Westenholte

11-04-2010 | Viswater Zwolle | Stadswater | Schrijver: Ingmar Boersma

westenholte300x200 Lengte: Niet exact aan te geven
Breedte: Varierend van 8 meter (sloten) tot zo'n 25 meter (Weidesteenlaan)
Diepte: Tot max. 2 meter in de vijver
Bodem: Zowel zand als modderbodem. Overwegend veel takken en troep
Plantengroei: Vooral in de zomer enige plantengroei
Waterkleur: Overwegend donker en troebel water

Westenholte is een wijk van Zwolle die aan de noordkant van de stad ligt. De wijk bestaat al een tijd en heeft dan ook, mede gezien de ligging, een beetje het karakter van een dorp. In de wijk bevindt zich prima viswater, vooral rondom de Weidesteenlaan. Maar ook elders kan leuk gevist worden.

Visserij
De wateren in Westenholte zijn echte stadswateren. Dichtbij huis en dus ook gebruikt door de jeugd. Er kan prima op witvis gevist worden, maar ook op snoek zijn er goede mogelijkheden. Door de kleinschaligheid van het meeste water is het gemakkelijk bevisbaar voor iedereen.

Vissoorten
In de wateren van Westenholte komen de meeste Nederlandse vissoorten voor. De nadruk ligt echter op met name brasem. Vooral in het bredere water van de Weidesteenlaan bevindt zich erg veel en ook grote brasem. Exemplaren van boven de 50 cm. Komen veelvuldig voor. Ook bevindt zich hier snoekbaars, alhoewel dat in mindere mate is. Ook de snoek laat zich zien, vooral ook in de smallere delen en in de sloten. Tenslotte is de zeelt (fors formaat van boven de 40 cm.) en de karper ook een vrij veel voorkomende vissoort. Er gaan verhalen van karpers die over de 30 pond gaan. De wateren in Westenholte en dan vooral de wat bredere delen, zijn dus prima visplekken die ook behoorlijk veel grote vis herbergen.

Toegankelijkheid
De meeste wateren in Westenholte zijn vanaf de kant goed bereikbaar. Vrijwel overal lopen paden en/of goed begaanbare bermen langs het water. De auto kan meestal wel in de buurt geparkeerd worden zodat ver lopen vaak niet nodig is.

Gerichte Stekinfo
Het werd al eerder genoemd; vooral het bredere water van de Weidesteenlaan is een prima plek. Dit water loopt tevens door en eindigt in een plas waar het water wat dieper is. Vooral bij de karpervissers is dit deel geliefd. In het stuk vanaf de plas tot aan de weg zijn sowieso de grote brasems volop aanwezig. Omdat hier in het verleden veel bomen langs de oever stonden die nu zijn weggehaald, liggen er nog wel veel takken in het water die het vissen soms kunnen bemoeilijken.

Route
Komende vanaf de A-28 vanuit Amersfoort neemt u de afslag Zwolle-Zuid. Onderaan de afrit links de snelweg onderdoor en dan rechts aanhouden. Bij de verkeerslichten rechts, de Blaloweg op. Bij de eerstvolgende verkeerslichten links. U gaat nu de brug over het Zwolle-IJsselkanaal over. Onderaan de brug bij de verkeerslichten linksaf en dan enige tijd rechtdoor. De wijk Westenholte ligt hier aan uw rechterhand, dus kunt u hier een afslag naar rechts nemen om de wijk in te rijden.
 

Deel deze pagina