Cursus Vakbekwaam visgids afgerond met examen dag

17-07-2017 | Artikelen | Algemeen | Schrijver: Ingmar Boersma
Zaterdag 15 juli. Vandaag is de dag van het examen voor de deelnemende (aankomende) gidsen van de door Sportvisserij Oost Nederland opgezette cursus Vakbekwaam Visgids. Deze cursus is in een drietal praktijkdagen, aangevuld met de nodige theorie avonden, gegeven door AOC De Groene Welle in samenwerking met Sportvisserij Oost Nederland. Op uitnodiging van SON waren wij van Visgids Zwolle ook als deelnemer in deze cursus aanwezig.
 
Uitleg door Sven aan de jeugd
Uitleg door Sven aan de jeugd

 
Tijdens de genoemde praktijk- en theorielessen hebben we over en weer in een prima sfeer veel van elkaar geleerd. Kennis en ideeën uitwisselen staan dan ook centraal in deze prima opgezette cursus. Het aantal visgidsen in ons land neemt de laatste tijd flink toe en dan is het goed om e.e.a. in goede banen te leiden en professioneel aan te pakken. Dat is wat bij deze cursus op een goede manier is gedaan.
 

Examen

Zoals gezegd wordt op zaterdag 15 juli de cursus qua lessen afgesloten met een examen voor alle deelnemers. Met heerlijk (vis)weer verzamelen de organisatie en deelnemende cursisten zich al mooi op tijd bij camping/jachthaven Terra Nautic aan de Overijsselse Vecht bij Zwolle. Rond tienen opent Ed Piek, directeur Sportvisserij Oost Nederland, de dag met wat huishoudelijke mededelingen en het bericht dat ook de lokale pers zal komen voor een verslag in De Stentor. Dan gaan alle cursisten aan de slag.
 
De boot met examinatoren gaat op weg
De boot met examinatoren gaat op weg

 

Gidsen op roofvis, witvis en karper

Elke cursist heeft van tevoren een eigen klant of soms zelfs meerdere klanten voor deze dag geworven. De deelnemende gidsen verspreiden zich om met hun klant(en) naar de diverse stekken te gaan. Elke gids heeft zijn eigen visserij gekozen om samen met zijn klant te gaan beoefenen. We starten vanuit Terra Nautic waar iedereen met een lunchpakket en zijn visspullen natuurlijk, vertrekt naar het water.
 

Roofvis

Eén van de drie roofvissende cursisten vist vanaf de kant. Jeffrey Langejans neemt zijn twee klanten mee naar Zwolle-Zuid. Hij gaat vanaf de kant vissen. Dat blijkt nog wel een uitdaging. Er staan zowel in als langs het water veel planten en dat maakt het vissen moeilijk. Uiteindelijk komt er alleen een lelieblad boven water, vis weten de mannen helaas niet te strikken. Omdat vissen tijdens een mooie dag gidsen wel belangrijk, maar niet het enige is, benut Jeffrey de gelegenheid om zijn gasten uitgebreid les te geven in het werpen met een reel.
 
Ronald Bruins vist vanuit zijn boot op de Vecht en aanliggende kolken. Hij heeft een klant mee die beginnend roofvisser is. Veel tijd besteed hij dus aan uitleg en informatie over het gebied, het water en de vissoorten. Pas op het laatst vist Ronald zelf ook nog even mee. Dit is ook goed gids werk. De klant alle ruimte geven om te vissen en hem een prachtige dag bezorgen.
 
Vissen vanuit de kajak
Vissen vanuit de kajak

 
De derde roofvis gids van vandaag is Frans. Hij neemt zijn gast mee in zijn tweepersoons trapkajak. De heren vertrekken, maar hebben even niet in de gaten dat je een kajak ook vast moet leggen aan de kant. Bijna drijft hij onbemand het water op maar gelukkig biedt een in de haast gegrepen verticaal stokje nog net uitkomst. Instappen en weg wezen. De mannen proberen het eerst trollend maar zowel Frans als zijn gast vinden dat minder geslaagd. Overstappen op verticalen en dropshotten dus maar. En jawel, bij de brug over de Vecht is het raak. Frans haakt een paar snoekbaarzen en zijn klant weet een schitterende baars van 35 cm aan boord te brengen. Ook de kolken bezoeken ze nog even maar dan weer terug naar de Vecht. Inmiddels is de stroming er uit en dat geldt dan ook voor de vangsten. Al met al een prachtig avontuur in de kajak.
 
