Dobbe

11-04-2010 | Viswater Zwolle | Stadswater | Schrijver: Ingmar Boersma

dobbe300x200 Lengte: Niet exact bekend
Breedte: Niet exact bekend
Diepte: Tot ongeveer 2 meter in het midden, naar de oever oplopend
Bodem: Overwegend zachte modderbodem
Plantengroei: Aan de oevers diverse plantenbedden
Waterkleur: Meestal vrij troebel

Visserij
De meest beoefende visserijen in de Dobbe zijn het witvissen en het karpervissen. Beide soorten komen dan ook regelmatig voor. Tijdens afvissingen door de vereniging bleek dat er een (te) groot brasembestand in de Dobbe zit. Er zijn er indertijd een aantal uitgehaald die elders zijn uitgezet. De meest beoefende technieken zijn het vissen met de vaste stok en de winkle picker. Voor het karperen wordt statisch gevist. Ook roofvis is in de Dobbe aanwezig, alhoewel het niet bekend staat als een echt roofviswater. De drie bekende soorten snoek, snoekbaars en baars komen er voor.

Vissoorten
Vooral veel brasem tot een lengte van ruim 45 cm. Daarnaast natuurlijk blankvoorn. De karpers die er zitten kunnen tot een fors formaat uitgroeien. Exemplaren tot achter in de 20 pond zijn er gevangen. Ook snoek, baars en snoekbaars zitten in de Dobbe, alhoewel de Dobbe geen echt roofviswater is.

Toegankelijkheid
Zoals het een goed stadswater betaamt, is de Dobbe prima langs de oevers bereikbaar. Vissen vanaf de kant is dus geen enkel probleem. Met de boot is het niet toegestaan om op de Dobbe te varen, dus bootvissen is geen optie.

Gerichte Stekinfo
Het is in dit relatief kleine water lastig aan te geven waar precies de goede stekken zijn. Rondom het eilandje dat zich in de plas bevindt zijn echter goede vangsten geboekt, vooral door karpervissers.

Route
Komende over de A-28 vanuit de richting Amersfoort neemt u de afrit Zwolle-Centrum. Onderaan de afrit linksaf de weg onderdoor. Bij de verkeerslichten rechtsaf de Zwarte Water Allee op. Na enige tijd ziet u de Dobbe aan de linkerkant van deze weg liggen.

 

Deel deze pagina