Dood aas demonstratie in Zwolle

16-10-2017 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma

Zaterdag 14 oktober. Vandaag staat de dood aas demonstratie gepland. Vorig jaar zou dit ook al gebeuren maar door persoonlijke omstandigheden verviel deze. Dit jaar gaat hij gewoon door. En… Onder geweldige omstandigheden.

 

Het kantvissen vindt plaats op een mooie vlakke loswal
Het kantvissen vindt plaats op een mooie vlakke loswal

 

Vandaag starten we om tien uur. Hans Rademaker, onze Kantvis Goeroe moet namelijk een flink eindje rijden vanuit Noord Holland. Maar dat geldt niet alleen voor de demo-gevers. De deelnemers komen van ver. Diverse mannen komen helemaal vanuit Limburg naar het waterrijke Zwolle om alles te weten te komen over het vissen met dood aas.

 

Kantvissen

We verzamelen aan het Zwarte Water op een mooie vlakke loswal. Hans heeft rond tienen zijn spullen al mooi opgesteld en gaat alles laten zien over het vissen met dobbers op snoek. Hij vertelt over de beste takels, hoe en waarom je de zwemblaas van de vis lek prikt en welk soort dobber je gebruikt en waarom.

Hans geeft uitleg
Hans geeft uitleg
De aanwezigen kijken en luisteren geïnteresseerd want er valt een boel te leren. Na korte tijd komt het zonnetje erbij en de dag kan al niet meer stuk. Hans vist vanaf de loswal en gaandeweg de dag besluiten ook enkele deelnemers om en hengel uit te werpen. Deze locatie is een soort kom c.q. inham die vrij ondiep is. Helaas zijn de snoeken hier vandaag niet te vinden want het blijft bij de kantvissers bij demonstratie en uitleg. Vangsten volgen er niet. Maar zoals gezegd, dat mag de pret niet drukken en iedereen kan een boel nuttige informatie mee naar huis nemen.

 

William is er met de boot
William is er met de boot

 

Uitleg doodaas vissen vanuit de boot bij Ingmar
Uitleg doodaas vissen vanuit de boot bij Ingmar

 

 

Bootvissen

Voor diegenen die met de boot mee willen zijn er twee boten beschikbaar. William Van der Veen, lid van ons promotieteam en ondergetekende zijn er met hun boot. In kleine groepjes stappen de deelnemers aan boord. Op de boten krijgt iedereen uitleg over een drietal methoden voor het dood aas vissen: De Sidefloat, sleepdobber en fireball. William vaart naar de voet- en fietsbrug en ik ga zelf de hogere brug opzoeken. Niet te ver weg want we spreken af na ongeveer een uur terug te komen om uit te wisselen en anderen ook de mogelijkheid tot opstappen te bieden. Al vrij vlot weet Johan bij mij aan boord een fraaie snoek bij de brug te haken op de dode aasvis, gesleept aan de Sidefloat. Deze mooie snoek van 91 cm blijkt later de grootste snoek van deze demonstratie te zijn.

Johan met de grootste vis van de dag; een snoek van 91 cm gevangen bij Visgids Zwolle in de boot
Johan met de grootste vis van de dag; een snoek van 91 cm gevangen bij Visgids Zwolle in de boot
Dat geeft de burger moed. We vissen zoals gezegd met de Sidefloat, een systeem waarbij je de aasvis naast en achter de boot kunt presenteren. In het kielzog van de boot vissen we dan nog met de sleepdobber die in dit geval het systeem van Fox Predator behelst. Een prachtig werkend systeem wat je prima met de Sidefloat kunt combineren. We leggen de aanwezige mannen ook nog uit hoe je met een fireball op verschillende manieren vanuit de boot met een dode aasvis kunt vissen. Zelf combineer ik het slepend vissen met dood aas ook nog wel eens met het trollen met streamers. Dat kan prima omdat je met erg lage snelheid aan het slepen bent.

 

Afsluiting

Na terugkeer bij de loswal blijkt iedereen zijn uitleg voldoende te hebben gehad. Met elkaar eten we een broodje en kletsen natuurlijk over vissen.

Waarom ze bij ons wilden aanleggen is niemand duidelijk
Waarom ze bij ons wilden aanleggen is niemand duidelijk
Dan doemt ineens een plezierjacht op. “Wij willen daar even aanleggen”. Waarom dat jacht nu precies aan deze loswal met de nodige uitstaande hengels moet afmeren is iedereen onduidelijk. Het is er, behalve dat wij er zijn, trouwens ook uitgestorven. Ook de schipper weet het opeens niet zeker meer want hij verdoet zijn tijd met heen en weer bellen. Ook vaart hij een keer of drie heen en weer over onze stek om vervolgens weer te verdwijnen. De snoek, zo die er al lag, is nu ook wel vertrokken besluiten wij… We besluiten dan ook dat iedereen de komende paar uren zijns weegs gaat om tegen het einde van de middag weer te verzamelen bij de loswal. Ik steek weer van wal en in de loop van de middag pakken we nog twee snoeken erbij. Van William horen we bij terugkeer dat ook hij in de stad nog een snoek heeft weten te strikken. Al met al een dag waar iedereen veel van heeft opgestoken, met prachtig weer en ook nog een paar snoeken. Daar gaat het toch om tijdens zo’n SNB dag, dat we elkaar verder kunnen helpen met het vissen. Dat we elkaar beter kunnen maken met de diverse technieken. Zoals Bryan het verwoordde: “Ik ben echt wel enthousiast en gemotiveerd geworden om zelf met dood aas te gaan vissen”. En daar doen we het met elkaar voor.

 

Bert drilt een snoekje
Bert drilt een snoekje

Deel deze pagina