Een dikke baars van 35 cm vanuit de kajak
Een dikke baars van 35 cm vanuit de kajak

 

Witvis

Op het terrein van Terra Nautic zitten twee cursisten te witvissen. Eén ervan waren wij van Visgids Zwolle. Robert en ik begeleidden onze klant die sinds dertig jaar het vissen, na zijn pensionering, weer wil oppakken. We zitten achterop bij de ingang van de jachthaven. Aanvankelijk beperkt de vangst zich tot planten en enorme plukken wier. Wel zijn er enkele aanbeten. Uiteindelijk blijkt dat we de vis wat dichterbij moeten zoeken. Misschien vanwege de forse stroming die er in de ochtend goed door staat. Aan de kant vangt onze gast een leuk aantal exoten, de onvermijdelijke grondels. Geen wilde aantallen, geen grote formaten, maar ook onze gast is getrakteerd op veel kennis van de omgeving, het materiaal en de visserij.
 
Uitleg over voer en zeven
Uitleg over voer en zeven

 
Een eindje verderop zit Sven Dijkstra met zijn twee nog zeer jonge klanten. Zijn pupillen zijn tien jaar oud en één van hen heeft zelfs nog nooit gevist. Ze komen onder begeleiding van hun buurman die overigens regelmatig vist. Beide jonge kerels stelen de show door niet minder dan zes vissoorten te vangen. Brasem, kolblei, alver, rietvoorn, baars en roofblei. Tot groot vermaak van de heren weten ze hiermee hun buurman te verslaan. Als ze ook visgids Sven uitdagen nog even het laatste uurtje mee te vissen pakken ze ook hem in. Logisch dat deze helden in de dop met hun inspanningen De Stentor  weten te halen.
Via deze link tref je een filmpje en kort artikeltje van De Stentor over Svens verrichtingen.
 
Vol trots met zijn vangst
Vol trots met zijn vangst

 
Eeuwe vist met zijn klant bij de twee bruggen over de Vecht waar zij ook witvis weten te vangen.
 

Karper

Twee van de cursisten gaan met hun klant karpervissen. Ze doen dat in de zogenoemde “Kweekvijver” op het industrieterrein De Marslanden in Zwolle Zuid. Deze vijver is in het verleden voorzien van de nodige relatief kleine schub-, spiegel en een enkele koikarper. Allemaal in de maat tot zo’n pondje of tien, vijftien. Arno Schaper gaat er met zijn gast heen en probeert de hier toch wel schuwe karpers met van alles te foppen. Pellets, mais, het brengt helaas in de enkele uren vissen geen karper in het net. Desondanks hebben Arno en zijn gast een leuke en leerzame sessie gevist.
 
Een karper opstelling bij de Kweekvijver
Een karper opstelling bij de Kweekvijver

 
Ook Peter Plas vist met zijn klant op de Kweekvijver. Ook zij vangen geen vis maar dat mag de pret niet drukken. Peter heeft bijvoorbeeld zijn startende karpervisser gedemonstreerd hoe hij met een peilhengel een onbekende stek in kaart kan brengen. Erg nuttig en interessant om te leren. Zo weet je snel hoe het bodemverloop is en waar je het beste kunt gaan vissen.
 
Al met al heeft iedere cursist met zijn klant(en) een prima dag gehad. Alle deelnemers zijn geslaagd en hebben hun certificaat “Vakbekwaam visgids” behaald. De cursisten weten dus nu hoe het moet. Wil je in Oost Nederland aan de gang met een visgids, dan is er dus nu meer keuze gekomen in het aanbod van visgidsen. Roofvis, witvis, karper, het kan allemaal. Of je nu vanaf de kant, uit een boot of zelfs vanuit een Hobie Kajak wilt vissen? Je zegt het maar.
 
Hieronder nog wat extra foto’s van deze mooie dag:
 
Sven met de jeugd
Sven met de jeugd

Sven met de jeugd
Sven met de jeugd

Sven met de jeugd
Sven met de jeugd

Veel van dit soort grondels kwamen boven
Veel van dit soort grondels kwamen boven

Karper vissen aan de Kweekvijver
Karper vissen aan de Kweekvijver

Uitleg materialen en technieken bij het karper vissen
Uitleg materialen en technieken bij het karper vissen

 

Deel deze pagina