Yvette; waar onze Niels mee gaat samenwerken!

10-02-2019 | Artikelen | Algemeen | Schrijver: Ingmar Boersma
In de eerste bijdrage van dit jaar hebben we mascotte Niels aan jullie voorgesteld. Deze golden retriever is nu geheel opgeleid als werkende geleidehond en gaat samen werken met Yvette. Hoog tijd dus om jullie dit keer ook aan Yvette voor te stellen.
 
Yvette woont met haar man Emiel in Delft en is 42 jaar. Ze heeft altijd al wat problemen met haar ogen gehad, al waren die in de eerste periode van haar leven minder groot dan nu. Ze kon bijvoorbeeld genoeg zien om autorijlessen te nemen. Nu een jaar of tien geleden begonnen de problemen echt goed. Beide ogen werden slechter en in 2011 respectievelijk 2016 werd het zicht in beide ogen dramatisch slechter. Op dit moment ziet ze in een koker met een zichthoek van zo’n 10 graden en haar zicht is hooguit 5%. Ze heeft jarenlang gewerkt als doktersassistente, totdat dit niet meer ging vanwege de achteruitgang van haar ogen. Inmiddels werkt ze niet meer. Ze heeft, om een heleboel dingen op een andere manier te leren, ongeveer 10 maanden lang gerevalideerd in centrum Het Loo Erf in Apeldoorn.
 


 

Een hond

Sinds een jaar of twee loopt Yvette met een witte stok. Tijdens de revalidatieperiode kwamen enkele geleidehondenscholen langs om voorlichting te geven over het hoe en wat m.b.t. een geleidehond. Dat sprak Yvette gelijk enorm aan. Ze had direct allerlei verwachtingen van de hond:
  • Nu hoef ik nergens meer bang voor te zijn want ik ga voortaan veilig over straat;
  • De hond gaat mij overal de weg wijzen;
  • Nu heb ik een maatje, iemand om voor te zorgen;
  • Nu kom ik weer buiten;
 

Waarom DCN?

Zoals gezegd kwamen er diverse geleidehondenscholen langs op Het Loo Erf. Dan moet je toch een keuze voor één van die scholen maken en Yvette koos voor DCN Geleidehonden. Waarom koos je speciaal voor hen? Dat was volgens Yvette niet zo moeilijk. DCN is de enige op dit moment die al haar honden tijdens de opleiding in een huiselijke situatie heeft. De honden zitten dus niet in een kennel maar wonen bij de trainer in huis. Op die manier wennen ze in een omgeving zoals ze die later ook krijgen; een gewoon huiselijk gezin.
Daar naast betrekt DCN familie en partner sterk bij de keuze van de hond en de begeleiding en training. De hond komt immers niet alleen bij de gebruiker maar bij het hele gezin wonen. Iedereen moet daar dus achter staan en er ook aan deelnemen.
Ook het matchingstraject zoals DCN dat doet spreekt Yvette enorm aan. Een hond wordt eerst enkele dagen bij een mogelijk toekomstig gebruiker in huis geplaatst. Dan werk je niet met hem maar leer je elkaar als hond en baas kennen. Je ervaart dan of er daadwerkelijk voldoende klik is en of je wat met elkaar kunt. Die keuze moet je immers zelf maken en kun je onvoldoende baseren op een half uurtje kennismaken tijdens een kort bezoek van de hondenschool bij je thuis. Daarom krijg je bij DCN de hond eerst enkele dagen thuis te logeren. Natuurlijk zijn hier strakke voorwaarden aan verbonden, dat is logisch.
 

Keuze voor Niels

Yvette had vooraf geen voorkeur voor een bepaald hondenras, reu of teef of andere zaken. Enige wens was dat haar geleidehond zou passen in het leven wat zij met haar man Emiel leidt. Daar hoort o.a. bij dat Yvette en Emiel gek zijn op alles wat met Disney en Nike te maken heeft. Ze reizen de hele wereld over naar de diverse Disney parken. Maar in elk geval twee keer per jaar Florida staat altijd in de agenda. Daar moet haar hond dus mee om kunnen gaan. In november kwam Niels een paar dagen logeren bij Yvette. Ja, de klik was er. Bij iedereen dus kon het ja-woord gegeven worden. Dan komt het moeilijke deel. Eerst moet Niels dan nog weer terug naar school want de training moet worden afgerond. De puntjes moeten op de i en de specifieke cliëntgerichte dingen kunnen dan door de trainer worden getraind met de hond.
 

Wat zijn nu je verwachtingen?

Inmiddels zijn we in de tijd een stuk verder dan toen Yvette haar eerste contacten met een geleidehond had. Haar verwachtingen van toen, zoals je die hierboven kunt lezen, zijn wel iets bijgesteld. De praktijk zal vast en zeker weerbarstiger zijn maar op dit moment verwacht Yvette dat ze straks beslist meer buiten komt. Dat is natuurlijk een veilige gok want je zult ook een geleidehond alleen al moeten uitlaten. Ze gaat nu volgens haar eigen zeggen veel te weinig de deur uit en dat komt omdat ze zich op straat erg onzeker voelt. Yvette verwacht dat het proces om samen een team te gaan vormen zwaar, intensief maar wel leuk gaat worden. Het gaat zeker veel energie kosten. Alles is voor mij nieuw. Ik heb nog nooit een hond gehad, ook geen “huishond”. Ook zal Niels mij zeker gaan uitproberen. “Het zijn net kleine kinderen”, aldus Yvette. Dus dat gaat nog wel wat weerstand opleveren.
Nu loop ik met een stok op straat. Als ik dan links tik terwijl ik net rechts een lantaarnpaal passeer, dan mis ik die waarschijnlijk en kan ik er maar zo met mijn schouder vol tegenaan lopen. Ik verwacht dat Niels mij zometeen met een (ruime) boog om die paal heen loodst.
Bovenal wordt Niels niet alleen mijn hulp op straat, maar ook mijn maatje die overal mee heen gaat. Ik ben nooit meer ergens alleen. Er zullen vast nog allerlei dingen nieuw zijn maar ik heb er enorm veel zin in!
 
 
In een volgend verslag nemen we jullie mee naar de aflevering van Niels bij Yvette. Hoe is dat gegaan, wat vond Yvette ervan en hoe doet Niels ‘t, zijn haar verwachtingen uitgekomen en hoe gaat het nu met hen samen. Blijf ons duo volgen en…..
 
Steun Stichting Visgids en daarmee DCN Geleidehonden door deel te nemen aan onze activiteiten.
Geef je op voor onze wedstrijd, boek een dag met onze professionele visgids etc. etc.
 


 

Deel deze pagina