Sportvisserij Nederland lanceert wereldwijd unieke app voor visherkenning

30-05-2020 | Artikelen | Algemeen | Schrijver: Ingmar Boersma


Applicatie herkent alle 74 Nederlandse zoetwatervissen
Nederlandse zeevissen volgen later dit jaar

Heb jij een vis gevangen, maar weet je niet precies welke soort? Met de unieke VISsenscanner herkent je smartphone meteen automatisch de juiste vissoort. De app herkent alle 74 Nederlandse zoetwatervissen. Later dit jaar volgt de herkenning voor de Nederlandse zeevissen.
 
De Vissenscanner is onderdeel van de bestaande Vissengids app
De Vissenscanner is onderdeel van de bestaande Vissengids app

 
 
De VISsenscanner is een nieuwe functie in de VISsengids app, die gratis beschikbaar is in Google Play en de App Store. De scanner analyseert een foto met vis van je camera of uit de galerij van je smartphone en herkent direct automatisch de juiste soort. Bij gebruik van een goede foto klopt de uitkomst in minimaal 95% van de gevallen, zo blijkt uit tests. Wie over de uitkomst twijfelt, kan dit meteen melden in de app.

 

 

35.000 visfoto’s om algoritme te trainen

Om het algoritme van de Vissenscanner te trainen, heeft Sportvisserij Nederland meer dan 35.000 gecontroleerde foto’s van zoetwatervissen verzameld. In 2019 deed de sportbond een beroep op het consortium Naturalis Biodiversity Center, Waarneming.nl en Cosmonio Imaging BV Naturalis Biodiversity Center. Zij hebben vervolgens hun uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van biodiversiteit en kunstmatige intelligentie ingezet om een zelflerend algoritme te ontwikkelen.
 
Niet alleen voor sportvissers, maar ook voor duikers, biologen, ecologen en beroepsvissers is de VISsenscanner een betrouwbaar hulpmiddel voor het determineren van vissen.
 
 

Vragen over vis

Aanleiding voor de app waren onder meer de talloze vragen die Sportvisserij Nederland traditioneel krijgt over de juiste benamingen voor vis, met name via social media. Zelfs ‘getrainde’ sportvissers maken daarbij soms fouten, zoals ook blijkt op het vangstenplatform MijnVismaat.
Hoe meer de app wordt gebruikt, hoe betrouwbaarder de herkenning wordt. Alle gedeelde waarnemingen – een foto, vissoort, locatie en tijdstip – komen automatisch in een centrale, goed beveiligde database van Sportvisserij Nederland terecht. Met die beelden is het algoritme achter de app later nog verder te optimaliseren.

 

 

Visherkenning kan beter

Met de groeiende mogelijkheden voor herkenning van dieren vond Sportvisserij Nederland het tijd om de mogelijkheden van herkenning van vissen te onderzoeken. Het resultaat is uniek: een app voor visherkenning van deze kwaliteit en omvang bestaat nergens anders ter wereld. Onderzoekers kunnen de verzamelde gegevens gebruiken om beter zicht te krijgen op de biodiversiteit in een gebied. Met name de waarnemingen van vissen in Nederland zijn op dit moment nog beperkt.
 
 

Over de VISsengids app

De VISsengids app bestaat al sinds 2011 bestaat en is al 300.000 keer gedownload. De app kwam tot stand in samenwerking met Crossmedia Communicatiegroep. Via een automatische update krijgen gebruikers de VISsenscanner tot hun beschikking. Meer informatie: www.vissenscanner.nl.
 
Upload een afbeelding en de app doet de rest
Upload een afbeelding en de app doet de rest

 
 
De Vissenscanner geeft direct de juiste soort
De Vissenscanner geeft direct de juiste soort

 

Deel deze pagina