Nieuwe Vecht

Viswater Zwolle | Stadswater | Schrijver: Ingmar Boersma
 
nieuwevecht300x200 Lengte: Ongeveer 10 kilometer
Breedte: Gemiddeld tot 20 meter
Diepte: Tot 2,5 meter in het midden
Bodem: Overwegend zachte bodem
Plantengroei: Vooral in de zomer flinke plantengroei, lelies, drijfplanten en ook riet
Waterkleur: Donker

De Nieuwe Vecht suggereert qua naam dat hij iets te maken heeft met de nabijgelegen Overijsselse Vecht. Buiten dat de Nieuwe Vecht uitkomt in een kolk die aan de Overijsselse Vecht grenst, hebben beide wateren niets met elkaar te maken. De Nieuwe Vecht is een water wat dwars door de stad loopt en het is bovendien geen rivier in de zin zoals wij een rivier definieren. Het water loopt vanaf het Almelose Kanaal en gaat zoals gezegd dwars door de stad om uiteindelijk te eindigen in Kolk het Nieuwe Verlaat.

Visserij
Er wordt niet zo heel veel gevist in de Nieuwe Vecht. Reden is dat het water niet overal even handig bereikbaar is. De visserijen die er beoefend worden zijn vooral witvissen en roofvissen. Het witvissen gebeurt dan vanaf de oever en het roofvissen kan, mits de sluis open is, met de boot worden gedaan. 

Vissoorten
Aan beide kanten staat de Nieuwe Vecht in verbinding met doorgaand en dus open water. Enerzijds met het Almelose Kanaal, en dus de stadsgrachten c.q. Zwarte Water etc. Anderzijds met de Kolk Het Nieuwe Verlaat en dus met de Overijsselse Vecht. Hierdoor komen alle bekende Nederlandse vissoorten ook in de Nieuwe Vecht voor. De hoofdmoot bij de witvis bestaat uit brasem en blankvoorn. Bij de roofvis is dat vooral (kleinere) snoek. Niet dat er geen grote zitten, maar je kunt hier vooral aantallen maken met natuurlijk altijd de kans om tegen een meter plus aan te lopen.

Toegankelijkheid
In het deel wat door de stad loopt zijn altijd wel wat kantstekken te vinden. Die zijn echter niet onbeperkt en eigenlijk ook niet echt te verkiezen. Het tweede deel, wat richting de wijk Berkum loopt is veel interessanter. Qua vangen zal het niet veel schelen, maar je zit er gewoon rustiger en mooier. Vanaf de zijde van Kolk het Nieuwe Verlaat kun je, als de aanwezige sluis geopend is, met een boot de Nieuwe Vecht in varen. De sluis dient uitsluitend voor de waterhuishouding. Vanaf de zijde van het Almelose Kanaal kun je de Nieuwe Vecht eigenlijk niet in varen omdat de bruggen niet gepasseerd kunnen worden.

Gerichte Stekinfo
De brug over het water ter hoogte van waar de weg de wijk Berkum in gaat is een goede stek. Hier is de oever aan weerszijden van de brug goed te bevissen. Ook meer naar de sluis toe wordt op dat deel regelmatig gevist. Natuurlijk is ook de sluis zelf altijd een prima plek om te proberen. Meer in de binnenstad kun je, vooral op witvis en roofvis in de winter, goed zaken doen aan de Filosophenallee en de Vondelkade.

Route
Vanaf de A-28 neemt u de afrit Zwolle-Noord. Onderaan de afrit gaat u rechts als u uit de richting Amersfoort komt en links als u uit de richting Groningen komt. U rijdt nu op de Ceintuurbaan. Deze volgt u geruime tijd totdat u linksaf kunt de "Herftenweg" op. Deze, overigens prachtige weg door bebost gebied heen, voert u richting de wijk Berkum. Vlak voordat u daadwerkelijk de wijk in rijdt, kruist u middels een brug de Nieuwe Vecht. Hier kunt u al prima vissen. Ongeveer 50 meter voor deze brug kunt u ook rechtsaf slaan en nu rijdt u evenwijdig met de Nieuwe Vecht. U kunt dan doorrijden tot aan de sluis en Kolk het Nieuwe Verlaat. 

Deel deze pagina