Niels, de nieuwe mascotte van Stichting Visgids in 2019

22-01-2019 | Artikelen | Algemeen | Schrijver: Ingmar Boersma
Pas geleden hebben wij jullie aangekondigd dat het goede doel van dit jaar opnieuw DCN Geleidehonden is. Ook dit keer hebben wij weer een mascotte “geadopteerd” en gaan we de vorderingen van onze mascotte de komende tijd volgen. Ook is het weer de bedoeling dat onze mascotte bij de wedstrijd op 17 augustus aanwezig is.
Toch doen we het ietsje anders dan vorig jaar. In 2018 hadden wij een pas geboren pup als mascotte, dit jaar kiezen we voor een hond die al bijna wordt afgeleverd. Zo zien we niet alleen het eerste deel van het proces van pup tot geleidehond maar ook het eind traject, datgene waar het uiteindelijk om gaat: De aflevering van een geleidehond aan de gebruiker.


Eerst maar eens voorstellen, onze nieuwe mascotte in 2019 is Niels!
Niels is een reu en geboren op 6 mei 2017
Samen met zus Nina door DCN Geleidehonden geselecteerd na de pup karaktertest.
Vader en moeder zijn beiden een volle Golden Retriever, dus Niels ook. Hij werd opgehaald 27-06-2017 en is verhuisd naar zijn gastgezin, de familie Timmer. Bij een gastgezin blijft een geleidehond tot hij ongeveer 14 tot 16 maanden oud is.

Naar het gastgezin
Hij mocht de eerste maanden nog samen met de inmiddels werkende blindengeleidehond Maud in huis leven. Daarna heeft hij nog veel avonturen alleen beleefd bij de familie Timmer en in de tussentijd volgde de castratie (wat verplicht is bij blindengeleidehonden).
De laatste maanden mocht hij de grote broer zijn voor een nieuwe aspirant die bij de familie Timmer in huis kwam wonen, namelijk vriendje Odin. Een zwarte labrador die nu nog bij de familie Timmer woont als aspirant blindengeleidehond. In Juni 2018 is de officiële medische keuring. Deze vindt meestal plaats als de hond een jaar oud is. Gelukkig voor Niels en DCN werd hij medisch helemaal goedgekeurd, voorlopig mag hij dus door voor de job.


Niels in opleiding in de supermarkt
Niels in opleiding in de supermarkt

 
De echte opleiding gaat beginnen
Niels mocht op 25 juli 2018 aan zijn opleiding beginnen en is verhuisd naar de externe trainer van DCN, Menno. Na twee weken proeftijd bij Menno, mocht hij officieel aan de opleiding beginnen en is hij geschikt bevonden voor de job als blindengeleidehond, hij gaat nu echt door. Hij ging lekker en mocht in november voorgesteld worden: de matching. Wat inhoud bij DCN dat de honden uit logeren gaan om te kijken of je elkaar leuk vindt, of je wat met elkaar kunt, of er chemie is, de klik, ga je het ja woord geven voor een minimale periode van 6 jaar om met elkaar aan de slag te gaan en een team te gaan vormen.
 
Bij zijn mede klasgenootjes in huis bij trainer Menno
Bij zijn mede klasgenootjes in huis bij trainer Menno

 
Een dagje trainen in Amsterdam
Een dagje trainen in Amsterdam

 
 
Matching
En zo mocht Niels 7 november 2018 bij Yvette op date.
Niels heeft gelogeerd tot 12 november en Yvette was er wel uit. Dit wordt haar nieuwe en eerste blindengeleidehond. Helemaal verliefd en inleveren voor de laatste maanden opleiding is dan helemaal niet leuk. Toch zal dat moeten. Niels was er op dat moment nog niet klaar voor.

De laatste loodjes
Niels gaat terug naar Menno voor de laatste loodjes en puntjes op de I in opleiding en wat meer cliënt gerichte aandachtspunten. Zo moet Niels o.a. leren wennen om op schoentjes te lopen. Dit vanwege de vakantiebestemmingen van Yvette, haar bezoeken in hete en verre landen. Yvette is een reislustig type en wil Niels gaan meenemen.
Naar verwachting zal hij februari, hooguit maart 2019 definitief naar Yvette gaan om daar te gaan starten met de afleverperiode, een intensieve trainingstijd hebben Yvette en Niels voor de boeg.

Meer volgt
Zoals gezegd gaan wij de komende tijd het duo Niels-Yvette voor jullie volgen. Je kunt dus, net als afgelopen jaar, weer geregeld de vorderingen van Niels in berichten op onze website tegemoet zien. Wil je meer weten over het werk van DCN Geleidehonden? Bezoek dan hier hun website.
 
 
 
Bij de drogist
Bij de drogist

 
 

Deel deze pagina