De Aruku Shad, een icoon is terug

03-02-2022 | Materiaal | Roofvis | Schrijver: Ingmar BoersmaJammer, heeeeel jammer. Zo klonk het om me heen toen aangekondigd werd dat de Aruku Shad niet meer leverbaar zou zijn in ons land. Ik had er zelf gelukkig een voorraadje van dus hoefde me nog niet direct druk te maken. Dat komt zo.
 
In 2013 ging ik voor 't eerst sinds lange tijd weer eens op visvakantie. Dit keer naar Zweden en wel met vriend Bert Kolkman. We zouden op snoek maar ook op snoekbaars. En die snoekbaars, daar gaat het hier om. Van diverse kanten kreeg ik de tip om de Aruku Shad mee te nemen, uit te rusten met een fleurhaak van een bepaald type (twee haakpunten i.p.v. drie) en daarmee te gaan verticalen en werpen op snoekbaars. Nou, dat hebben we geweten. We hebben steengoed snoekbaars gevangen. Van die donkere, bijna zwarte vissen van prachtig formaat. Geweldig. Niet alleen op de Aruku natuurlijk maar die deden het wel goed.


 

Ook in Nederland

Natuurlijk doen die Aruku's het ook in Nederland goed. Verticalend op snoekbaars maar dus ook werpend. En we ontdekten dat ze het ook prima werpend en trollend op baars en roofblei doen. Wat ik vaak deed is zo'n Aruku als extraatje aanbieden op een steun hengel in het schroefwater. Vooral op de rivier doet hij het dan goed en met onverwachte resultaten.
 

Hij is terug

Maar helaas verdween hij dus van de markt. Niet voor heel lang, want sinds een paar maanden heeft Spro hem in de Amerikaanse collectie opgenomen en is hij weer volop te koop. Leverbaar in drie maten van 10, 14 en 18 gram in lengtes zo tussen 6 en 7,5 cm. Gevuld met lekkere harde ratelende kogeltjes is hij een aandachttrekker van jewelste. Door zijn vorm werpt 'ie als een kogel en kun je hem dus ook nog eens verticalen en trollen. Hoe veelzijdig wil je het hebben. Soms heb je van die iconische aasjes. De Salmo Fatso is er ook zo eentje waarvan regelmatig geroepen werd dat hij verdwenen was. Niet dus. En ook de Aruku is er dus weer in diverse maten en kleuren en verkrijgbaar bij de meeste hengelsportzaken.
 

Deel deze pagina