Mascotte Niels na drie maanden als geleidehond

05-05-2019 | Artikelen | Algemeen | Schrijver: Ingmar Boersma
“Ik ben helemaal opgeleefd sinds Niels er is.” Dat waren de eerste woorden van Yvette toen ik haar vroeg hoe het nu, na zo’n drie maanden met haar nieuwe geleidehond, met hen samen gaat. Voor dat Niels er was kwam ik weinig alleen meer buiten. Dat vond ik te eng. Nu doe ik dat wel weer. Wat ik nu weer doe is bijv. alleen naar de stad gaan, naar een etentje met collega’s of met de bus of trein ergens heen.
 
Tijdens de training natuurlijk ook even op bezoek bij Willem van Oranje
Tijdens de training natuurlijk ook even op bezoek bij Willem van Oranje

 

Training bij aflevering

Op 8 februari werd Niels gebracht en op 11 februari begon de training. Niels en ik liepen samen de deur uit en we voelden elkaar eigenlijk heel snel aan. Natuurlijk moeten we nog veel meer een hecht team worden. Het kan wel een jaar duren voordat we echt helemaal goed op elkaar ingespeeld zijn en elkaar goed begrijpen. Maar voor het moment van nu, na zo’n drie maanden, gaat het volgens mij al heel erg goed.
 

Verwachtingen

Zijn je verwachtingen uitgekomen? Ja, ik kan al veel sneller dingen zelfstandig doen. Het vertrouwen wat Niels en ik in elkaar moeten stellen is wederzijds. Niels kan ook dingen voor mij zoeken zoals de ingang van een gebouw of onze eigen auto etc.
 
Even poseren voor het stadhuis
Even poseren voor het stadhuis

 

Naar onbekende bestemmingen

Als ik naar onbekend terrein ga doe ik dat door van tevoren uit te zoeken hoe ik moet lopen. Dat doe ik door mijn reis te plannen in een appje, bijvoorbeeld 9292OV. Op die manier weet ik precies welke bus en trein ik moet pakken. Op het station maak ik bijvoorbeeld foto’s van de borden met spoornummers zodat ik weet of ik goed zit. Die foto’s kan ik dan op mijn Smartphone vergroten of laten voorlezen welk spoornummer het is. Als het even kan probeer ik zelf mijn weg te vinden want Ik heb een hekel aan hulp vragen. Dan voel ik me nog veel “blinder” dan ik ben. En natuurlijk is mijn hond geen navigator dus ook hij weet niet waar we heen moeten. Soms vraag ik de weg aan een buschauffeur. Als ik op een station aan kom, volg ik vaak de groep mensen uit de trein. Maarja… Dan kom je niet altijd daar waar je wezen wilt…
 

Wat betekent Niels tot nu toe voor jou?

Niet alleen voor mij is Niels een grote verandering en verbetering. Ook mijn man kan weer meer genieten van de omgeving als we op vakantie of een dagje uit zijn. Voor hem is het veel relaxter geworden. Hij hoeft niet meer constant op mij te letten want daar heb ik Niels nu voor. Niels geeft alle obstakels aan en maakt het pad voor me vrij, mensen gaan aan de kant voor me, mede omdat ze de hond zien en herkennen dat het een geleidehond is.
 
Training in de Efteling
Training in de Efteling

 

De toekomst

Wat zijn je verwachtingen voor de komende tijd? Nou, ik ga er van uit dat de band tussen ons nog veel sterker gaat worden. We raken steeds meer op elkaar ingespeeld. Ik merk bijvoorbeeld al dat ik Niels niet blijer kan maken dan hem in een drukke omgeving te laten werken. Dan werkt hij op z’n best.
Ik ben heel benieuwd hoe hij het met vakantie gaat doen.
 
Over een tijdje meer over Yvette en Niels en dan lezen we ongetwijfeld hoe Niels zich gedragen heeft in Disneyland.
 
Samen naar het stembureau
Samen naar het stembureau

 

Deel deze pagina