan. Nou ja, we moeten nog de sluis door voordat we op de Ijssel komen want traileren doen wij altijd aan het Zwarte Water. Er heen varen kan natuurlijk ook trollend en dus zet Dick vol verwachting een hengel, geaasd met snoek-aas uit. En jawel, dat levert zowaar nog een snoek op ook. Volgens Dick zeker een meter. Hoe dichter deze enorme dame bij de boot komt, hoe stiller Dick wordt. Uiteindelijk vragen we ons hardop af of deze snoek wel de wettelijke minimummaat van 50 cm haalt. Niet dat we hem zouden willen mee nemen maar even voor het idee van het formaat. Landen, onthaken en toch maar een foto want dit kon wel eens de enige snoek van de dag worden.
 
Arjan en dick vissend op de Ijssel
Arjan en dick vissend op de Ijssel

 
 

De Ijssel op

We hebben dit keer geluk met de sluis. We kunnen er zonder noemenswaardig oponthoud in en worden direct geschut. Aan de andere kant er weer uit en we beginnen maar meteen in de sluiskom. Geen vis, geen aanbeet. Maar wel kunnen we hier de tactiek even door nemen. We besluiten te starten bij de ingang naar de Ijssel direct op de stroomnaad. Een prachtige plek waar we veel van verwachten. Die verwachtingen worden echter niet waargemaakt dus zoeken we ons heil verderop. Arjan, die voor 't eerst op de rivier vist, verbaast zich over de stroming. Als je stroomopwaarts vaart, kom je net zo'n beetje langzaam vooruit. Keer je de boot zonder de toeren van de motor aan te passen dan ga je ineens wel zes km/h. Ja Arjan, dit is andere koek. Blijven opletten maar dan komt alles goed, kwestie van even wennen.
We stomen een eindje door en dichtbij een mij bekende stek aangekomen geef ik de mannen een seintje. Het kleine aas kan overboord en vissen maar.
 
 
Arjan met zijn eerste echte roofblei, en wat voor één: 79 cm
Arjan met zijn eerste echte roofblei, en wat voor één: 79 cm

 
Arjan met zijn tweede roofblei ooit, 75 cm
Arjan met zijn tweede roofblei ooit, 75 cm

 
Ingmar had ook zijn deel tijdens het roofblei festival
Ingmar had ook zijn deel tijdens het roofblei festival

 
 

Roofblei festival

We zijn inmiddels denk ik een twintig minuten op de Ijssel en zoals gezegd net aangekomen op een leuke spot. Ik denk er net aan mijn eerste mok thee te pakken als ik een beste lel op mijn hengel krijg. "Vis jongens, ja, vis. Ik heb er een mooie aan".  Tot mijn verrassing en grote vreugde heeft Arjan op hetzelfde moment ook een kromme hengel in zijn steun en snel pakt hij deze. Ook hij is in no-time in de dril met een mooie vis. Als beide vissen boven komen zien we direct dat het twee mooie roofbleien zijn. Die van Arjan groter dan de mijne dus die wordt eerst geland. Daarna is mijn vis aan de beurt. Meten is weten en Arjan mag op de foto met zijn eerste echte roofblei. Die blijkt een ongelooflijke 79 cm op de lat te brengen tegen 63 cm voor mijn toch ook niet onaardige roofblei. Foto's maken, oerkreten slaken en beide vissen worden weer aan de Ijssel toevertrouwd. "Als je goed vangt, moet je nooit verkassen",  is mijn raad aan beide heren dus doen we dit traject nog een keer. Daarvoor moeten we weer een stukje varen want inmiddels heeft de stroom ons weer honderden meters mee gevoerd. Terug op de spot herhaalt zich het spelletje. Onvoorstelbaar maar waar: Ik haak als eerste weer een mooie vis en Dick en Arjan draaien snel binnen. Arjan krijgt tijdens het versneld binnen draaien een dreun op zijn hengel en staat alweer een dikke vis te drillen. Tja, je wilde toch een roofblei? Het einde van dit liedje is dat ik er weer eentje van in de 60 heb en Arjan eentje van maar liefst 75 cm. Een spektakel waar je van tevoren je geld niet op zou zetten als je voor je eerste roofblei gaat.
 

Mooie dag

Al met al hebben we die dag op een stuk water gevist van hooguit een kilometer lang. Heen en weer kruisen en maar proberen. Dat leidt tot niet heel veel maar wel heel mooie vissen. Diverse prachtige roofbleien van allemaal boven de 60 en nog de nodige mooie gemiste vissen. Arjan haakt en vangt ook nog een dikke 30+ baars die we echter niet op de foto krijgen omdat hij zo "springerig" is. Tegen het einde van onze sessie op de Ijssel vang ik nog een keurig in de bek gehaakte dikke winde van 53 cm. Een waar feest was het vandaag.
 
 
Nog een dikke winde voor Ingmar
Nog een dikke winde voor Ingmar

 
 
Bij terugkomst door de sluizen proberen we het nog even op de snoek. Dat soort pogingen na een mooie Ijssel sessie hebben ons in het verleden al meer dikke vissen opgeleverd. Maar vandaag mag het niet zo zijn. De snoek van Dick, waar de dag mee begon, was inderdaad achteraf gezien de enige van die soort die aan boord kwam. Helaas voor Dick mocht hij op de Ijssel ook niets erbij vangen maar zijn revanche is alweer ingepland.
Wil je ook eens mee vissen op de prachtige rivier de Ijssel, neem dan contact met ons op. Bedenk dat de betere periode voor dit water loopt van de seizoens opening t/m oktober. Maar…. Het blijft vissen. Dagen zoals hierboven omschreven zijn de kersen op de taart en zeker niet de norm. Het mooie van de Ijssel is wel dat je van alles kunt verwachten. Zowel qua soorten als formaten en bovendien geeft de vis goed partij in de stroming.
 

Deel deze pagina