Winter visserij in Zwolle

24-11-2019 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Op zaterdag 23 november vissen we met Mario en Klaas-Jan op roofvis in Zwolle. De afspraak staat al een tijdje en beide heren komen er vanuit Emmeloord en Assen voor rijden.
 

Drukte

Op het moment dat we de afspraak maken is nog niet bekend wat we nu wel weten: Er vindt vandaag een grote jaarlijkse streetfishing wedstrijd in de grachten plaats. Dat is een beetje “een streep door de rekening”. Want in deze tijd kun je prima vissen in de grachten van Zwolle. Maarja, dat is natuurlijk ook de reden dat deze wedstrijd er op dit moment gehouden wordt. Zo’n honderd roofvissers struinen langs de kant op jacht naar rovers en daar tussen door laveren met de boot lijkt ons niet zo’n goed idee. Niet voor ons zelf maar zeker ook niet voor de deelnemers aan de wedstrijd. We moeten elkaar een beetje de ruimte geven toch?
 
Vissen in de stad is prachtig in Zwolle
Vissen in de stad is prachtig in Zwolle


 

Stekken

Het is inmiddels in ons land wel zo’n beetje een publiek geheim dat de grachten van Zwolle in najaar en winter een prima plek zijn om roofvis en ook witvis te vangen. Natuurlijk is lokale kennis ook hier altijd nog een voorsprong en gelukkig weten wij met tientallen jaren ervaring waar we moeten zijn. We spreken af om een uur eerder te starten zodat we tot aan het begin van de wedstrijd nog in de grachten terecht kunnen. Tussen acht en tien vissen we in de gracht, daarna wijken we uit naar rustiger visgronden. Dit trouwens niet in de laatste plaats vanwege het aantal uren daglicht in deze tijd van het jaar.

 

Direct al vis

We traileren de boot en varen naar de plek waar we Mario en Klaas-Jan op zullen pikken. De heren staan al klaar en we steken direct van wal. Zo vlot mogelijk naar de gracht want de tijd is beperkt tot maximaal tien uur, dan moeten we ons daar uit de voeten maken. De gebruikelijke uitleg en huishoudelijke mededelingen doe ik onderweg naar de grachten toe. Als we aan komen gaan meteen de lijnen overboord en is het dropshotten geblazen. De mannen hebben deze techniek nog niet eerder beoefend dus valt er wat te leren. Niet al te lang na de start meldt zich de eerste aanbeet die helaas in eerste instantie niet verzilverd wordt. Maar dan lukt het toch om vis aan boord te krijgen. Baars maar ook snoekbaars vergrijpt zich aan het kleine rubber aas. We zijn lekker bezig en dan loopt het tegen tienen.
 
De eerste leuke snoekbaars
De eerste leuke snoekbaars


 

Snoek vangen

In overleg met beide mannen besluiten we de grachten te verlaten en te gaan trollen. Ook dat vinden Mario en Klaas-Jan een mooie visserij. We kunnen dit later altijd nog weer afwisselen met wat anders. We varen het kanalen stelsel richting de polder op waar ik nog wel de nodige leuke stekken voor snoek weet. En jawel, het lukt hier prima om snoek te pakken te krijgen. Er zit een enkele mooie bij maar de maten zijn vandaag qua snoek niet super groot. We zijn wel leuk bezig en af en toe meldt zich weer een vis. Het is hier prachtig, rustig en met af en toe actie hebben we een mooie dag.

We zochten mooie rustige stekken op
We zochten mooie rustige stekken op


Als het tegen de tweede helft van de middag loopt keren we weer terug naar de grachten. De wedstrijd is nog aan de gang maar we moeten immers toch weer terug om de heren af te zetten en de boot te traileren. Terug in de grachten proberen we het opnieuw met dropshot en verticaal vissen. Ook nu levert dat weer vis op.

 

Leuke najaar- en winter visserij

Het blijkt vandaag maar weer opnieuw: De najaar- en winter visserij in Zwolle is prima. We hadden een mooie dag met best goed weer en leuke vangsten. Wel verdient het de voorkeur, als je ook eens mee wilt voor deze ervaring, om een door de weekse dag te kiezen. Dat geeft wat meer ruimte om te vissen en je favoriete techniek te kiezen.
 

Deel deze pagina