Een keertje naar het buitenland

08-05-2010 | Artikelen | Buitenland | Schrijver: Jouke Jansma
joukejansma_thumb_204x120Aangestoken door alle succesverhalen met de vangst van grote vissen, zijn er steeds meer sportvissers en met name snoekvissers, die hun geluk eens in het buitenland willen beproeven. Als je al die mooie succesverhalen zo hoort, lijkt succes verzekerd te zijn. Helaas is niets minder waar. Als je een en ander niet heel goed voorbereid kun je nog wel eens met een flinke kater terugkomen. Ook in het buitenland springen de snoeken niet zomaar in de boot. Hier een aantal tips om te helpen om een buitenlandtrip tot een succes te maken.......

De voorbereiding.
In eerste instantie zal een reisdoel moeten worden gekozen. Dat kan een bestemming in bijvoorbeeld Scandinavië zijn, maar ook zijn er velen die richting Ierland trekken of zelfs Alaska als reisdoel hebben. Hoewel via internet tegenwoordig heel veel zaken zelf geregeld kunnen worden, valt het sterk te overwegen om, zeker als je niet al te veel buitenlandervaring hebt, zaken als vervoer en verblijf te laten regelen door een gespecialiseerd reisbureau. Niet alleen is het gemakkelijk om dingen voor je te laten regelen, maar van een reisbureau dat goed bekend staat en daar hebben we er verschillende van in ons land, mag je verwachten dat je ter plaatse niet voor grote verrassingen komt te staan. Ook verzorgen ze de basisinformatie over de bestemming en kan er via hun vaak van alles ter plaatse geregeld worden. Een ander groot voordeel is, dat je gewoon in het Nederlands kunt communiceren, wat voor veel mensen heel prettig is.

In veel gevallen zal, heel begrijpelijk, de eerste aandacht daarna uitgaan naar het hengelsportmateriaal dat mee moet. Het is op zich toch verstandiger om je in eerste instantie zo goed mogelijk van de lokale situatie op de hoogte te stellen en van de te verwachten omstandigheden als je daar bent. Op een enkele uitzondering na krijg ook van een gespecialiseerd reisbureau toch wat algemenere informatie toegestuurd en bovendien vaak pas vlak voor vertrek. Door even te “googlen”  kom je vaak al een heel eind.Als je het geluk hebt om in contact te komen met iemand die lokaal bekend is heb je natuurlijk een prima vraagbaak in handen. Vaak zal dat echter niet lukken en moet er een andere informatiebron gezocht worden.
Als de mogelijkheid er is om een visgids in te huren voor een dag zou ik dat zeker doen. Een goede visgids maakt je in korte tijd een beetje wegwijs op het water en weet ook waar de vis zich naar alle waarschijnlijkheid ophoudt. Als je dat zelf moet uitvinden terwijl je ergens maar een weekje bent, kan het wel eens heel moeilijk worden. Ik ken veel verhalen van mensen die pas de laatste twee dagen de eerste vissen gingen vangen en dan is het zuur als je dan al weer bijna naar huis moet. Wat onontbeerlijk is, is goed kaartmateriaal en als je een goede waterkaart kunt krijgen waarop de dieptes zijn aangegeven is dat helemaal prachtig. In sommige gevallen wil ook hier enig speurwerk op internet wel eens helpen. Ook het sturen van een email naar een lokale hengelsportvereniging wil nog wel eens waardevolle informatie opleveren.{gallery}/2010/Artikelen/artikelgalerij/jansma2010{/gallery}
De reis
Richting Scandinavië is er, naast de mogelijkheid om te vliegen ook de mogelijkheid om met eigen vervoer te gaan. Hoewel er vaak toch redelijk tot goede visboten te huur zijn, heeft dat ook het voordeel dat je je eigen visboot mee kunt nemen. Dat heeft zo de nodige voordelen. Je kunt dan met je eigen materiaal, dat je goed kent, het water op. Zeker als er een beetje wind opsteekt weet je wat je eigen boot nog aankan en vaak heb je voldoende motorvermogen om op het vaak grote water goed uit de voeten te kunnen. Als bij een sterk opkomende wind snel van het water moet scheelt een aantal pk's extra een hele hoop. Een bijkomend voordeel is, dat je veel meer materiaal kunt meenemen en dus geen smalle selectie hoeft te maken in je materiaal. Ook is er ruimte genoeg voor het meenemen van voldoende proviand, want het leven is een stuk duurder als je die kant op gaat.

