Stadskolk

11-04-2010 | Viswater Zwolle | Stadswater | Schrijver: Ingmar Boersma

stadskolk300x200 Lengte: Ongeveer 300 meter
Breedte: Ongeveer 300 meter
Diepte: Tot maximaal zo'n 4 meter
Bodem: Overwegend zachte bodem
Plantengroei: Vooral in de zomer langs de oevers lelies en riet.
Waterkleur: Donker

De Stadskolk is een afgesloten plas aan de noordzijde van de stad Zwolle. Het is een plas die van origine in het buitengebied ligt, maar inmiddels is de wijk Stadshagen vrij dichtbij gekomen. Toch is rondom de Stadskolk nog de nodige ruimte en natuurlijk gebied. Nadeel hiervan is tevens dat je niet overal om de plas heen kunt komen.

Visserij
De visserij die in de Stadskolk het meest beoefend wordt is ongetwijfeld de karpervisserij. Natuurlijk wordt er af en toe ook op witvis gevist, maar vanwege de karper is de plas het meest bekend. Op roofvis wordt in de Stadskolk niet of nauwelijks gevist.

Vissoorten
De karper die voor komt in de Stadskolk kan uitgroeien tot flinke formaten. Er zijn vangsten bekend van vissen tot 36 pond. Daarnaast komt er natuurlijk voorn en brasem voor, evenals paling en ook de overige roofvissen.

Toegankelijkheid
Qua toegankelijkheid is de plas het makkelijkst te bereiken vanaf de dijkzijde van de dijk van Zwolle naar Hasselt. Wie er een lekkere wandeling voor over heeft, kan ook aan de andere zijde van de plas terecht. De Stadskolk kan alleen vanaf de oever en dus niet vanuit een boot bevist worden.

Gerichte stekinfo
Met name de karpervissers kiezen er meestal voor om te gaan zitten aan de zijde tegenover de dijkzijde. Dit zit het meest rustig en hier worden leuke resultaten geboekt. Voor de overige vissoorten zijn ons geen gerichte stekken bekend. Nabij lelievelden en/of riet is het natuurlijk altijd goed om het eens te proberen.

Route
Komende over de A-28 neemt u de afrit Zwolle-Centrum. U gaat linksaf als u uit de richting Amersfoort komt en rechtsaf als u uit de richting Groningen komt. Bij de verkeerslichten gaat u linksaf de Zwartewaterallee op. Vervolgens gaat u bij de verkeerslichten rechts richting ondermeer Hasselt/Zwartsluis/Giethoorn. U gaat nu over de brug die u over het Zwolle-Ijsselkanaal voert. Onderaan de brug bij de verkeerslichten rechtsaf en direkt weer rechts. U komt nu in de buurtschap Frankhuis. Hier volgt u de weg en rijdt de dijk naar Hasselt, de "Hasselterdijk"op. Rechts van u loopt nu het Zwartewater. U rijdt een flink stuk door totdat u aan uw linkerhand de Stadskolk ziet liggen. Dit is het eerste water aan uw linkerhand wat u tegenkomt, het kan niet missen.

Deel deze pagina