Karpers uitroeien in Australiƫ d.m.v. een virus???

05-05-2016 | Artikelen | Buitenland | Schrijver: Ingmar Boersma

Onderstaande opvallende bericht willen wij jullie niet onthouden. Nu is het bekend dat een regering als die van Australië  beduidend professioneler met de hengelsport en die sector om gaat dan in Nederland. Het verwijderen van karpers lijkt voor ons Europeanen nogal grof maar het is daar een uitheemse vis die echt problemen veroorzaakt. Dat dit beperkt moet worden lijkt dus logisch. Wat wel bijzonder is, dat zeg ik als ervaren visstandbeheerder, is dat men daar het indammen wil gaan doen door het verspreiden van een virus. Tja, er zal ongetwijfeld onderzoek naar gedaan zijn, maar dit lijkt me wel wat “tricky”.
(Tekst hierboven: Ingmar Boersma)


Zie hieronder het door ons vertaalde artikel:De Australische overheid heeft het besluit genomen, gesteund door de hengelsportbranche, om gedurende de komende 2,5 jaar 15 miljoen dollar te investeren om de Europese karper populatie onder controle te krijgen, mogelijk uit te roeien. Dit geld wordt gebruikt om een plan te ontwikkelen met als doel de gehele soort eind 2018 onder controle of gedood te hebben door het verspreiden van een bepaald virus.

Alan Hansard, directeur van zowel de stichting voor sportvisserij (Australian Recreational Fishing Foundation), als ook van de hengelsportbranchevereniging (Australian Fishing Tackle Association) legt uit, dat dit nationale karper plan de eerste essentiële stap is in het aanpakken van Australië ’s ergste voortdurende plaag onder water. De Europese karpers vormen een bedreiging voor hun omgeving en vernietigen de ecosystemen onder water. Al meer dan 30 jaar dringen ze de Australische riviersystemen binnen, domineren ze en dit wordt elk jaar erger, ten koste van de inheemse vissoorten en de gezondheid van het water. Hansard is lovend over de nauwgezette manier waarop de regering te werk gaat om een haalbare, lange termijn oplossing te creëren. De regering heeft hun verzoeken in te grijpen gehonoreerd, meldt Hansard tevreden. Wat hij bovendien heel positief vindt is dat er niet alleen gekeken wordt naar het terugdringen of verwijderen van karper, maar ook naar het vervangen van de karper door inheemse soorten en het herstellen van de gezondheid van de ecosystemen onder water. Dit is volgens hem de beste aanpak op de langere termijn.


Bron artikel: Angling International, Anthony

Deel deze pagina