Roofvissen met de jeugd in Zwolle 2017

04-09-2017 | Vangstverslagen | Roofvis | Schrijver: Ingmar Boersma
Het begint een traditie te worden: Begin september en in Zwolle is de jeugd roofvisdag met boten. Ook dit keer weer, georganiseerd door een samenwerking van de regionale Snoekstudiegroep, Visgids Zwolle en diverse vrijwilligers die uit het hele land komen rijden om dit mogelijk te maken. Bovendien verlenen dit jaar De Hengelsport Zwolle (leveren van de benodigde vergunning) en Sportvisserij Oost Nederland (een heerlijke warme lunch) ook hun prachtige bijdrage.
 
Alle boten klaar voor vertrek
Alle boten klaar voor vertrek

 

Vertrek

Dit jaar vertrekken we vanaf de trailerhelling bij de Zwolse Roei- en Zeilvereniging. Dit is handiger met het oog op de lunch locatie. Vooraf dreigt er volgens de verwachtingen in de middag nog regen te komen. We zijn dan ook op alles voorbereid. Maar, we beginnen en eindigen met prachtig zonnig weer. Zo rond 08:45 uur verzamelen zich de ouders met de jeugd bij de helling en ook de vrijwilligers met hun boot zijn mooi op tijd. Jan De Rijk en William van der Veen hebben bij de Vecht getrailerd en zijn al een stukje komen varen. Ze vertellen niks, maar wedden dat ze onderweg stiekem al hebben “voor gevist”. Dat geldt trouwens ook voor de boot van Visgids. Onze boot is dit keer “organisatie en PR boot”. Ook wij hebben vroeg in de ochtend al wat “onderzoekswerk” verricht met wat mooie actie als gevolg. We mogen van de steigers van de Roeivereniging gebruik maken om de jeugd van 12 tot 16 makkelijk en veilig aan boord te nemen. Iedereen meldt zich eerst bij de organisatie om de vergunning in te vullen en drankjes te ontvangen voor de dag. Dan is het op naar de Kolk Westerveld voor de groepsfoto.
 

Vissen

De boten zwermen daarna uit voor een vis sessie op het Zwarte Water, de Vecht en de omliggende kolken. Al snel worden de eerste vissen gevangen.
Een mooie baars
Een mooie baars
Gezien het weer en het gebruikte aas voert al snel de baars de boventoon. Maar ook snoek en zelfs een enkele snoekbaars komt boven. Niet alleen vis vangen, maar ook uitleg aan de opstappende jeugd over hoe dat nou werkt met roofvissen, is het doel van deze dag.
Zelf leren onthaken
Zelf leren onthaken
De jongelui krijgen uitleg over onthaken van de vis en uiteraard mogen ze dat ook zelf doen. Landen en vooral vasthouden van de vis wordt al iets spannender, zeker als het een grotere vis betreft…
 

Klapper van de dag

Het is rond elf uur als de klapper van de dag gevangen wordt. Rinze van der Kooi heeft met zijn opstapper Thijs net een goeie stek bereikt als de hengel van Thijs dubbel vouwt. De hengel staat in de steun. “Ik heb vis, ik heb vis…” Er hangt een driedelige Spro Pike Fighter in baars kleur aan. Een bekende vanger, maar deze zal lang in de herinnering van Thijs blijven. Als hij de hengel uit de steun heeft gepakt blijkt direct dat het om een grote vis gaat. Jaap-Jan Bouwman, die in de buurt vist, komt snel kijken en foto’s nemen. Rinze geeft aanwijzingen hoe je zo’n grote vis moet drillen en vakkundig schept hij de vis als deze rustig naast de boot ligt. Het is de eerste vangst bij Rinze aan boord vandaag en wat voor eentje. Geen baars, geen snoek, geen snoekbaars. Maar wel een gigantisch dikke roofblei. Meting leert dat hij maar liefst 87 cm is en dat is echt een jetser van een roofblei. “Zo eentje ga je niet snel overtreffen thijs!”, aldus het commentaar van alle mede vissers later die dag.
 
Een kanjer van een roofblei voor Thijs: 87 cm!!!
Een kanjer van een roofblei voor Thijs: 87 cm!!!

 
Voor de lunch verzamelen we in de stad
Voor de lunch verzamelen we in de stad

 

Lunch

Tussen de middag verzamelen we rond half één in de stad bij de steigers van de passantenhaven aan het Rode Torenplein. De organisatie boot verschijnt met heerlijke friet en een snack voor iedereen. De frisdrank voorraad wordt bij iedereen voor zover gewenst aangevuld en sterke verhalen worden uitgewisseld. Natuurlijk is de roofblei van Thijs het gesprek van de dag en de foto in de camera gaat van hand tot hand. Maar al snel staan de jongens te trappelen en steken de eerste boten weer van wal om te vissen.
Voor de lunch verzamelen we in de stad
Voor de lunch verzamelen we in de stad

 
Na de lunch vertrekken we weer
Na de lunch vertrekken we weer

 

Vier soorten

Ook tijdens de middag komen her en der nog allerlei vissen aan boord. Vandaag vangen we snoek, baars, snoekbaars en roofblei. Vier soorten roofvis dus, waarvan de grootste baars rond 35 cm, de grootste roofblei hebben we het over gehad en alsof het niet genoeg is pakt Rinze zelf de grootste snoek van de dag met een maat van 94 cm. Al met al heeft vrijwel iedereen vis gevangen en hebben we in alle opzichten een prachtige dag gehad. De glunderende gezichten en wilde verhalen na afloop spreken boekdelen. Om met een citaat van een tevreden moeder te eindigen: “Onze zoon heeft een fantastische visdag achter de rug! Hij heeft erg genoten van de sfeer en het vissen zelf en de patat ;) Hartelijk dank voor deze mooie dag.
Ps. Hij is vandaag alweer de hele dag aan het vissen!” Volgend jaar dus maar weer?!
 
Nog een mooie snoek
Nog een mooie snoek

 

Bedankt

Het mag weleens gezegd worden. Diverse vrijwilligers nemen de moeite om soms van ver te komen rijden om deze dag mogelijk te maken. Daarom hieronder even een opsomming in alfabetische volgorde van de mannen die met hun boot naar Zwolle kwamen:
Jaap-Jan Bouwman;
Ronald Bruins;
Arjan Frerichs;
Wim Grotenbreg;
Rinze Van der Kooi;
Guido Merlijn;
Jan De Rijk;
William Van der Veen;
Visgids Zwolle (Ingmar Boersma, Robert Groenhuis, Bert Kolkman)
 
 

Hieronder nog enkele leuke filmpjes:

 
Terugzetten door de jeugd:


Een leuke snoek:


Een mooie vangst:


Snoek release:


Rinze zet een mooie snoek terug:
 

Deel deze pagina