Voorbereiden met dood aas vissen

11-10-2017 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma

Het is woensdag 11 oktober als William en ik het water op gaan om de demonstratie dood aas vissen van a.s. zaterdag voor te bereiden. Wij zullen die dag met onze boten beschikbaar zijn om mensen uitleg te geven over de diverse dood aas technieken. En omdat we niets aan het toeval willen overlaten gaan we de boel vast prepareren.

 

William is op tijd bij me en samen gaan we naar de boot. Traileren, spullen aan boord en gaan. William heeft vandaag aasvis bij zich want ik was nog niet in de gelegenheid om ze te vangen.

 

De Trolling Float van Fox loopt mooi achter de boot aan
De Trolling Float van Fox loopt mooi achter de boot aan

De Side Float loopt goed
De Side Float loopt goed


 

Stek keuze

De keuze voor de juiste stek heeft nog wel wat voeten in aarde. Er staat een flinke bries en niet alle stekken die we willen zijn bruikbaar. We willen oefenen met de Side Float en de sleepdobbers van Fox. Pogingen op het Zwarte Water, de kolken en de Vecht lopen op moeilijke boot controle uit. Na een uurtje of twee proberen en heen en weer varen gaan we richting binnenstad. Qua visserij nog aan de vroege kant daar, maar het gaat vandaag om voorbereiden, niet zozeer om vis vangen. In de stad gaat het beter. Daar staat ook wind, maar beter te hanteren dan “buiten”.

Door de grachten van Zwolle
Door de grachten van Zwolle

 

 

Missie geslaagd

In de stad drijft al wel e.e.a. aan losse planten, takken en de onvermijdelijke herfst bladeren. Toch mag dat ons niet hinderen want de Trolling Float van fox en de Side Float doen het goed. De Trolling float loopt mooi achter de boot aan in het kielzog. De Side Float heeft als voordeel dat je die schuin achter de boot kunt laten lopen. Het is een echte Planerboard dus hoe meer lijn je geeft, hoe verder hij zijwaarts gaat. We doen wat instellingen en prepareren de Side Float goed. Er zitten namelijk loodgewichtjes in waarmee je de boel kunt afstellen. Lood eruit als je met grotere aasvissen vist, lood er terug in als de aasvissen wat kleiner zijn. Overigens in deze Side Float niet geschikt voor echt grotere vissen, zeg boven 25 cm. Enfin, alles onder controle en na een tijdje lopen alle systemen mooi door het water achter de boot aan.

De Side Float aan het werk
De Side Float aan het werk

 

 

Vangen

Ik zei het al: Vandaag gaat het om testen, niet om vangen. Maar toch is het William die als eerste een snoek haakt. Een mooie tachtiger komt binnen en dat geeft de burger moed. Ook ik weet een tijdje later bij een brug een snoek te haken en te landen. Tijdens het onthaken glipt hij William uit de vingers, dus geen foto. Maar erg groot was hij overigens ook niet. Geen punt, de te demonstreren systemen voor zaterdag hebben zich bewezen en werken goed. Nu maar hopen dat de deelnemers er zaterdag wat van gaan opsteken.

 

Aan het werk met een snoek
Aan het werk met een snoek

Een mooie tachtiger
Een mooie tachtiger

Deel deze pagina