Een SNB drietal op roofvis in Zwolle

13-10-2019 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Eindelijk gaat het dan gebeuren. Al vorig jaar stond een visdag met bart en zijn vismaat Peter op de rol maar dor ziekte en daarna andere gezondheidsproblemen die verder gingen dan een griepje, moest het telkens worden uitgesteld. Nu is het dan zover.
 
Met Bart ben ik al vaker op pad geweest. Ik ken hem vanuit de SNB en we hebben samen een aantal jaren in de redaktie van ons roofvismagazine Snoekerijen gewerkt. Zoals gezegd visten wij al vaker. Op de Ijssel, het Zwarte Water en de kolken, diverse plekken hebben wij eerder al bevist. Maar nu was vismaat Peter uit het zuiden van ons land er ook bij. Alle drie lid van de SNB en dus een gezamenlijke passie. Geen gebrek aan gespreksstof dus. De heren rijden bij mij thuis langs en we gaan richting boot waar we de spullen aan boord brengen en de boot te water laten.
 

Regen

We tuffen het Zwarte Water op. Zou het vandaag nu gaan regenen? Nee, volgens de verwachting niet. Tot gisterenochtend leek dat er wel op maar voor vandaag staat geen regen meer gepland. Toch hebben wij alle drie, echte vissers, een regenpak bij ons. Dan blijft het zeker droog! Helaas, het is nog niet gezegd of de eerste kleine motregendruppels dalen op ons neer. Niet genoeg voor een regenpak, doorzetten. Maar dan houdt het op met zachtjes regenen en wurmen we ons alle drie hinkend op het ene en dan het andere been in onze pakken. Net niet helemaal droog gebleven. De regen duurt nog verrassend lang, al met al een half uurtje denk ik en die pakken komen toch echt goed van pas.
 
Natuurlijk vangen we ook kleine snoek
Natuurlijk vangen we ook kleine snoek


 

Vangen

De heren willen werpen maar ook wat trollen. We starten dus in één van de kolken om hier langs een mooi taluud te werpen. Hoe de mannen ook hun best doen, vis komt er niet boven. Zelfs geen aanbeet. Na een half uur, drie kwartier besluiten we de motor weer op benzinekracht te laten draaien en varen we de kolk uit. Trollend welteverstaan. Weer het Zwarte Water op en jawel, de eerste vis meldt zich. We trollen de nodige afstand op het Zwarte Water, keren dan weer terug en gaan de Vecht op. Met af en toe een aanbeet van een mooie snoek die ook nog blijft plakken zit de sfeer er goed in. Het loopt tegen lunchtijd en de regen hebben we achter ons gelaten. De zon komt er zelfs bij en de beloofde 20+ graden komen in zicht. Bijzonder warm voor deze tijd in oktober maar wel heerlijk. We zijn al een aardig eindje opgestoomd de Vecht op en alle drie hebben we ons snoekie gevangen. Ik krijg weer een aanbeet. Op de speciaal voor de SNB vervaardigde Strike Pro Guppy deze keer. Ik heb daar nu twee keer mee gevist. Hij loopt mooi en heeft weliswaar al een snoek verleid, maar overtuigend vind ik het aasje nog niet. Dat wordt nu anders want er hangt iets zwaarders dan gebruikelijk aan de haak. Na een mooie dril vang ik een even zo mooie snoek dame. Even poseren voor de foto, meten en weer in de Vecht met haar. Prachtig, onze dag kan al niet meer stuk.
 
Een pracht snoek van de Vecht
Een pracht snoek van de Vecht

 
 
We trollen verder onder de snelweg door en slaan linksaf de Berkumerkolk in. Hier gaan de heren hun werp kunsten weer vertonen. Met plugjes, jerkbaits en zacht plastic. Dit keer wel met een enkele aanbeet maar ook helaas weer zonder vis.
Terug maar weer als het tegen half vier loopt. Varend en trollen zakken we de Vecht af en ook op het Zwarte Water trollen we nog een stukje om de dag af te sluiten. Nog wat snoeken komen binnen boord. Er zit een aantal mooie vissen bij, het weer is prachtig geweest op die bui in de ochtend na dan en we hebben weer een heerlijke dag met vrienden op het water gehad. We gaan het zeker nog eens doen samen!
 
Deze snoek doet nog een uiterste vluchtpoging vlak voor het net, de hengel kromt zich en met teamwork weten we haar te landen
Deze snoek doet nog een uiterste vluchtpoging vlak voor het net, de hengel kromt zich en met teamwork weten we haar te landen

 
 
Nog een mooie snoek binnen boord
Nog een mooie snoek binnen boord

 

Deel deze pagina