Nieuw handboek voor de sportvisser: Denken als een vis

20-09-2020 | Materiaal | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
 
Met de titel ‘Denken als een vis’ geeft Juul Steyn de richting aan waar hij met de lezer heen wil. In dit nieuwe handboek voor de sportvisser gaat het er niet zozeer om waar, waarmee en hoe je moet vissen, maar veel meer om de vraag waarom je bepaalde keuzes maakt. Door te leren denken als een vis ben je meer dan ooit in staat om de juiste keuzes te maken met als doel meer en grotere vissen te vangen.
 


 
In dit ruim 300 pagina’s dikke en fraai vormgegeven visboek word je meegenomen op een fascinerende reis die 100.000 jaar geleden begon toen de eerste mensen gingen vissen om te overleven. Na het eerste hoofdstuk volgt een biologieles waarin je leert hoe vissen leven en waarom ze bepaalde keuzes maken. Oftewel: waar kun je de zes grote rovers door het jaar heen vinden? De hoofdrolspelers in dit boek zijn de ‘killers van de Lage Landen’: snoek, baars, snoekbaars, roofblei, zeebaars en natuurlijk de meerval.
 


 
 
In de hoofdstukken die volgen, duik je bijna letterlijk onder water om de leefomgeving van de zes groter roofvissen van ons land te doorgronden. Dit alles is zo vlot en met humor geschreven dat je er in een rap tempo doorheen vliegt. En dat mag ook wel, want er moet natuurlijk ook nog gevist worden. Dat werpt de vraag op welk materiaal je voor iedere vissoort en vistechniek nodig hebt. De auteur gaat vanaf ongeveer de helft van het boek in op vistechnieken en materialen om gericht achter iedere targetvis aan te gaan. Geen droge kost, maar beeldend en fantasierijk opgeschreven. Bijzonder zijn de masterclasses waarin Steyn met een zevental specialisten op hun eigen gebied naar de waterkant gaat om over hun schouders mee te kijken. Hier leert de auteur van de besten over vistechnieken die hem tot voor kort zo goed als onbekend waren. Geen pretenties, maar pure nieuwsgierigheid die tot bijzondere reportages leidt. Met name het vissen op meeral vanuit de bellyboat, finessetechnieken en het vissen met twitch baits zullen de ogen van vele sportvissers openen: er is nog zoveel te ontdekken en zoveel te beleven in ons kikkerlandje.
 


 
 
Het laatste hoofdstuk over het maatschappelijke belang van de hengelsport mag verfrissend genoemd worden. Interviews met onder meer Lebbis, een ecoloog en een medewerker van Sportvisserij Nederland geven het boek een heerlijke diepgang. Al met al een bijzonder, compleet en inspirerend sportvisboek voor zowel de ervaren als beginnende visser.
 
Denken als een vis
324 pagina’s full colour, 23 x 16,5 x 2,2 cm
Uitgeverij Pluim, Amsterdam/Antwerpen
29,95 euro, verkrijgbaar via Beet, Bol, de hengelsportzaak (vraag ernaar!) en de betere boekhandel
 


 
 

Deel deze pagina