Vier roofvis soorten tijdens de jeugd visdag van Regio Oost

04-09-2019 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
“Zet je de wekker wel op tijd morgenochtend, niet verslapen hoor want je moet op tijd zijn.” Dat waren de woorden die de vader van één van de deelnemende kinderen aan de jeugd roofvisdag van Regio Oost tot zijn kroost sprak. “nou”, zo vertelde hij ons de dag zelf op de parkeerplaats, “dat had ik niet hoeven zeggen. Vanochtend om half zeven stond hij al naast ons bed te stuiteren”.
 
Rond negen uur vertrekken de boten
Rond negen uur vertrekken de boten

 
Op zondag 1 september vissen we in Zwolle weer de inmiddels zowat traditionele visdag voor de jeugd met boten op roofvis. Jeugd tussen 12 en 16 kan zich hiervoor inschrijven. Dat we in een behoefte voorzien is een understatement. Ik denk dat we wel zeker 15 tot 20 meer kinderen hadden kunnen mee nemen als er maar genoeg boten waren. Maarja, het aantal plekken is beperkt. Voor de gelukkigen die wel mee gaan verzamelen de vrijwilligers met hun boot zich rond negen uur bij de parkeerplaats aan het Zwarte Water in Zwolle. De jeugd is er met ouders dan al op volle oorlogssterkte aanwezig. Beginnen dus maar.
 
Opstart
Ik heb de eer deze dag kort op te starten en ik doe dat met een bedankje vooraf voor al onze vrijwilligers. Sommigen van hen zijn gisteren ook al bij een andere jeugd visdag de hele dag in touw geweest. Ook moeten sommigen er zonder overdrijving honderden kilometers voor rijden. Geen club zonder vrijwilligers en dat wordt hier maar weer eens bewezen. Dan worden de jongens, want dat zijn het deze keer allemaal, ingedeeld in de boten. Iedereen krijgt het nodige materiaal van de SNB mee, speciaal voor o.a. dit doel aangekocht. Materiaal wat ze na de visdag mogen houden.
 
Een dikke baars van 38 cm; Jaspers nieuwe PR
Een dikke baars van 38 cm; Jaspers nieuwe PROok Jaspers PR snoek gaat er aan
Ook Jaspers PR snoek gaat er aan

 
 
Vissen
Eén voor één steken de boten met hun opvarenden van wal en het vissen kan beginnen. Als wij zelf even later per boot hier en daar langs komen blijkt al gauw dat de vangsten al vlot begonnen zijn. Vooral de baars werkt vandaag goed mee. Jasper bijvoorbeeld, die bij William in de boot zit, pakt met een schitterend exemplaar van 38 cm de grootste baars van de dag. Een nieuw PR en daar mag hij trots op zijn. Maar ook zijn PR snoek, wat tot dan toe op zo’n 30 cm staat, gaat er aan. Ondanks dat Jasper nog niet eerder een forse snoek heeft gevangen houdt hij toch zijn nieuwe PR snoek van 83 cm professioneel in de kieuwgreep vast en laat hem, zo als het hoort, weer gaan. Gaandeweg de dag worden er her en der behoorlijk wat baarzen gevangen en ook een roofblei komt ergens aan boord. De snoek laat zich ook niet onbetuigd alhoewel die wat minder goed blijven plakken vandaag. Dat merken wij zelf ook. Bert en ik zijn de regelaars vandaag en varen rond voor de drankjes, het regelen van de lunch etc. Effectief vissen wij dus nog wel wat mee maar minder uren. Toch haken ook wij wat snoeken die ook bij ons niet allemaal aan boord komen. Al met al worden er vandaag vier vissoorten gevangen want bij Jan in de boot komt nog een snoekbaars van 43 binnen.
 
Afsluiter door Sven
Sven Heringa weet bij het scheiden van de markt nog even de grootste vis van de dag op zijn naam te zetten. Hij vangt de grootste snoek en daarmee tevens de grootste vis van de dag. Dat doet hij vlak voor de parkeerplaats, in het zicht van iedereen die de jeugd staat op te wachten. Hoe mooi kan het zijn? Een snoek van 84 cm is zijn deel.
 
De grootste vis van de dag is voor Sven met een snoek van 84 cm
De grootste vis van de dag is voor Sven met een snoek van 84 cm

 
Geslaagd
Dat ook deze editie weer een erg geslaagde dag is snapt iedereen wel. Het weer zat zeker mee en we hebben een prachtige visdag gehad. Onze dank gaat dan ook uit naar de enorme inzet van de vrijwilligers die telkens weer bereid zijn een dag mee te gaan vissen met de jeugd. Ook Sportvisserij Oost Nederland, die de drankjes en de onvermijdelijke en heerlijke friet met snacks betaalden, bedanken wij hierbij.
 

Deel deze pagina