Als je richting Ierland gaat of nog verder is het vliegtuig het meest aangewezen vervoermiddel. Dat gaat natuurlijk een stuk sneller, maar het neemt ook de nodige beperkingen met zich mee. Dat vraagt dan ook de nodige inventiviteit om alle je benodigde visspullen in te pakken en mee te nemen.
De hengels kunnen het best meegenomen worden in een pvc-koker, of in een speciale hengelkoker waarin een aantal meerdelige hengels. Mijn ervaring is dat er door het luchthavenpersoneel met een dergelijke koker veel zachtzinniger wordt omgesprongen dan een pvc-koker, maar dat kan toeval zijn. Zorg dat er twee hengels om en om (1 handvat omhoog en 1 naar beneden) in 1 foedraal worden verpakt, want een foudraal neemt veel ruimte in. Reels en molens kunnen in een hengeltasje worden gepakt en in een handdoek worden gerold en in de gewone bagage worden vervoerd. Dat geldt ook voor tangen, dreggen e.d. en eventueel kunstaas waar de haken niet afkunnen. Het verwijderen van de dreggen van het kunstaas scheelt namelijk een hoop ruimte. Kunstaas zonder dreggen en losse shads kunnen prima in de handbagage worden vervoerd. De gewichtslimiet van 20 kg per persoon, die bij veel maatschappijen in gebruik is, is erg krap. Bij handbagage wordt over het algemeen alleen gekeken naar de afmetingen en als de vliegreis niet te lang duurt heb je niet al teveel andere zaken nodig. Bij een recente trip naar Noord-Ierland zat bijna driekwart van alle kunstaas in de handbagage. Zorg er wel voor dat er geen vislijn, schaartjes e.d tussen zitten, want dat levert gegarandeerd problemen op.

Materiaal
Hoe je ook richting het buitenland gaat je zult je altijd moeten beperken in de hoeveelheid spullen die je meeneemt. Bouw bij de keuze van je mee te nemen materialen dan ook een veilige marge in, door meer te kiezen voor allround spullen dan voor specifieke zaken, tenzij je heel goed op de hoogte bent van de plaatselijke situatie. Met een wat zwaardere hengel kun je ook nog prima lichter kunstaas vissen. Andersom,  met een te lichte hengel zwaar kunstaas vissen, wordt dat al een stuk moeilijker. Zorg ook dat je qua kunstaas over een solide basis beschikt, die veel omstandigheden kan dekken. We hebben al een paar keer meegemaakt dat bij aankomst de omstandigheden totaal anders waren dan verwacht. Op een keer was het voorjaar zo warm dat de sneeuw veel sneller smolt dan normaal en het smeltwater zorgde ervoor dat het water ruim een meter hoger stond dan normaal. De planten waar we normaal net overheen zouden vissen met jerkbaits stonden nu veel dieper. Dat had tot gevolg dat we moesten gaan vissen met dieper lopend kunstaas om op de bekende stekken toch bij de snoek in de buurt te komen. Echt grote en zware jerkbaits gaven ons wel de mogelijkheid om er nog wat van te maken, maar echt ideaal was het niet. Vorig jaar was het voorjaar in Noorwegen een paar weken eerder dan normaal. Dat betekende dat de meeste snoeken de ondieptes die we gepland hadden om te bevissen al weer verlaten hadden en op een diepte tussen de vier en vijf meter lagen. Ze dan, zoals gepland was, bevissen met een jerkbait, levert echt geen megavangsten op. Gelukkig hadden we net als we in Nederland altijd doen, ook de nodige grote shads meegenomen versierd met loodkoppen van rond de veertig gram. Die konden we diep genoeg vissen, evenals wat Fatso's, die met een beetje verzwaring voor de spinstang ook diep genoeg doken. Dit alles leverde ons toch nog een zeer geslaagde visweek op, maar zonder deze “zekerheden” was het waarschijnlijk een veel mindere successtory geworden. Naast de nodige grote shads, takels, loodkoppen en Fatso's, nemen we meestal ook enkele ondiep lopende grote flankers mee en ook enkel grote dieplopende pluggen zoals de Little Ernie en de Shimura, die makkelijk tot vier a vijf meter diepte lopen als ze worden gesleept. Ook worden vaak enkele ratelpluggen ingepakt, zodat we alle onverwachte omstandigheden het hoofd kunnen bieden.

Regels en wetten
Zorg er in ieder geval voor dat je voldoet aan de wettelijke eisen die in het buitenland gelden. Vanzelfsprekend worden de nodige vergunningen verkocht, maar stel je ook goed op de hoogte van wat er wel of niet mag en neem als je met je eigen boot gaat  ook je vaarbewijs mee.
In ons land mag je op een enkele uitzondering na overal en op wat voor manier dan ook vanuit een boot vissen. Dat is echter niet overal zo. In de Zweedse scherentuinen mag bijvoorbeeld niet getrold worden en op de Bodden in de Oostzee mag alleen vanuit een geankerde boot worden gevist.
Ook is in sommige landen weerhaakloos vissen en verplichting en geldt soms een gesloten tijd voor bepaalde vissoorten. Stel je hiervan van te voren en desnoods ter plaatse goed op de hoogte.

Bovenstaande is zeker geen garantie voor een visweek met topvangsten, waarbij de je je klem vangt aan kanjersnoeken en alle p.r.'s gaat verbreken. Als je dat verwacht is de kans dat je met een kater terug komt levensgroot aanwezig. Wanneer je er echter de uitdaging in ziet om met een aan aantal gelijkgestemden een nieuw visavontuur aan te gaan, beleef je daaraan al het nodige plezier. De voorbereiding met gezamenlijke plannen maken, paklijsten opstellen en de altijd toch hoge verwachtingen geven heel veel voorpret. De vangsten zijn dan de slagroom op de taart en hoe beter de voorbereiding hoe groter de laag de slagroom!!!!!  Ik wens een ieder dan ook veel plezier bij het maken van plannen en veel succes bij het vissen in (nog) onbekende wateren....

Jouke Jansma

Deel deze pagina